Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Slecht slapen overgang

Slaapt u slecht tijdens de overgang? De hormoonveranderingen kunnen hiervoor zorgen. We bespreken de oorzaken en geven u tips voor een betere nachtrust.

Tijdens de overgang kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen. De veranderingen in uw hormonen kunnen ervoor zorgen dat u moeite heeft om in slaap te vallen of om de hele nacht door te slapen. Deze slaapproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid overdag en andere gezondheidsproblemen. Maar wat kunt u eraan doen?

We bespreken de verschillende oorzaken van slaapproblemen tijdens de overgang en geven we u praktische tips om uw slaap te verbeteren. Zo kunt u weer uitgerust wakker worden en genieten van uw dag.

Oorzaken slecht slapen overgang

Er zijn tal van oorzaken waardoor u slecht kunt slapen, wij bespreken de oorzaken die het vaakst voor komen tijdens de overgang.

Nachtelijk transpireren en opvliegers

Nachtelijk transpireren en opvliegers zijn misschien wel de twee bekendste overgangsklachten. Deze twee oorzaken zorgen ook voor een slechte nachtrust.

Spanning en stress

Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen spanning, stress en een onrustig gevoel. Het onrustige gevoel heeft te maken met een gebrek aan balans in het autonome zenuwstelsel. Uw hartslag verhoogt en het in slaap komen wordt bemoeilijkt.

Hoe hormonen de slaap beïnvloeden

Tijdens de overgang dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron in uw lichaam. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van uw slaap. Oestrogeen helpt bij het reguleren van de remslaap, Rapid Eye Movement, de fase van de slaap waarin we dromen en ons lichaam zich herstelt en uitrust. Progesteron helpt bij het bevorderen van de diepe slaap.

Als deze hormonen uit balans raken, kan dit leiden tot slaapproblemen. Zo kan een daling van het oestrogeenniveau ervoor zorgen dat u vaker wakker wordt tijdens de nacht en een daling van het progesteronniveau kan leiden tot minder diepe slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en andere gezondheidsproblemen.

Vermoeidheid overgang

Tips om beter te slapen tijdens de overgang

Gelukkig zijn er verschillende manieren die kunnen bijdragen aan het verbeteren van uw slaap tijdens de overgang. Hieronder vindt u enkele tips die u kunt proberen:

Overweeg LipoMag+

LipoMag+ kan uw helpen om slaapproblemen te verminderen. Dromenwinkel LipoMag+ is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex met de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi-essentiële aminozuur taurine. LipoMag+ helpt vermoeidheid en overgangsklachten te verminderen, versterkt de botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel.

Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Een slaapvriendelijke en comfortabele slaapomgeving kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en een onrustige nacht. Het is daarom belangrijk om uw slaapkamer koel, donker en rustig te houden. Vermijd fel licht van televisies, telefoons en computers vlak voor het slapen gaan. Een comfortabel matras en kussen draagt ook bij aan een comfortabele slaapomgeving.

Beperk cafeïne en alcohol

Cafeïne en alcohol kunnen uw slaap verstoren. Daarom is het van belang om de inname van cafeïne houdende dranken zoals koffie en frisdrank te beperken voor het slapengaan, net zoals alcoholhoudende dranken.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging bevordert de kwaliteit van uw slaap. Probeer daarom dagelijks 30 minuten te bewegen, dit kan al in de vorm van een stukje wandelen. Beweeg bij voorkeur in de ochtend of in de middag. Vermijd intensieve trainingen vlak voor het slapengaan, omdat dit uw slaap kan verstoren.

Vermijd stress

We hebben het al benoemd bij één van de oorzaken van slecht slapen tijdens de overgang, stress. Stress kan uw slaap verstoren. Probeer, zover het mogelijk is, stressvolle situaties te vermijden en neem de tijd om te ontspannen voor het slapen door een boek te lezen of te mediteren.

Eet gezond en op regelmatige tijden

Een gezond dieet kan uw slaap verbeteren. Eet op regelmatige tijden en vermijd grote maaltijden vlak voor het slapengaan. Vermijd snacks met suiker en eet in plaats daarvan voedzame maaltijden met veel groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten.

Zoek professionele hulp

Beïnvloeden uw slaapproblemen uw dagelijks leven? Dan adviseren wij om professionele hulp te zoeken door naar de huisarts te gaan. Zij kunnen u helpen om de juiste behandeling te vinden, zoals bijvoorbeeld hormoontherapie of cognitieve gedragstherapie.

Kortom, slaapproblemen tijdens de overgang zijn een veelvoorkomende problemen en kunnen uw dagelijks leven beïnvloeden. Door een comfortabele omgeving, cafeïne en alcohol te beperken, actief te blijven, stress te vermijden en gezond te blijven eten kunt u uw slaap verbeteren en uitgerust de dag beleven.

Elk lichaam is anders, en wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Probeer daarom verschillende tips uit en bekijk wat het beste voor u werkt. Een goede nachtrust is essentieel voor uw gezondheid en welzijn, tijdens de overgang en

lipomag_magnesium_overgangsklachten
LipoMag+ 250ml
31,95
Helpt bij vermoeidheid en een magnesiumtekort.
Bekijk product
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken