Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Hoe kunt u het beste omgaan met druk op de werkvloer?

Heeft u een drukke planning op het werk? Moet u veel overuren maken? In bepaalde werkgebieden is het de laatste tijd ongekend druk geweest. Vooral mensen in de zorg ervaarden veel druk op de werkvloer door de pandemie met het Coronavirus. Met overvolle ziekenhuizen door het oplopende aantal besmettingen worden zorgmedewerkers opnieuw enorm uitgedaagd. Bent u benieuwd hoe u het beste kunt omgaan met druk op de werkvloer? Wij geven u verderop in deze blog 4 tips.

Druk in de zorg

Zorgmedewerkers stonden er altijd al om bekend veel uren te draaien, maar sinds afgelopen maart is de druk op de zorg extreem verhoogd. Dit is vooral te wijten aan het coronavirus, dat in het voorjaar van 2020 Nederland in zijn greep kreeg. Sindsdien zijn de IC’s en de ziekenhuisbedden in Nederland gevuld met coronapatiënten en is de druk op zorgmedewerkers extreem hoog.

Ook in andere vakgebieden is de druk op de werkvloer de afgelopen jaren gestegen. Er wordt gewerkt met deadlines en mensen ervaren over het algemeen meer stress. Het is daarom belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jaarlijks 16% van de Nederlandse bevolking last heeft van burn-out klachten en vergelijkbare symptomen. Dit betekent dat 1 op de 6 werknemers burn-out klachten ervaart. Een schokkend aantal dat we moeten proberen terug te dringen.

Wat zijn de gevolgen van druk op de werkvloer?

Wanneer u langere tijd kampt met een hoge druk op de werkvloer leidt dit in de meeste gevallen tot stress. Langdurige stress heeft een bewezen negatief effect op uw gezondheid. Zo slaapt u er minder goed door, ervaart u burn-out klachten en krijgen sommigen last van hartkloppingen of in het ergste geval een hartaanval. Ernstige gevolgen die daadwerkelijk te voorkomen zijn door uw stressniveau te verlagen.

Een veelvoorkomend gevolg van druk op de werkvloer en de daaruit voortkomende stress is een slechte nachtrust. Mensen zijn gevoelsdieren en nemen hun problemen van werk vaak mee naar huis. Dit betekent dat u ’s avonds en ook zelfs ’s nachts – bewust of onbewust – nog steeds met het werk bezig bent. Hierdoor kan het voorkomen dat u moeite heeft met het in slaap vallen, doorslapen of wordt u veel te vroeg weer wakker. De vermoeidheid die hierdoor wordt veroorzaakt, verergert de stressgevoelens alleen maar. Tijd om er wat aan te doen!

Hoe gaat u om met druk op de werkvloer?

Nederland staat erom bekend om erg prestatiegericht te zijn. Niet voor niets is Nederland een land dat in de Top 10 van de hoogste productiviteitcijfers van de wereld staat, klik hier voor een uitgebreid artikel hierover. Onbewust leggen wij onszelf een enorme druk op, op het gebied van werk. Dit leidt in veel gevallen tot nare gevoelens, zoals vermoeidheid, stress en burn-out klachten.

Hoe zorgt u ervoor dat u geen stress ervaart? Dit kan op verschillende manieren. Wij hebben de 4 belangrijkste tips voor u verzameld.

1. Weet wanneer u ‘nee’ moet zeggen

Uw planning is bomvol, maar dan komt er een collega met de vraag of u een taak tussendoor kunt oppakken. Van nature willen mensen niet teleurstellen. De kans is dan ook groot dat u, ondanks de drukte, toch toezegt. Om minder druk te ervaren, is het belangrijk om grenzen te stellen. Bepaal daarom duidelijk voor uzelf wanneer uw planning vol zit. Het is niet erg om ‘nee’ te zeggen! Ook wel “Vragen mag, ‘Nee’ zeggen mag ook!

2. Stel prioriteiten

Het is heel simpel: u kunt niet alles doen. Stel daarom prioriteiten voor uzelf en focus daarop. Zo voorkomt u dat u energie verspilt aan taken die minder belangrijk zijn. U kunt uw energie nu steken in de taken waar u blij van wordt en die daadwerkelijk veel opleveren.

3. Neem voldoende pauzes

Dit is niet in alle werkgebieden even vanzelfsprekend, maar het is erg belangrijk om voldoende pauzes in te lassen. Werkt u op kantoor? Ga dan even uw benen strekken, loop buiten een rondje of besteed bewust wat tijd aan iets anders. Dit zorgt ervoor dat u uw hoofd even leegmaakt en daarna weer fris aan een taak begint.

4. Zorg voor voldoende slaap

Een belangrijke factor wanneer het druk is op werk: zorg ervoor dat u voldoende slaapt. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat u minder goed functioneert gedurende de dag. In stressvolle tijden kan het lastig zijn om in slaap te komen, door te slapen of wordt u ’s ochtends veel te vroeg weer wakker.

Slaapmedicatie

Om uw nachtrust te stimuleren, kunt u gebruik maken van slaapmedicatie. De slaapmedicatie van Dromenwinkel is op natuurlijke basis. Dromenwinkel maakt al jaren gebruik van ingrediënten als kruiden en honing voor receptuur van de medicatie.

Hiermee kan uw nachtrust op een natuurlijke manier worden gestimuleerd.

DroomSap is een slaapdrankje dat is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met doorslapen en in slaap komen. DroomSap heeft een rustgevende werking op uw lichaam en geest. Daardoor kan de nachtrust op een gezonde manier worden gestimuleerd. DroomSap maakt u slaperiger en daardoor komt u eerder in de ruststand.

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product

Meer inspiratie

Stoppen met piekeren, zo pakt u dat aan!
Kent u dat? De minuten tikken voorbij, en terwijl uw partner al naar dromenland vertrokken is, spoken er ondertussen allerlei gedachten door uw hoofd. Lees hier hoe u piekeren aanpakt!
NRC artikel: "In slaap dankzij de bijwerking"

Misschien heeft u het artikel in NRC gelezen over DroomSap. Ik kan me voorstellen dat u hierover vragen heeft en in dit blog ik behandel ik er vijf.

Medicijngebruik en slaapmiddelen tegen slapeloosheid
Kent u dat? Het lukt maar niet om in slaap te vallen. Gebeurt dit meermaals per week? Dan kan het zijn dat u last heeft van slapeloosheid. Lees meer!
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken