Niet kunnen slapen door zwangerschap
Niet kunnen slapen door de zwangerschap? Lees de oorzaken en tips om beter te slapen tijdens de zwangerschap.
De zwangerschap is een periode vol verwachting en verandering. Maar veel vrouwen merken dat ze slechter slapen gedurende hun zwangerschap. Zeker in het laatste trimester is het moeilijker om in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden.
Oorzaken niet kunnen slapen door de zwangerschap
De oorzaken daarvoor zijn heel divers, wij hebben de oorzaken op een rij gezet.
Slaaphouding
Allereerst speelt de omvang van de buik een grote rol. Het ligt nu eenmaal minder comfortabel en daardoor is het moeilijker om de slaap te vatten. De kans is groot dat uw favoriete slaaphouding met de dikke buik niet mogelijk is, waardoor u geforceerd ligt.
Veranderende hormoonhuishouding
Daarnaast speelt ook de veranderende hormoonhuishouding een rol bij slecht slapen door zwangerschap. De sterke hormonale veranderingen die nodig zijn om uw kindje veilig te laten groeien kunnen er ook voor zorgen dat uw slaapritme in de war raakt.
Onrustige benen
Een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap is rusteloze benen. Rusteloze benen zorgt voor onrustige of jeukende benen. Eén van de symptomen is de dwang om te bewegen met uw benen, vooral ‘s nachts. Dit beïnvloedt de nachtrust natuurlijk op een negatieve manier.
Stress
bij de zwangerschap komt vaak ook meer stress kijken. En iedereen weet, stress bevordert de kwaliteit van uw slaap niet. Tel daarbij op dat veel vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van krampen en rug- en bekkenpijn en u begrijpt waarom het bijna als normaal wordt gezien dat vrouwen tijdens de zwangerschap slecht slapen. Gelukkig is er iets aan te doen!
Tips voor slapen als je zwanger bent
Er zijn veel algemene tips die vrouwen helpen beter te slapen tijdens hun zwangerschap. Wij zullen deze tips bespreken zodat u weer beter slaapt.
Melatonine aanmaken
Allereerst is het goed om je lichaam een handje te helpen bij het aanmaken van melatonine. Dit doet u door er overdag voor te zorgen dat u voldoende buiten bent (waar het erg licht is) en door de slaapkamer juist heel donker te maken. Naast het aanmaken van melatonine is het in beweging blijven, bij voorkeur buiten, erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Wanneer u last heeft mijn rusteloze benen in de nacht, helpt beweging om dit te verminderen.
Voeding en drinken
Daarnaast is het beter om na de lunch geen cafeïne meer te drinken en in de avond niet te veel meer te eten. Als uw spijsvertering nog volop aan de gang is, is het namelijk lastiger om in slaap te vallen. Dit geldt zeker tijdens het derde trimester, want dan is er überhaupt al minder ruimte in de buik. Een andere tip, drink niet te veel water voor het slapen gaan. Zo voorkomt u dat u vaak naar het toilet moet in de nacht.
Ontspanning
Het is heel belangrijk om de signalen van uw lichaam serieus te nemen. Een zwangerschap vergt veel energie, en kan ook de nodige stress en spanningen opleveren. Mindfulness, zwangerschapsyoga en ademhalingsoefeningen kunnen u helpen meer te ontspannen, waardoor u tevens beter slaapt. Een extra middagdutje is ook zeker geen overbodige luxe.
Slaaphygiëne verbeteren
Het creëren van een rustige en comfortabele slaapomgeving is van groot belangrijk. Een regelmatig slaapschema helpt om ritme te brengen in het dagelijks leven. Een opgeruimde en koele slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust.
Optimale slaappositie zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het vinden van een comfortabele slaaphouding belangrijk voor zowel de gezondheid van de moeder als die van de baby. Over het algemeen is de ideale slaappositie tijdens de zwangerschap, op de linkerzij. Dit zorgt voor de beste bloedcirculatie.
Een natuurlijk slaapmiddel voor zwangere vrouwen
Wilt u uw lichaam op natuurlijke wijze een handje helpen bij het in slaap vallen en bovendien minder vaak wakker worden? DroomSap wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Een alternatief voor DroomSap is gevriesdroogde verse groene thee uit Taiwan. Deze thee zorgt voor een rustgevend gevoel en helpt je op een natuurlijk wijze bij het in slaap vallen.