Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Hoe werkt uw slaapcyclus? Lees meer over de werking van de slaapcyclus

Hoe werkt uw slaapcyclus?

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Na een korte nacht voelt u zich uitstekend, maar na flink uitslapen bent u juist vermoeid. Het lijkt heel gek en onverklaarbaar, maar dat is het niet. Dit heeft allemaal te maken met de slaapcycli die u doorloopt. Elke cyclus duurt 90 tot 120 minuten en tijdens die cyclus gebeurt er een hoop. Dat maakt u niet bewust mee, maar het is voor het lichaam erg belangrijk. Wat gebeurt er dan precies? Hoe werkt de slaapcyclus en waarom is het belangrijk om dat enigszins in de gaten te houden? Weet dat u uw nachtrust kunt verbeteren met DroomSap.

Wat het lichaam in een cyclus doet

Over het algemeen wordt de slaapcyclus per nacht vier tot vijf keer doorlopen. Dat is een beetje afhankelijk van wat uw lichaam gewend is en zolang deze cycli niet onderbroken worden, zal u zich prettig voelen na het ontwaken. Wordt een cyclus doorbroken, dan zult u zich vermoeid kunnen voelen. Maar ook het onnodig lang oprekken van deze cycli door uren langer te slapen, heeft als effect dat u zich vermoeid voelt.

Tijdens de cyclus worden verschillende fases doorlopen. Gedurende dit proces zal uw lichaam fysiek uitrusten, maar ook worden er in de laatste fase allerlei gegevens verwerkt. De hersenen komen dan op gang om relevante zaken op te slaan in het langetermijngeheugen en de niet relevante informatie er als het ware uit te filteren. U zult het niet merken, maar tijdens deze fase gaat uw hartslag omhoog, uw ogen bewegen hevig (deze laatste fase heet de REM-slaap, verereop leggen we dit uit) en uw ademhaling wordt onregelmatig.

Dat klinkt vrij heftig, maar u hoeft zich geen zorgen te maken: het is voor elk mens min of meer hetzelfde. Dit is noodzakelijk om uw lichaam als het ware voor te bereiden op de volgende dag, waarna dit hele proces zich een nacht later weer herhaalt. De slaapcyclus bestaat uit de volgende vier fasen:

  • sluimeren;
  • overgang lichte slaap naar diepe slaap;
  • diepe slaap;
  • REM-slaap.

Voorafgaand aan deze vier fasen is er nog het moment van inslapen. Dit duurt veelal een paar minuten en dat is het moment waarop u noch wakker bent, noch slaapt. Eenmaal ingeslapen, gaat de slaapcyclus van start die, zoals eerder genoemd, 90 tot 120 minuten duurt.

Het slopende effect van insomnia

De verschillende fasen van een cyclus

Om de verschillende vier fasen meer concreet te duiden, zetten we het bovenstaande rijtje uiteen:

Sluimeren – Tijdens deze fase gaat het lichaam naar een ruststand waarin u niet meer van elk geluid wakker zult worden. Desalniettemin kunt u toch nog vrij gemakkelijk wakker worden en dan voelt u zich alsof u niet echt geslapen heeft. Deze fase duurt minder dan een uur en is de opmaat naar de volgende fase van de slaapcyclus.

Overgang lichte slaap naar diepe slaap – Dit is een zeer korte fase van slechts 5 minuten, waarbij de spieren zullen ontspannen, de ademhaling regelmatiger zal worden en het hartritme daalt waarbij het lichaam echt in een rustmodus verkeert.

Diepe slaap – Dit duurt hooguit 20 minuten en zorgt voor absolute rust van het lichaam. Wakker worden uit deze fase voelt verwarrend en onprettig. Tegelijkertijd is een diepe slaap hét fysieke rustmoment, waardoor u niet gemakkelijk wakker wordt.

REM-slaap – In deze laatste fase van de slaapcyclus komt het lichaam weer op gang en voor 20 minuten zullen de ogen snel en schokkend gaan bewegen, de bloeddruk zal toenemen en ook wordt uw ademhaling onregelmatig. Het lichaam is dan in volledige rust, maar de hersenen draaien op volle toeren om informatie te filteren, op te slaan en zo te verwerken.

Zodra de REM-slaap fase voorbij is, zult u kort ontwaken. Dit is echter dermate kort dat u zich dat over het algemeen niet kan herinneren. U valt namelijk direct weer in de lichte slaap, waarbij het genoemde proces van de slaapcyclus met de 4 fasen zich weer zal herhalen.

Hulp bij een betere nachtrust

Heeft u problemen met uw nachtrust? Een verstoring van de cycli kan erg vervelend zijn, omdat u zich niet uitgerust en onprettig voelt. Het is geen uitzondering, want ongeveer 20% van de Nederlanders heeft soms of regelmatig te kampen met slaapproblemen. Heeft u hier ook mee te maken? Gebruik dan onze tips voor een betere nachtrust.

Daarnaast kunt u het middel DroomSap gebruiken, een manier om met geneeskrachtige kruiden en honing een betere nachtrust te realiseren. De kruiden zijn 100% biologisch en ze helpen bij het in slaap vallen en goed doorslapen, waardoor u uitgerust(er) weer wakker wordt.

Lees meer over Slapen

Meer inspiratie

Het slopende effect van insomnia
Hoe weet u of u slaaptekort heeft?

Vermoeid, slechte concentratie of onrustige nachten? Slaaptekort kan erg vervelend zijn. Lees hier meer over slaaptekort en hoe je dit tegen kunt gaan! 

Draag losse kleding om beter te slapen
Wat is de beste slaapkleding voor een goede nachtrust?
Wat u 's nachts draagt tijdens het slapen, heeft invloed op uw slaap. Een pyjama van slechte kwaliteit of een nare stof kan ervoor zorgen dat u 's nachts vaker wakker bent. Bent u benieuwd wat de beste slaapkleding is? Dat leest u in deze blog.
Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!
Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Wij bieden u 5 tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken