Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Vermoeidheid in de overgang

Heeft u ook last van vermoeidheid in de overgang? Dan bent u zeker niet de enige! Vermoeidheid in de overgang komt namelijk regelmatig voor. In en recente enquête van Dromenwinkel geeft 59% van de vrouwen in de overgang aan last van vermoeidheid te hebben. Het is de meest gemelde klacht! Hierbij kunt u denken aan futloosheid en het gevoel geen of weinig energie te hebben om iets te doen. Deze vorm van vermoeidheid gaat vaak samen met prikkelbare gevoelens, sneller geïrriteerd zijn, moeite om te concentreren en nergens zin in hebben. Uw lichaam maakt heel wat veranderingen door en dat kost energie.

Lichamelijk of geestelijk vermoeid in de overgang?

In de overgang kunt u zowel lichamelijk als geestelijk vermoeid zijn. Uw lichaam komt in een soort hormonale achtbaan. De vertrouwde hormoonbalans is weg en uw lichaam gaat op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat kost ook geestelijk energie. U krijgt met steeds andere verschijnselen van de overgang te maken, die u moet leren accepteren. 

De verschijnselen, bijvoorbeeld moeite met concentreren, kosten uw lichaam meer inspanning. Waardoor u lichamelijk vermoeid raakt. Maar de lichamelijke vermoeidheid wordt in de overgang ook beïnvloed door hormonen. Tijdens de overgang krijgt uw lichaam namelijk te maken met een flink verlaagd oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt de energievoorziening op celniveau. Wanneer een lichaam minder oestrogeen tot haar beschikking heeft, heeft het lichaam vaak ook minder energie.

Maar wat zijn de oorzaken van vermoeidheid in de overgang?

Vermoeidheid in de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Verlaagd gehalte aan oestrogeen.

Zoals genoemd regelt oestrogeen de energievoorziening op celniveau. Een verlaagd gehalte aan oestrogeen zorgt er dus voor dat u minder energie heeft.

Verstoord slaapritme

De daling van het oestrogeengehalte kan ook indirect invloed hebben op uw energiegehalte. Het dalende oestrogeengehalte kan namelijk ook opvliegers, nachtzweten, angst en hartkloppingen als gevolg hebben. Dit kan invloed hebben op uw slaappatroon. De verschijnselen kunnen ervoor zorgen dat u minder diep slaapt, regelmatig wakker wordt of korter slaapt. Waardoor u niet de nachtrust krijgt die u nodig heeft en niet uitgerust wakker wordt. Wat als gevolg heeft dat u zich overdag vermoeid voelt.

Vermoeidheid door stress

Wanneer u, eenmaal in de overgang, net zo blijft hollen en vliegen als voorheen kan dit geestelijk en lichamelijk stress geven. Dit kan vermoeidheid tot gevolg hebben. Bij stress gaan uw bijnieren namelijk cortisol aanmaken, een stresshormoon. Dat zorgt ervoor dat u niet instort in stressvolle situaties. Blijft de stress echter aanhouden, dan draaien de bijnieren overuren en dit kost uw lichaam erg veel energie.

Vermoeidheid door drukte

Wanneer u in de overgang zit, gemiddeld tussen de 45 en de 55 jaar, is het mogelijk dat er veel gebeurt in uw leven. Intensieve pubers in huis, de zorg voor uw ouders, overlijden van ouders, kinderen die uit huis gaan enzovoort. En dat allemaal naast een drukke baan, een relatie en uw sociale leven. Deze situaties uit het dagelijkse leven kunnen ook een flinke aanslag plegen op uw energiereserves. Een aantal jaar geleden ging u hier wellicht moeiteloos mee om, maar wanneer u in de overgang zit kan dit net te veel zijn voor uw lichaam. 

Wat kan ik doen bij vermoeidheid in de overgang?

Allereerst is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Eet gezond en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Dit is belangrijk om uw nachtrust te bevorderen. Ook is het belangrijk om goed te luisteren naar uw lichaam en om niet te veel van uzelf te vragen. Het is goed om soms even tot rust te komen en niks te doen om stress en drukte te verminderen. In de overgang geeft u uw lichaam hiermee een steuntje in de rug. 

Wilt u af van die vermoeidheid in de overgang? Het kan enorm helpen om uw leefstijl aan te passen. We geven u een aantal tips hoe u dit kunt doen:

 • Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en sta het liefst op een vaste tijd weer op.
 • Drink liever geen cafeïne houdende dranken zoals; koffie, cola of energiedrankjes voordat u gaat slapen. 
 • Wacht na uw maaltijd minimaal twee uur voordat u gaat slapen. 
 • Focus op gezonde en niet al te grote maaltijden. U slaapt vaak niet lekker na te grote maaltijden.
 • Eet veel groenten, fruit en vezels. Een gezond eetpatroon geeft uw lichaam meer kracht en energie. 
 • Leer ontspanningstechnieken zoals meditatie of diep ademhalen. Dit kan helpen wanneer u in de nacht wakker ligt door stress, angst of gepieker.
 • Het kan ook helpen om een natuurlijk hulpmiddel te gebruiken dat vermoeidheid in de overgang vermindert. Een middel dat hier uitstekend voor geschikt is, is LipoMag+.

Waarom LipoMag+ kan helpen tegen vermoeidheid in de overgang

LipoMag+ van Dromenwinkel is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex. Het bevat de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi essentiële aminozuur taurine. De mineralen in Dromenwinkel LipoMag+ helpt vermoeidheid in de overgang tegen te gaan. Ook helpt het om andere overgangsklachten te verminderen. Het natuurlijke middel versterkt daarnaast botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel. 

Probeer LipoMag+ gemakkelijk zelf uit! Zo ervaart u zelf de voordelen van Dromenwinkel LipoMag+.

lipomag_magnesium_overgangsklachten
LipoMag+ 250ml
31,95
Helpt bij vermoeidheid en een magnesiumtekort.
Bekijk product
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
 • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
 • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
 • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
 • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken