Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Fyto-estrogenen uit Hop en borstkanker, hoe zit dat?

Op het gebied van borstkanker is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de rol van fyto-oestrogenen in de ontwikkeling of juist remming van borstkanker. Deze plantaardige stoffen hebben een structuur die lijkt op 17bèta-oestradiol. Hoe het werkt is nog niet volledig opgeklaard. Fyto-oestrogenen hebben op meerdere plekken en op meerdere manieren effect. In vitro-onderzoek toont zowel remming als stimulatie van borstkanker aan, humaan onderzoek laat vaak geen of een licht borstkanker-verlagend effect zien.

Men raakte in deze stoffen geïnteresseerd omdat in landen waar veel sojaproducten gegeten worden (Azië) er van oudsher weinig borstkanker voorkomt. Daarbij kwam dat volgende generaties van de vrouwen die uit deze regio naar het Westen emigreerden precies dezelfde kans op borstkanker ontwikkelden als de andere bewoners.

Wat zijn fyto-oestrogenen? We kunnen ze opsplitsen in vier hoofdgroepen: 

  • Isoflavonen zoals genisteïne en daïdzeïne, aanwezig in sojabonen en andere peulvruchten, bessen, wijn, granen en noten.
  • Lignanen zoals arctigenin en enterolacton, met name componenten van de celwand van vezelrijke voeding als bessen, zaden (lijnzaad), granen, noten en fruit.
  • Coumestanen zoals coumestrol in alfalfakiemen, tuinkers en sojaboonkiemen.
  • Stilbeen-derivaten zoals resveratrol, o.a. in noten en rode druiven, dus ook in wijn.

Verreweg het meeste onderzoek is gedaan met de isoflavonen genisteïne en daïdzeïne, twee fyto-oestrogenen die met name in soja voorkomen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 12 in OrthoFyto 3/19

Of zie de pagina Downloads om het artikel te lezen.

Meer inspiratie

5 tips voor onbezorgde feestdagen
Het einde van het jaar nadert en de feestdagen staan voor de deur. Toch overstroomt het gevoel van drukte en stress. Hoe u de feestdagen onbezorgd doorkomt? Met deze tips!
Stoppen met piekeren, zo pakt u dat aan!
Kent u dat? De minuten tikken voorbij, en terwijl uw partner al naar dromenland vertrokken is, spoken er ondertussen allerlei gedachten door uw hoofd. Lees hier hoe u piekeren aanpakt!
Slecht kunnen slapen
Relatie magnesiumtekort en migraine

Tot wel 90% van de hoofdpijn die in de huisartsenpraktijk wordt geconstateerd betreft een zogenoemde primaire hoofdpijn. Onder primaire hoofdpijn vallen migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Een grote hoeveelheid literatuur suggereert een verband tussen magnesiumtekort en spanningshoofdpijn en migraine.

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken