Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Het slopende effect van insomnia: hoe het uw dagelijks leven beïnvloedt

Insomnia is een aandoening waarbij iemand moeite heeft met in slaap vallen, slaapproblemen ervaart of te vroeg wakker wordt, met een negatieve invloed op het dagelijks leven als gevolg. Het is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben, van onderliggende medische of psychische aandoeningen als stress, tot medicijngebruik. Behandelingen variëren van leefstijl- of gedragsveranderingen tot medicatie.

Wat is insomnia?

Men spreekt van insomnia wanneer minstens driemaal per week slecht slapen gepaard gaat met slechter functioneren overdag. Als slecht slapen niet gepaard gaat met klachten over het functioneren overdag dan spreekt men van vermeende slapeloosheid. Verder onderscheidt men kortdurende (< 3 weken) en langer durende (> 3 weken) slapeloosheid

Slecht slapen of slapeloosheid gaat gepaard met de volgende symptomen:

  • Moeilijk in slaap vallen
  • Tijdens de nacht vaak wakker worden en moeilijk terug in slaap vallen
  • Te vroeg wakker worden
  • Heftig dromen / onrustig slapen en niet uitgerust wakker worden

Ervaart u één van bovenstaande problemen en gebeurt dit meer dan 3 nachten per week? Dan is er een kans dat u last heeft van insomnia. Het is ook mogelijk dat u last heeft van 2 of meer vormen tegelijk. De duur van de klachten verschilt, meestal is dit voor een korte periode, wanneer er bijvoorbeeld stress wordt ervaren. Dat is kortdurende insomnia.

Heeft u deze klachten langer dan 3 maanden? Dan wordt er gesproken van chronische slapeloosheid, ook wel chronische insomnia genoemd. Insomnia is alleen echte insomnia als uw dagelijks leven wordt beïnvloed, daarom is het belangrijk om deze aandoening serieus te nemen en niet te licht over te doen. Hoewel ook vermeende insomnia als vervelend wordt ervaren. 

Wat zijn de oorzaken van insomnia?

Er zijn verschillende oorzaken van insomnia, de oorzaken delen we op in drie onderdelen.

  1. Fysieke oorzaken
  2. Emotionele oorzaken
  3. Omgevingsfactoren

Fysieke oorzaken

Fysieke oorzaken kunnen de oorzaak zijn van slapeloosheid. Niet alleen de fysieke oorzaak zelf, maar ook de medicijnen die u daarvoor gebruikt. Onderstaande aandoeningen zijn voorbeelden van medische aandoeningen waardoor u last heeft van insomnia:

  • Onrustige benen: Bij onrustige benen heeft u moeite met het stilhouden van uw benen. Dit is een vervelend gevoel waar u snel van af wilt, maar wat niet altijd lukt. Onrustige benen spelen voornamelijk op in de avond en de nacht. Dit gevoel kan leiden tot slaaptekort.
  • Jeuk of pijn: Wanneer u tijdens de nacht veel last ervaart van jeuk of pijn, slaapt u ook minder. Het klinkt als een simpele oorzaak, maar jeuk of pijn kan je nachten lang wakker houden

Wanneer u last heeft van een medische aandoening kan het zo zijn dat u medicijnen voorgeschreven krijgt. Deze medicijnen moeten de klachten verlichten die u ervaart ten aan zien van de aandoening waaraan u leidt.  Deze medicijnen kunnen helpen tegen uw aandoening, maar deze medicijnen kunnen als bijwerking ook insomnia veroorzaken. Het langdurig gebruiken van medicijnen bevordert uw slaap niet, hetzelfde geldt wanneer u stopt met medicijnen. Dit kan ervoor zorgen dat u moeilijk in slaap valt of vroeg wakker wordt.

Emotionele oorzaken

Stress, angst en depressies. Deze emotionele oorzaken zijn de voornaamste redenen waardoor slapeloosheid ontstaat. Door langdurige stress raakt de hormoonhuishouding uit balans. Hierdoor neemt de aanmaak van cortisol toe en is het moeilijker om in slaap te vallen. Normaal gesproken word je in de avonduren moe en ervaar je een slaperig gevoel, dit komt door het slaaphormoon melatonine. Maar doordat het niveau van cortisol bij langdurige stress toeneemt, zult u merken dat het in slaap komen vermoeilijkt wordt.

Omgevingsfactoren

De derde en laatste oorzaak van insomnia heeft te maken met omgevingsfactoren, deze kunnen een grote invloed hebben op uw slaap. Denk hierbij aan te veel geluid of te veel licht. Deze factoren zijn extern en hier kun je niet altijd iets aan doen, maar erg vervelend is het wel.

Insomnia tijdens de zwangerschap

Moeilijker in slaap komen, vaker wakker en lichter slapen dan normaal tijdens de zwangerschap. Herkenbaar? Dat kan goed kloppen! Tijdens de zwangerschap kan slapeloosheid toetreden. Er zijn verschillende factoren die slapeloosheid veroorzaken tijdens de zwangerschap.

Stress

We hebben de factor stress al besproken, stress heeft een negatief effect op uw slaap. Tijdens de zwangerschap kunt u meer stress ervaren dan normaal. Wanneer u veel stress ervaart, heeft u moeite met het in slaap komen en wordt u ’s nachts vaker wakker dan normaal.

Verandering slaapcyclus

Tijdens de zwangerschap veranderen er een aantal dingen in de slaapcyclus. De voornaamste reden voor slapeloosheid tijdens de zwangerschap heeft te maken met de REM- slaap. Tijdens de zwangerschap wordt de REM- slaap korter, waardoor je als gevolg eerder wakker bent. Daarnaast slaap je onrustiger met een baby in de buik.

Wat zijn de symptomen van Insomnia?

De symptomen van insomnia kunnen we opdelen in een aantal symptomen: moeite met het in slaap komen, moeite hebben met doorslapen: vaak wakker worden in de nacht, vaak wakker worden te vroeg in de ochtend en niet meer verder kunnen slapen of veel en onrustige dromen en niet uitgerust opstaan.

Vermoeidheid en uitputting overdag als symptomen van insomnia

Zoals eerder vermeld kan slapeloosheid een grote invloed op het dagelijks leven hebben. U voelt zich vermoeid, uitgeput en concentreren is moeilijk. Dit zijn nog maar enkele gevolgen wanneer u last heeft van insomnia. Slapeloosheid leidt namelijk ook tot ernstige andere gezondheidsklachten. Denk hierbij aan:

  • Hartfalen
  • Onregelmatige hartslag
  • Diabetes

Depressie kan insomnia veroorzaken, maar andersom kan insomnia ook een depressie veroorzaken. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen insomnia en depressie.

Insomnia

Hoe wordt insomnia gediagnosticeerd?

Uit onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft ongeveer 7% van de Nederlanders regelmatig tot vaak last van slapeloosheid. Vaak zijn de klachten kortdurend, omdat de klachten te maken hebben met tijdelijke stress of emoties.

De diagnose van insomnia begint bij de huisarts. Wanneer u slapeloosheid ervaart, kunt u een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts gaat met u in gesprek om erachter te komen hoe erg de klachten zijn en waar deze vandaan komen. Wanneer de klachten al langere tijd aanwezig zijn kan de huisarts u doorsturen naar het ziekenhuis. Hier vult u een vragenlijst in en in het ziekenhuis gaat u in gesprek met een neuroloog en een psycholoog. Samen wordt een gesprek gevoerd om te onderzoeken op welke manier u van uw slapeloosheid af kan komen. In het gesprek zal de focus voornamelijk komen te liggen over de mogelijke oorzaak van de slaapstoornis. Vanuit hier zal er een behandelplan opgesteld worden.

Hoe wordt insomnia behandeld?

Hoe insomnia behandeld wordt, hangt af van de situatie. Vanuit een onderzoek naar de oorzaak wordt er een behandeling opgesteld. Voordat een behandelplan wordt opgesteld houdt u het beste eerst een slaapdagboek bij. Bij insomnia wordt er vrijwel nooit medicatie voorgesteld. Er wordt voornamelijk gekeken naar de mogelijkheid om uw leefstijl aan te passen, denk aan uw slaaproutine en slaap hygiëne. Daarnaast bestaat de behandeling voornamelijk uit praktische slaapadviezen, uitleg en geruststellingen en/of begeleiding door de psycholoog.

Insomnia: en nu?

Na de verschillende aspecten van insomnia uiteen te hebben gezet, is het duidelijk geworden dat het een slopend effect kan hebben op het dagelijks leven. Het gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en zelfs fysieke problemen. Het is daarom belangrijk om te werken aan het verbeteren van uw slaapgewoonten en het zoeken naar oplossingen voor het slaapprobleem. Het is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van uw leven.

Probeer Droomsap 

Helpt niets tegen slapeloosheid? Dan is er nog een mooi alternatief dat u kan proberen. Dromenwinkel heeft DroomSap wat een natuurlijk extract van verschillende biologische rustgevende kruiden is. Dit is speciaal gericht op het helpen realiseren van een betere nachtrust en zijn 100% op biologische basis, waardoor het een gezond en doeltreffend middel kan zijn.

DroomSap probeerverpakking
1,95

Twee sachets om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product
Lees meer over DroomSap Slapen

Meer inspiratie

Is DroomSap veilig te gebruiken? Onze visie op de Max Meldpunt uitzending

Misschien heeft u de uitzending van Omroep Max (Max Meldpunt) gezien over DroomSap. Ik kan me voorstellen dat u hierover vragen heeft, u vindt hier meer uitleg.

Hoe werkt uw slaapcyclus? Lees meer over de werking van de slaapcyclus
Hoe werkt uw slaapcyclus precies? Vier fasen die u per nacht meerdere malen doorloopt. Problemen met slapen? Lees deze tips!
Fyto-estrogenen uit Hop en borstkanker, hoe zit dat?

De claim dat plantaardige oestrogenen borstkanker kunnen voorkomen of remmen is oud. Na vele onderzoeken blijken fyto-oestrogenen inderdaad in het menselijk lichaam een oestrogene werking hebben. Lees hier meer!

 

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken