Ga naar inhoud
0

Fyto-estrogenen uit Hop en borstkanker, hoe zit dat?

Op het gebied van borstkanker is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de rol van fyto-oestrogenen in de ontwikkeling of juist remming van borstkanker. Deze plantaardige stoffen hebben een structuur die lijkt op 17bèta-oestradiol. Hoe het werkt is nog niet volledig opgeklaard. Fyto-oestrogenen hebben op meerdere plekken en op meerdere manieren effect. In vitro-onderzoek toont zowel remming als stimulatie van borstkanker aan, humaan onderzoek laat vaak geen of een licht borstkanker-verlagend effect zien.

Men raakte in deze stoffen geïnteresseerd omdat in landen waar veel sojaproducten gegeten worden (Azië) er van oudsher weinig borstkanker voorkomt. Daarbij kwam dat volgende generaties van de vrouwen die uit deze regio naar het Westen emigreerden precies dezelfde kans op borstkanker ontwikkelden als de andere bewoners.

Wat zijn fyto-oestrogenen? We kunnen ze opsplitsen in vier hoofdgroepen: 

  • Isoflavonen zoals genisteïne en daïdzeïne, aanwezig in sojabonen en andere peulvruchten, bessen, wijn, granen en noten.
  • Lignanen zoals arctigenin en enterolacton, met name componenten van de celwand van vezelrijke voeding als bessen, zaden (lijnzaad), granen, noten en fruit.
  • Coumestanen zoals coumestrol in alfalfakiemen, tuinkers en sojaboonkiemen.
  • Stilbeen-derivaten zoals resveratrol, o.a. in noten en rode druiven, dus ook in wijn.

Verreweg het meeste onderzoek is gedaan met de isoflavonen genisteïne en daïdzeïne, twee fyto-oestrogenen die met name in soja voorkomen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 12 in OrthoFyto 3/19

Of zie de pagina Downloads om het artikel te lezen.


Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 100 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.