Ga naar inhoud
0

Niet kunnen slapen door alcohol

“Eén borrel voor het slapen gaan als ‘slaapmutsje’”. Een bekende uitspraak, maar de vraag is of dit nu echt goed voor u is? Na de inname van alcohol kunt u wellicht sneller in slaap komen, maar het heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van uw nachtrust. In dit blog leggen we de invloed van alcohol op uw nachtrust uit.

Alcohol verslechtert de kwaliteit van uw slaap

Dat u door alcohol sneller in slaap komt, is algemeen bekend. De effecten van alcohol verslechteren echter wel de kwaliteit van uw slaap. Zo kunt u sneller dorst krijgen, onrustiger in uw hoofd zijn, de ademhaling verslechterd (snurken, slaapapnoe) en meer transpireren (nachtelijk zweten).

Daarnaast heeft alcohol een invloed op de REM-slaap (Rapid Eye Movement). 

REM-slaap

De REM-slaap is de 4e en dus laatste van de slaapcycli. Het is een van de twee diepste fasen van de slaapcyclus en is de fase die voor geestelijk herstel zorgt. De andere diepe fase is de 3e fase, maar dat is een NREM-slaap, (non-REM). Die “diepere slaap” zorgt voor fysiek, dus lichamelijk herstel.

Uw lichaam is tijdens de REM-slaap fase in volledige ruststand. Uw hersenen verwerken dan informatie en emoties. REM-slaap is dus erg belangrijk voor uw mentale herstel. Het nadeel van alcohol is dat de REM-slaap wordt onderdrukt. Hierdoor begint de REM-slaap later en heeft u in totaal minder REM-slaap per nacht. U slaapt minder diep en onrustig. Alcohol verstoort uw slaapcyclus, wat ervoor kan ervoor zorgen dat u zich niet uitgerust en onprettig voelt. En dat wilt u natuurlijk graag voorkomen!

Alternatieven om sneller in slaap te komen

Gebruikt u een glaasje alcohol om sneller in slaap te komen? Het is beter om dat glaasje meer dan een uur voor bedtijd te nemen zodat de alcohol in uw lichaam is afgebroken voor het slapen begint. 

Of maak kennis met de alternatieven! Hieronder volgen een aantal opties om met behulp van natuurlijke producten sneller in slaap te komen, in plaats van met een glaasje alcohol.

Slaap goed met DroomSap of DroomCaps van Dromenwinkel

Dromenwinkel streeft er al jaren naar om slaaptekort tegen te gaan. Speciaal voor mensen die kampen met slaapproblemen als niet in slaap kunnen vallen of doorslapen, hebben zij een aantal producten ontwikkelt waarmee de nachtrust wordt bevorderd.

DroomSap en DroomCaps kunnen u helpen om sneller in slaap te komen. DroomSap is een drankje op basis van honing en biologische kruiden dat kan helpen om een goede nachtrust door te maken. Het drankje zorgt ervoor dat u ontspant en sneller in slaap valt. DroomCaps capsules bevatten melatonine en een mengsel van 5 biologisch geteelde kruiden, magnesium en GABA. Deze unieke samenstelling helpt bij het sneller in slaap vallen. Zo behoudt u met behulp van één van deze producten de kwaliteit van uw slaap!

Alcohol in DroomSap

DroomSap bevat zelf ook 3% alcohol. Dit is geen extra toegevoegde alcohol, maar het “oplosmiddel” voor de werkzame stoffen van onze kruidenextracten. De alcohol wordt gebruikt om de extracten (ook wel tincturen genoemd) te maken, de werkzame stoffen die in de kruiden zitten worden zo vanuit de plant in de vloeistof overgebracht, dat proces heet extraheren

De alcohol die wordt gebruikt om de tincturen te maken die in DroomSap zitten, is van 100% gecertificeerde biologische oorsprong (graan). 

DroomSap in vergelijking met een flesje bier

In alle gevallen spreken we over volume procenten, dus in “liter per liter” (alcohol x % vol. staat er meestal op etiketten). De basis van het begrip ligt in het feit dat er van DroomSap maar 2 ml moet worden ingenomen, het volume aan alcohol dat wordt genomen is dus 0,06 ml. 

Om te vergelijken, de hoeveelheid alcohol in een flesje bier (300ml) is 15,0 ml. Dat betekent dat u pas na 250 dagdoseringen DroomSap (dit is een volle fles van 500ml) evenveel alcohol op heeft als na het drinken van één flesje bier. Of andersom uitgelegd: een dosis DroomSap is gelijk aan de alcohol van ongeveer 20 druppels bier.

De hoeveelheid alcohol in een dosis DroomSap is dus zo laag dat uw lichaam dit in zeer korte tijd zal afbreken. Om deze reden is een dagdosis DroomSap niet slecht voor uw gezondheid en heeft het geen invloed op uw nachtrust.

Referenties

Het slaapcentrum: Wat is slaap (12-april 2022). Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, Irshaad O. Ebrahim, Colin M. Shapiro, Adrian J. Williams, and Peter B. Fenwick, Alcohol Clin Exp Res, Vol 37, No 4, 2013: pp 539–549, DOI: 10.1111/acer.12006

DroomSap product informatie.

Droomsap 300ml
DroomSap 300ml
41,95

Handige fles voor de regelmatige DroomSap gebruiker. 

Bekijk product