Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Slaapproblemen door angst

Angst en slaapproblemen gaan vaak gepaard en hebben nare gevolgen. Los uw angstklachten en slaapproblemen op natuurlijke wijze op. 

Heeft u last van angstklachten? Dit kan negatieve gevolgen hebben voor uw nachtrust. Slaapproblemen door angst komen veel vaker voor dan dat de meeste mensen denken en zorgen voor problemen in het dagelijkse leven. Helaas zorgt het gebrek aan slaap er ook nog eens voor dat een eventuele angststoornis kan verergeren, waardoor u in een negatieve spiraal terechtkomt. Slaap is uiterst belangrijk voor uw gevoel van welzijn en ontspanning. Door goed te slapen krijgt uw lichaam het signaal dat alles in orde is en dat u zich mag ontspannen. Eventuele stressfactoren en ervaringen uit het dagelijks leven worden tijdens de slaap verwerkt en geneutraliseerd. Een betere kwaliteit van leven begint dan ook met een goede nachtrust.

Angst om in slaap te vallen

Waarom iemand angst ervaart bij het slapengaan, verschilt per persoon. In sommige gevallen zorgt de stilte van de nacht ervoor dat nerveuze gedachten over het dagelijks leven worden uitvergroot en ligt men lange tijd te piekeren. In andere gevallen is het in slaap vallen zelf de bron van angstgevoelens. Wanneer dit het geval is, spreken we van slaapangst. Vaak ontstaat slaapangst bij mensen die al slaapproblemen ervaren. Het niet goed kunnen slapen krijgt de macht over de gedachten van de persoon met slaapangst, en slapen voelt niet langer aan als een natuurlijk proces waaraan men zich veilig kan overgeven.

Gevolgen van een slechte nachtrust door angst

Wordt uw nachtrust verstoord door angstgevoelens? Dan is dit een groot probleem waar snel iets aan gedaan moet worden. Een verstoorde nachtrust kan uw angstgevoelens verergeren en brengt u in een cyclus van slaapproblemen en angsten, die elkaar in stand houden. Te weinig slaap maakt u gevoeliger voor stress en stemmingswisselingen en heeft een negatief effect op uw fysieke gestel. Zo hebben mensen die te weinig slaap krijgen meer kans op een hoge bloeddruk, diabetes, hartproblemen, gewichtstoename en een zwak immuunsysteem.

 

Hoe kunt u angst om niet te kunnen slapen doorbreken?

Vermijd stressvolle situaties

Stress is de nummer één oorzaak van een slechte nachtrust. Stress zorgt er namelijk voor dat uw hart sneller gaat kloppen, uw ademhaling versnelt en uw spieren zich aanspannen. Op deze manier is het lastig om genoeg te ontspannen om in slaap te vallen. Het is doorgaans niet mogelijk om stress volledig uit uw leven te bannen. U kunt namelijk stress krijgen van veel verschillende factoren, zoals uw werk, relaties, financiën en nog veel meer. Wel kunt u leren om beter met stress om te gaan.

Probeer ontspanningstechnieken

Omgaan met stress doet u bijvoorbeeld door ontspanningstechnieken toe te passen. Sport, meditatie of mindfulness zijn manieren waarmee u kunt leren ontspannen. Ook kunt u ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en visualisaties proberen. Er achter komen welke techniek voor u het beste werkt, is een kwestie van uitproberen. U kunt ook onze no-stress druppels proberen, waar veel mensen op dagelijkse basis veel baat bij hebben.

Ga vroeg naar bed

De tijd waarop u naar bed gaat, is ook van belang voor uw nachtrust. Probeer slapen niet uit te stellen, omdat u bang bent om (nog) niet in slaap te vallen. Het is namelijk het beste om toch elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en uw lichaam voldoende tijd te geven om in slaap te vallen. Zo raakt uw lichaam gewend aan een vaste bedtijd en zal slapen op den duur weer een gewoonte worden.

Probeer een slaapritueel

Bij het doorbreken van angst om niet te kunnen slapen, is routine van groot belang. Probeer daarom een slaapritueel voor uzelf te creëren. Leg bijvoorbeeld minstens een half uur voordat u gaat slapen uw telefoon weg en zet schermen zoals uw TV en laptop uit. Zorg er bovendien voor dat het in uw slaapkamer koel en donker is.

Overweeg professionele hulp

Bij moeite met slapen kunt u ook eens ons Droomsap uitproberen. Deze formule, gebaseerd op honing, biologische kruiden en doxylamine, werkt rustgevend en geeft uw lichaam een natuurlijk signaal dat het tijd is om te gaan slapen. Hierdoor zal uw systeem tot rust komen. Zo komt er gauw een einde aan de negatieve spiraal die veroorzaakt wordt door angst en slaapproblemen. 

Als het u met bovenstaande tips niet lukt om uw angst om niet te kunnen slapen te doorbreken, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Slaapproblemen zijn met de juiste hulp te voorkomen én genezen, waardoor uw kwaliteit van leven aanzienlijk zal verbeteren.

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachets om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product
DroomSap 100ml
19,95

Ideaal om DroomSap eens uit te proberen of mee te nemen op reis.

Bekijk product
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken