Ga naar inhoud
Door de decemberdrukte bij DHL is vertraging in de aflevering van uw bestelling mogelijk. Op 25 en 26 december en 1 januari is de klantenservice gesloten.
nl
Dromenwinkel

Ontspanningsoefeningen bij stress

Ontspanningsoefeningen bij stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Stress is een veelvoorkomend probleem dat invloed kan hebben op zowel ons lichaam als onze geest. Drukte op het werk, zorgen over uw gezondheid, uw naasten of over de toekomst kunnen voor gevoelens van spanning zorgen. Een korte periode van stress is vervelend, maar heeft doorgaans geen langdurige gevolgen. Langdurige en aanhoudende stress kan echter zorgen voor verminderde concentratie, slapeloze nachten en sombere gevoelens. Soms is het noodzakelijk om stress aan te pakken als u langere tijd last heeft van dat opgejaagde gevoel, vooral als u niet precies weet waar het gevoel vandaan komt. Het gebruik van een natuurlijke medicijnen zonder recept en het doen van ontspanningsoefeningen kunnen u verrassend snel uit deze neerwaartse spiraal halen. 

Eenvoudige ontspanningsoefeningen

Ook als u geen ervaring heeft met ontspanningsoefeningen kunt u er eenvoudig mee beginnen. Een goed voorbeeld van een eenvoudige ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening die uw zenuwstelsel kalmeert. U zorgt ervoor dat u vier seconden inademt, de adem vier seconden vasthoudt, vier tot zes seconden over de uitademing doet, en dan tot vier telt voor u weer inademt (tel hierbij de 4 seconden zelf mee: “éénentwintig-tweeëntwintig-drieëntwintig-vierentwintig”). 

U kunt het aantal seconden aanpassen, maar zorg ervoor dat u niet te snel ademt en dat de ademhaling zich laag in de buik bevindt. Leg uw handen op uw buik om uzelf bewust te maken van uw ademhaling. Door de uitademing langer te maken dan uw inademing kalmeert u uw zenuwstelsel. Tien achtereenvolgende van deze “bewuste ademhalingen” kunnen u al een gevoel van ontspanning geven. Doe dit meerdere keren per dag om er optimaal van te profiteren.

Waarom ontspanningsoefeningen?  

Ontspanningsoefeningen kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. Ontspanningsoefeningen helpen de ademhaling te vertragen, de hartslag te verlagen en spierspanning te verminderen en de geest tot rust te brengen. Door regelmatig ontspanningsoefeningen toe te passen, kunnen we de negatieve effecten van stress op ons lichaam en onze geest verminderen. 

Wij nemen je mee in de verschillende vormen van ontspanningsoefeningen.  

Ademhalingsoefeningen

Yoga
Wie meer tijd in ontspanningsoefeningen wil steken kan kiezen voor een laagdrempelige manier van het beoefenen van yoga. Yoga combineert lichaamsbeweging, ademhalingstechnieken en meditatie. Online zijn veel video’s te vinden te vinden voor als u nog geen of weinige ervaringen met meditatie of yoga heeft. U heeft hiervoor alleen een yogamatje en/of een kussen nodig, of u mediteert zittend op een goede stoel. Yoga stretcht en ontspant de spieren. U verlegt uw aandacht naar het lichaam, waardoor er meer ruimte in uw hoofd ontstaat. Zelfs met vijftien minuten yoga per dag kunt u al verschil merken.

Meditatie
Meditatie is een beproefde methode om stress te verminderen en de geest tot rust te brengen. Zoek een rustige plek, ga comfortabel zitten en richt je aandacht op je ademhaling, een object of een mantra. Laat gedachten komen en gaan zonder eraan vast te houden. Meditatie kan helpen de geest te kalmeren en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Mindfulness
Een andere populaire methode om spanningsklachten te verminderen is mindfulness. Met deze methode, die zijn oorsprong in oosterse religies vindt, voert u dagelijkse handelingen zo bewust mogelijk uit. Hierdoor kunt u uw gedachten, die vaak de oorzaak van spanning zijn, even loslaten. U kunt koken, een douche nemen of schoonmaken met volle aandacht. Door u te concentreren op de taak traint u uzelf uw gedachten los te laten en te ervaren wat er nú is. Door te oefenen met meditatie en mindfulness leert u afstand nemen van uw gedachten en gevoelens waardoor u er minder door in beslag wordt genomen.

Wandeling door de natuur
Misschien niet één van de ontspanningsoefeningen waar je als eerst aan denkt, maar wat wel degelijk kan helpen, is een wandeling door de natuur. Een natuurwandeling kan bijdragen aan ontspanning en het verminderen van stress. Geniet van de rust en de natuur door tijd door te brengen in een groene omgeving, zoals een park of een bos.

Massage
Een massage is een effectieve manier om spanning in het lichaam los te laten en ontspanning te bevorderen. Een massage helpt om de spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en stress te verminderen. Overweeg een professionele massage of leer eenvoudig massagetechnieken om zelf toe te passen.

Hulp bij piekeren
Spanningsklachten worden vaak veroorzaakt door zorgen en piekergedachten. Merkt u dat u veel last heeft van piekeren? Schrijf dan uw gedachten eens op en bespreek ze met uw partner of goede vriend of vriendin. Zo creëert u een uitlaatklep voor het piekeren. U kunt ook een zogeheten ‘piekerkwartier’ introduceren. U reserveert dan vijftien minuten per dag om actief na te denken over de zaken die u zorgen baren. De rest van de dag bewaart u uw piekergedachten voor dit moment. Dat geeft u de vrijheid het overgrote deel van de dag zonder zorgen te werken en ontspannen, terwijl u ook aandacht geeft aan uw zorgen binnen een afgekaderd moment. Deze methode vereist enige oefening, maar kan zeker helpen bij overmatig piekeren.

Creativiteit en sport
Passief ontspannen helpt lang niet altijd. Een avond tv kijken of een glaasje wijn drinken klinkt aanlokkelijk, maar u raakt spanning vaak het best kwijt door u te focussen op het lichaam. Sporten is een beproefd recept om spanningsklachten te verlichten. Ga elke dag een half uurtje wandelen, het liefst in de natuur. Of werk uzelf flink in het zweet in de sportschool, ga een potje tennissen met vrienden of start met hardlopen. U kunt ook kiezen voor een andere uitlaatklep: creatief bezig zijn. Start weer met uw creatieve hobby, zoals schilderen, breien, dansen of koken. Dit helpt u te ontspannen, u hoeft dan even helemaal niets.

De natuur helpt een handje

U kunt al deze vormen van ontspanning combineren met een natuurlijk kruidenpreparaat dat u ondersteunt bij het ontspannen en slapen. Spanning en stress hopen zich op in het lichaam, waardoor u last kunt krijgen van pijnlijke spieren of slecht slapen. Begin bij het bestrijden van stress daarom altijd bij het lichaam, met ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie, sport en een ondersteunend kruidenpreparaat zoals No-Stress.

No-Stress is een kruidendrank op basis van ahornsiroop en acht verschillende biologische kruiden en dit product kan helpen om u beter te voelen. No-Stress bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en is dus veilig en langdurig te gebruiken. Het kalmerende middel tegen stress is exclusief verkrijgbaar bij Dromenwinkel. 

Met No-Stress geeft u uzelf een extra steuntje in de rug in onrustige, roerige tijden.

No-Stress

Dromenwinkel No-Stress is een uniek 100% natuurlijk product gemaakt met een basis van plantaardige biologische Madal Bal Ahornsiroop en tincturen van 8 biologisch geteelde rustgevende kruiden. 

14,95
Bekijk product

Meer inspiratie

Tips warme slaapkamer
Hoe ga je om met de warmte tijdens de nachtrust? Lees deze tips!
Beter slapen in warme omstandigheden. Gebruik deze tips en creëer een betere nachtrust voor uzelf. Lees deze tips!
Met deze tips slaat u zich door de wintertijd heen!
Op de laatste zondag van oktober is het altijd zover: de wintertijd gaat in. Veel mensen ervaren na het verzetten van de klok een verstoring in hun nachtrust. Wij leggen uit hoe dat komt en geven u tips in dit blog.
7 tips om minder gestrest te zijn voor kinderen
Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar het kan vooral voor kinderen moeilijk zijn om mee om te gaan. Hier zijn enkele tips om kinderen te helpen stress te verminderen!
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken