
Wat is een goede slaaphouding?

Goede slaaphouding
Heeft u moeite met het vinden van een goede slaaphouding? Ligt u vaak te woelen? Of wordt u wakker met last van uw nek, hoofd of rug? Met de juiste houding kunt u dergelijke klachten voorkomen. U wordt uitgeslapen wakker, zonder klachten en ervaart gedurende de dag meer energie. Een goede nachtrust is immers van belang voor uw gezondheid. Neem uw slaaphouding serieus en kies voor de juiste houding. In dit blog leest u welke slaaphouding het beste is voor uw lichaam en geest.
Welke slaaphoudingen zijn er?
Er zijn drie verschillende slaaphoudingen mogelijk. Afwisselen tussen de verschillende slaaphoudingen komt ook voor. De één kan geen nacht zonder te slapen op de buik, de ander slaapt het liefst op z’n zij en weer een ander ligt heerlijk op z’n rug. Iedere persoon heeft een voorkeur voor één van deze drie slaaphoudingen. In onderstaande uitleg wordt duidelijk wat de slaaphoudingen inhouden en in welke mate de verschillende houdingen voorkomen.
Op uw zij slapen
De meest voorkomende slaaphouding is de zijligging. Hierbij steunt het lichaam op de linker- of rechterzij met ondersteuning van de armen en benen. Het wordt ook wel de foetushouding genoemd. Gedurende de nacht neemt de druk op de armen en benen hierbij echter toe, waardoor u verandert van zijligging en verplaatst naar een stabiele zijligging. Indien drukpunten op een ander gedeelte in de armen en benen ontstaan, draait u terug in de oorspronkelijke zijligging. Een afwisselend proces waarbij de zijkant van het lichaam aangesloten blijft met het matras.
Op uw rug slapen
Slapen op de rug is naast de zijligging ook erg populair. Deze houding is plat en horizontaal. Het achterste gedeelte van uw lichaam ligt aaneengesloten tegen het matras aan. Het voorste gedeelte van uw lichaam tegen het dekbed of lakens en deken. De armen en benen zijn hierbij meestal bijna volledig gestrekt. Een natuurlijke houding van het lichaam die overeenkomt met de dagelijkse houding van staan en wandelen. Naast het feit dat deze houding vaak wordt aangenomen in bed, is deze ook populair bij yoga. Als afsluiting van een yoga les gaat de docent dan wervel voor wervel het lichaam langs, totdat het lichaam in serene rust verkeerd.
Op uw buik slapen
De minst populaire slaaphouding is het slapen op de buik. Een persoon kiest er bij deze slaaphouding bewust voor om in slaap te vallen met de buik tegen het matras aan. Een ietwat vreemde houding voor mensen die gewend zijn op hun zij of rug te slapen. Ook voor het lichaam is dit een onnatuurlijke houding, omdat de druk van het lichaam op de buik komt. Overdag vangt de wervelkolom de druk op en zorgt voor een stabiele houding van het lichaam. Tijdens de nachtrust doet de buik dit dan. Het lichaam verplaatst zich niet, maar de nek is veel (onbewust) in beweging om voldoende zuurstof binnen te krijgen.

Geen spanning op rug en nek
Alhoewel iedereen een voorkeur heeft voor een slaaphouding, draagt niet elke houding evenveel bij aan een goede nachtrust. Vooral het slapen op de buik is niet goed voor uw nek. Het is beter om te proberen om dit te veranderen in een andere slaaphouding. Ook het slapen op uw rug kan ervoor zorgen dat uw nekspieren onder spanning komen te staan. Het hoofd leunt naar rechts of links en veroorzaakt daardoor spierspanning. Snurken komt ook vaker voor bij rug slapers. De tong valt als het ware in de keel en belemmert hiermee de ademhaling .
Slaap op uw zij of rug
Om de nacht zoveel mogelijk ongestoord door te brengen, wordt aangeraden op de zij te slapen. Als u het uw spieren zou vragen, de meest comfortabele houding. Met de zijligging heeft u de kleinste kans op rug- of nekklachten. Slapen op de rug is ook niet heel verkeerd. De rugligging zorgt namelijk wel voor een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht. U kunt echter niet voorkomen dat u gedurende de nacht het lichaam draait.
De randvoorwaarden voor een goede slaaphouding zijn: voldoende ruimte om te ademen, ontspanning van de nek spieren en bewegingsvrijheid. Wanneer uw slaaphouding hieraan voldoet, zult u uitgerust wakker worden.
Ondersteun de nachtrust met Dromenwinkel
Mocht u elke nacht op uw zij of rug doorbrengen en toch last hebben van slaapproblemen? Probeer dan eens DroomSap! Het slaapdrankje op natuurlijke basis dat uw nachtrust kan bevorderen. DroomSap is een product op basis van kruiden en honing met een klein beetje doxylamine en u wordt hiervan sneller slaperig. Neem afscheid van langdurig wakker liggen of lang piekeren in bed! Al vele duizenden mensen gebruiken DroomSap voor het slapen gaan met grote tevredenheid, en meer dan 6.000 mensen schreven al een review. DroomSap wordt ook veel gebruikt door mensen die kampen met onregelmatige werktijden zoals nachtdiensten of jetlags.
Met een DroomSap probeerverpakking kunt u makkelijk en voordelig kennis maken met DroomSap en drie á vier nachten "proefslapen". Ervaar een goede nachtrust met Dromenwinkel!
- Voor maar €1,95, gratis verzonden
- Op basis van natuurlijke kruiden en honing
- Gemiddeld beoordeeld met een 9,1

Een sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakking bevat 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten "proefslapen".
Meer inspiratie
