Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

5 tips voor onbezorgde feestdagen

Het einde van het jaar nadert en de feestdagen staan voor de deur. Een gezellige periode van samenzijn, lekker eten en cadeautjes. Het hele jaar kijken we er naar uit, maar als het eenmaal bijna zover is, komt er toch vaak een gevoel van drukte en stress. Zeker in deze tijd van beperkingen door het coronavirus. Daardoor kan er extra veel van u verwacht worden en dat brengt spanningen met zich mee. Tijdens de feestdagen is het meer dan belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Niet alleen vanwege de drukte die het met zich meebrengt, maar ook omdat dit de donkerste periode van het jaar is. De zon gaat al om half 5 's middags onder en daar reageert uw lichaam op. Hoe u de feestdagen onbezorgd doorkomt? Met deze 5 tips!

1. Creëer een vast slaapritueel

Ritme is het sleutelwoord. Vooral tijdens drukke en stressvolle periodes heeft uw lichaam behoefte aan een vast slaapritueel. Ga daarom elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Zorg dat u gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt. Zo krijgen uw hersenen en lichaam voldoende ruimte en tijd om te herstellen.

2. Zorg voor voldoende licht overdag

Heeft u last van vermoeidheid? En slaapt u slechter? Dit kan te maken hebben met de koude en donkere wintermaanden. Het is in de avond steeds korter licht en het blijft in de ochtend langer donker. Uw brein raakt hierdoor van slag. Met het gevolg dat vermoeidheid vaker optreedt. Zorg daarom dat u overdag voldoende licht te zien krijgt. Loop bijvoorbeeld elke dag een uur buiten. Dit is ook belangrijk om uw vitamine D spiegel op peil te houden, die maakt uw lichaam aan wanneer u in (UV-) licht verblijft.

3. Begin op tijd

Niets is zo stressvol als handelen op het laatste moment. Nog even gauw cadeaus kopen voor onder de boom. Nog even een gedicht schrijven of een surprise knutselen... Wanneer u al uw taken uitspreidt over een langere periode, minimaliseert u stress en kunt u ook meer genieten van de feestdagen. Mocht het niet lukken? Geen paniek, het gaat tenslotte om het gebaar.

4. Beter goed gejat dan slecht bedacht

Een luxe kerstdiner bedenken? En uren in de keuken staan? Niet nodig! Op internet staan tal van makkelijke recepten die u in een handomdraai klaarmaakt én die ook nog lekker zijn. De bekende supermarkten nemen vaak zelfs veel denkwerk van u over en bieden complete pakketten aan. Of laat iedereen gewoon iets zelf maken. Zo houdt u tijd over voor andere dingen en bundelt u de krachten van alle gasten. 

5. Relativeer en geniet

Velen van ons kijken uit naar de feestdagen. Probeer daarozoveel mogelijk van te genieten. Van de mooie dingen die deze dagen kunnen brengen zoals gezellig samen zijn met uw dierbaren. Let wel op uw gezondheid en die van uw naasten en volg de richtlijnen van de Overheid. Dat maakt het misschien dit jaar (alweer) wat extra moeilijk om keuzes te maken. Onthoud daarom dat het niet perfect hoeft te zijn, maar juist gezellig en zonder stress. De kerstgedachte draait tenslotte om liefde en niet om prestatiedrang.

Meer inspiratie

Het slopende effect van insomnia
Hoe weet u of u slaaptekort heeft?

Vermoeid, slechte concentratie of onrustige nachten? Slaaptekort kan erg vervelend zijn. Lees hier meer over slaaptekort en hoe je dit tegen kunt gaan! 

Slecht kunnen slapen
Hoe herkent u een magnesium tekort?
Een magnesium tekort kan voor problemen zorgen, maar kan echter moeilijk te herkennen zijn. In dit blog leest u waar u een magnesium tekort wel aan kunt herkennen.
Niet kunnen slapen
Eten en drinken voor het slapen?

Nog even een kleine snack voor het slapen gaan. De maaltijd van de avond is al wat weggezakt en u begint trek en dorst te krijgen. Wat kunt u het beste nemen? In dit blog leggen we het uit.

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken