Ga naar inhoud
0

Ontspanningsoefeningen bij stress

Ontspanningsoefeningen bij stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Drukte op het werk, zorgen over gezondheid, uw naasten of over de toekomst kunnen voor gevoelens van spanning zorgen. Een korte periode van stress is vervelend, maar heeft doorgaans geen langdurige gevolgen. Aanhoudende stress kan echter zorgen voor verminderde concentratie, slechter slapen en sombere gevoelens. Het is daarom verstandig stress aan te pakken als u langere tijd last heeft van dat opgejaagde gevoel, vooral als u niet precies weet waar uw gevoel vandaan komt. Het gebruik van een natuurlijk medicijn zonder recept en het doen van ontspanningsoefeningen kunnen u verrassend snel uit deze neerwaartse spiraal halen.

Eenvoudige ontspanningsoefeningen

Ook als u geen ervaring heeft met ontspanningsoefeningen kunt u er eenvoudig mee beginnen. Een goed voorbeeld van een eenvoudige ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening die uw zenuwstelsel kalmeert. U zorgt ervoor dat u vier seconden inademt, de adem vier seconden vasthoudt, vier tot zes seconden over de uitademing doet, en dan tot vier telt voor u weer inademt (tel hierbij de 4 seconden zelf mee: “éénentwintig-tweeëntwintig-drieëntwintig-vierentwintig”).

U kunt het aantal seconden aanpassen, maar zorg ervoor dat u niet te snel ademt en dat de ademhaling zich laag in de buik bevindt. Leg uw handen op uw buik om uzelf bewust te maken van uw ademhaling. Door de uitademing langer te maken dan uw inademing kalmeert u uw zenuwstelsel. Tien  achtereenvolgende van deze “bewuste ademhalingen” kunnen u al een gevoel van ontspanning geven. Doe dit meerdere keren per dag om er optimaal van te profiteren.

Ademhalingsoefeningen

Yoga en meditatie

Wie meer tijd in ontspanningsoefeningen wil steken kan kiezen voor een laagdrempelige manier van mediteren of voor het beoefenen van yoga. Online zijn veel handige video’s te vinden voor mensen die nog geen of weinig ervaring met meditatie of yoga hebben. U heeft hiervoor alleen een yogamatje en/of een kussen nodig, of u mediteert zittend op een goede stoel. Yoga stretcht en ontspant de spieren. U verlegt uw aandacht naar het lichaam, waardoor er meer ruimte in uw hoofd ontstaat. Zelfs met vijftien minuten yoga of meditatie per dag kunt u al verschil merken.

Mindfulness

Een andere populaire methode om spanningsklachten te verminderen is mindfulness. Met deze methode, die zijn oorsprong in oosterse religies vindt, voert u dagelijkse handelingen zo bewust mogelijk uit. Hierdoor kunt u uw gedachten, die vaak de oorzaak van spanning zijn, even loslaten. U kunt koken, een douche nemen of schoonmaken met volle aandacht. Door u te concentreren op de taak traint u uzelf uw gedachten los te laten en te ervaren wat er nú is. Door te oefenen met meditatie en mindfulness leert u afstand nemen van uw gedachten en gevoelens waardoor u er minder door in beslag wordt genomen.

Hulp bij piekeren

Spanningsklachten worden vaak veroorzaakt door zorgen en piekergedachten. Merkt u dat u veel last heeft van piekeren? Schrijf dan uw gedachten eens op en bespreek ze met uw partner of goede vriend of vriendin. Zo creëert u een uitlaatklep voor het piekeren. U kunt ook een zogeheten ‘piekerkwartier’ introduceren. U reserveert dan vijftien minuten per dag om actief na te denken over de zaken die u zorgen baren. De rest van de dag bewaart u uw piekergedachten voor dit moment. Dat geeft u de vrijheid het overgrote deel van de dag zonder zorgen te werken en ontspannen, terwijl u ook aandacht geeft aan uw zorgen binnen een afgekaderd moment. Deze methode vereist enige oefening, maar kan zeker helpen bij overmatig piekeren.

Creativiteit en sport

Passief ontspannen helpt lang niet altijd. Een avond tv kijken of een glaasje wijn drinken klinkt aanlokkelijk, maar u raakt spanning vaak het best kwijt door u te focussen op het lichaam. Sporten is een beproefd recept om spanningsklachten te verlichten. Ga elke dag een half uurtje wandelen, het liefst in de natuur. Of werk uzelf flink in het zweet in de sportschool, ga een potje tennissen met vrienden of start met hardlopen. U kunt ook kiezen voor een andere uitlaatklep: creatief bezig zijn. Start weer met uw creatieve hobby, zoals schilderen, breien, dansen of koken. Dit helpt u te ontspannen, u hoeft dan even helemaal niets.

De natuur helpt een handje

U kunt al deze vormen van ontspanning combineren met een natuurlijk kruidenpreparaat dat u ondersteunt bij het ontspannen en slapen. Spanning en stress hopen zich op in het lichaam, waardoor u last kunt krijgen van pijnlijke spieren of slecht slapen. Begin bij het bestrijden van stress daarom altijd bij het lichaam, met ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie, sport en een ondersteunend kruidenpreparaat zoals No-Stress.

No-Stress is een kruidendrank op basis van ahornsiroop en acht verschillende biologische kruiden en dit product kan helpen om u beter te voelen. No-Stress bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten en is dus veilig en langdurig te gebruiken. Het kalmerende middel tegen stress is exclusief verkrijgbaar bij Dromenwinkel. 

Met No-Stress geeft u uzelf een extra steuntje in de rug in onrustige, roerige tijden.

No-Stress
14,95

Dromenwinkel No-Stress is een uniek 100% natuurlijk product gemaakt met een basis van plantaardige biologische Madal Bal Ahornsiroop en extracten van 8 biologisch geteelde rustgevende kruiden. 

Bekijk product

Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 100 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.