Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

NRC artikel: "In slaap dankzij de bijwerking"

Misschien heeft u het artikel in NRC gelezen over DroomSap. Ik kan me voorstellen dat u hierover vragen heeft en in dit blog ik behandel ik er vijf.

Het begon met een email van een redacteur van NRC waar een uitnodiging voor een interview in stond met mij, John de Wit, hoofd medische en farmaceutische zaken van Dromenwinkel.

Omdat er al langere tijd vragen aan ons worden gesteld hoe het nou zit met DroomSap, heb ik toch besloten om, tegen de gewoonte in, het gesprek aan te gaan. Ik ben zelf al jarenlang NRC-lezer dus ik vertrouw op een gebalanceerd artikel met hoor en wederhoor. Hier volgen de vijf vragen met mijn antwoorden.

Melatonine: de onschuldige en makkelijk verkrijgbare oplossing. Of misschien toch niet?

Een deel van het artikel gaat over melatonine en wat daarover wordt geschreven wil ik als afgestudeerd farmaceut eigenlijk volledig onderschrijven. Melatonine heeft onterecht veel aandacht en wordt (veel te vaak) gebruikt in situaties waar je het beter niet kan gebruiken. Eigenlijk is melatonine in voldoende hoge dosering alleen geschikt voor het sneller verhelpen van een jet-lag of bij een slaap-ritmeprobleem. Dus om je slaap-waak ritme bij te stellen. Het helpt niet om door te slapen, of als je ritme goed is maar je slecht in slaap kan vallen.

Benzodiazepines als het ultieme slaapmiddel. Of toch beter niet?

In Nederland zijn benzodiazepines (“de pammetjes”) het meest gebruikte middel door huisartsen om slaapproblemen met medicijnen op te lossen. Zoals het artikel zegt, zijn deze middelen zeer verslavend en er is dan ook grootschalig misbruik van deze middelen. Niet alleen regulier omdat huisartsen veel te makkelijk langdurig recepten uitschrijven. Ook veel mensen “shoppen” bij verschillende artsen. Er bestaat daarnaast een levendige internethandel van zeer malafide benzo’s die soms namaak zijn ofwel uit andere onbetrouwbare hoek gewoon worden thuisbezorgd. Geproduceerd zonder enige vorm van kwaliteitsbewaking zijn dit mogelijk zeer gevaarlijke pillen. Niemand weet hoe groot dit circuit is. Wel zijn er aanwijzingen dat het groot is. Ik krijg zelf zeer regelmatig vragen van klanten die me dan in een adviesgesprek vertellen al jarenlang dagelijks een of zelfs meerdere pammetjes te nemen. Deze werkelijkheid is zeer tegen de adviezen van experts die geloven dat de benzodiazepines volgens de regels maar een paar dagen worden gebruikt.

Is DroomSap veilig?

DroomSap wordt in een Nederlandse geneesmiddelenfabriek in opdracht van Dromenwinkel gemaakt, volgens de strengste eisen van kwaliteit en procesbewaking. Het hele proces inclusief ons voorraadsysteem en tracking van batches voldoet aan alle eisen waaraan een geneesmiddel moet voldoen. Zowel ons productieproces is dus veilig en het product DroomSap zelf, met doxylamine erin ook. Want doxylamine is in Nederland door het CBG beoordeeld en als werkzaam en veilig middel toegelaten, zelfs in een flink hogere dosering dan in DroomSap zit.

Bovendien is DroomSap niet verslavend, ook al wordt er gesuggereerd dat daar geen bewijs voor is. De mogelijke bijwerkingen van doxylamine worden in het artikel nogal opgeblazen en er staan zelfs onwaarheden in. Ook op internet (bij Maxmeldpunt bijvoorbeeld) over hoe lang je niet zou mogen autorijden na een paar dagen gebruik van hogere doseringen doxylamine. Dat is echt onjuiste informatie, en het staat dan ook niet op de officieel goedgekeurde bijsluiters. Wij adviseren, net zoals bij de andere toegelaten doxylamine producten, dat er bij gebruik van DroomSap voldoende tijd voor slaap moet zijn. Denk daarbij aan minimaal 7-8 uur. 

Is DroomSap toegestaan in Nederland?

DroomSap zelf zit in een soort van grijs gebied, dat is ook op te maken uit het artikel. De verschillende instanties die over geneesmiddelen en voedingssupplementen gaan (het CBG, de IGJ en NVWA) doen allemaal uitspraken, maar geven Dromenwinkel niet de duidelijkheid die we zo graag willen. Daarom zijn we als bedrijf maar naar Tsjechië verhuisd, DroomSap heeft daar wel een duidelijke classificatie als voedingssupplement en is gewoon toegestaan.

Ben ik in overtreding als ik DroomSap koop?

Nee. DroomSap is in Tsjechië gewoon een toegelaten voedingssupplement. Ook daar is DroomSap geen geneesmiddel maar een voedingssupplement vanwege de lage hoeveelheid doxylamine. Net zoals de IGJ in Nederland dat vindt. Iedere Europese burger mag geneesmiddelen of voedingssupplementen kopen voor eigen gebruik, ook al zijn ze niet in Nederland toegelaten. In ons geval mag DroomSap dus in het EU-land (Tsjechië) waar het is toegelaten, gewoon worden gekocht. Dat mag zowel in winkels als online.

Over DroomSap worden veel positieve product reviews geschreven door gebruikers.

Het artikel in NRC begint met een stukje over de vele positieve reviews die over DroomSap op internet staan. Wij bieden onze klanten al vele jaren de gelegenheid om een onafhankelijke review te schrijven via de Feedback Company. Daar staan inmiddels meer dan 12.000 klantervaringen beschreven en onze gemiddelde tevredenheidsscore is 9,1 van 10. Elk jaar komen daar enkele duizenden reviews bij. Dat zou een ander beeld zijn als DroomSap niet goed zou werken, verslavend zou zijn of veel bijwerkingen zou hebben.

Heeft u slaapproblemen, dan kunt u dus gerust DroomSap bestellen en proberen. Daarvoor hebben we een speciale probeerverpakking die u makkelijk hier kunt bestellen.

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product
Lees meer over DroomSap

Meer inspiratie

Alcohol en DroomSap
Hoe zit het met alcohol in DroomSap? In dit blog leggen we uit hoe het precies zit en hoeveel alcohol u inneemt bij normaal gebruik van DroomSap. Lees meer!
Fyto-estrogenen uit Hop en borstkanker, hoe zit dat?

De claim dat plantaardige oestrogenen borstkanker kunnen voorkomen of remmen is oud. Na vele onderzoeken blijken fyto-oestrogenen inderdaad in het menselijk lichaam een oestrogene werking hebben. Lees hier meer!

 

Het slopende effect van insomnia
Het slopende effect van insomnia: hoe het uw dagelijks leven beïnvloedt

Last van slapeloosheid? Ontdek alles over insomnia, van de oorzaken tot de beste behandelingen. 

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken