Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Wat zijn veelvoorkomende klachten in de overgang?

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Gemiddeld begint dit proces tussen het 40e en 60e levensjaar. De overgang is het einde van de vruchtbare periode van de vrouw, de menopauze. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Menstruaties worden hierdoor onregelmatiger en uiteindelijk blijven deze helemaal weg. De overgang gaat vaak gepaard met een aantal veel voorkomende klachten. Ongeveer 80% van alle vrouwen krijgt op een bepaald moment te maken met deze overgangsklachten. Welke klachten dit kunnen zijn vertellen we u in dit artikel.

Verandering in ongesteldheid

Wanneer u in de overgang zit, heeft dit invloed heeft op uw menstruatiecyclus. Dit is vaak het eerste verschijnsel waar u de overgang aan kunt herkennen. Door het dalende oestrogeen rijpen de eicellen namelijk minder snel. Daardoor is het mogelijk dat u onregelmatig ongesteld wordt, met een kortere of langere tijd tussen de menstruaties. Het komt ook voor dat de periode dat u ongesteld bent, korter of langer duurt dan u gewend bent. Daarnaast is het mogelijk dat u erger ongesteld wordt en meer bloed verliest dan normaal. Wanneer u meer bloed verliest dan normaal, kunt u ook anemie (bloedarmoede) krijgen. Klachten zijn dan bijvoorbeeld dat u erg moe of duizelig bent. Tot slot kan het zijn dat u andere klachten krijgt wanneer u ongesteld bent dan dat u gewend bent of dat de klachten erger zijn dan eerst. 

Vermoeidheid in de overgang

Uit een enquete van Dromenwinkel blijkt dat ongeveer 60% van de vrouwen met klachten in de overgang heeft last van vermoeidheid. Dit komt voornamelijk door het verlaagde oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt namelijk de energievoorziening van het lichaam van de vrouw. Wanneer een lichaam minder oestrogeen tot zijn beschikking heeft, heeft het lichaam vaak ook minder energie. De vermoeidheid kan futloosheid, prikkelbare gevoelens, nergens zin in hebben en moeite om te concentreren als gevolg hebben. Door het verlaagde oestrogeengehalte in de overgang is uw lichaam ook de vertrouwde hormoonbalans kwijt. Uw lichaam gaat dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat kost geestelijk energie. Doordat u steeds met andere verschijnselen van de overgang te maken krijgt, die u moet leren accepteren.

Opvliegers tijdens de overgang

Eén van de meest gehoorde klachten in de overgang zijn opvliegers. In het onderzoek van Dromenwinkel gaf 55% aan hier last van te hebben.  Dit wordt ook veroorzaakt door een verlaagd oestrogeengehalte. Uw hersenen, die de warmte van uw lichaam reguleert, moeten wennen aan dit wisselende hormoongehalte. Soms krijgt uw lichaam ineens seintjes van de hersenen dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is. Zo ontstaat er een opvlieger

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van intense warmte, wat gepaard kan gaan met rood worden, overmatig transpireren en een koortsig gevoel. De ene vrouw heeft er slechts af en toe last van en de andere vrouw elke dag. Een opvlieger kan een minuut duren, maar ook een half uur. Dit kan erg vervelend zijn in gezelschap of op het werk. Opvliegers kunnen ook veroorzaakt worden door stress of alcohol.

In de nacht kunnen opvliegers optreden met nachtzweten. Dit kan ervoor zorgen dat u regelmatig wakker wordt, waardoor u minder nachtrust hebt. Wat ook vermoeidheid en irritatie als gevolg kan hebben. 

Botontkalking door afname van vrouwelijke hormonen

Wat veel vrouwen niet weten is dat door de afname van het oestrogeen hormoon, het risico op botontkalking groter wordt. De kans op rugklachten en botbreuken neemt hierdoor toe. Ook is te zien dat na de overgang meer vrouwen last hebben van hart- en vaatziekten door botontkalking. 

Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

In de enquete van Dromenwinkel onder haar klanten gaf 57% van de vrouwen aan dat ze niks doen tegen overgangsklachten. Vanuit de gedachte dat dit er nou eenmaal bij hoort of dat ze bang zijn om het natuurlijke overgangsproces te verstoren. Toch zijn de meeste klachten op een natuurlijke manier te ondersteunen. Bijvoorbeeld met LipoMag+. Een vloeibaar middel dat helpt om vermoeidheid en overgangsklachten te verminderen. Het versterkt de botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel. Dromenwinkel LipoMag+ is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex, met de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi essentiële aminozuur taurine. De verschillende mineralen hebben elk hun eigen extra positieve werking ter ondersteuning van overgangsklachten.

Probeer LipoMag+ gemakkelijk uit! Zo ervaart u zelf de voordelen van Dromenwinkel LipoMag+.

lipomag_magnesium_overgangsklachten
LipoMag+ 250ml
31,95

Helpt bij vermoeidheid en een magnesiumtekort.

Bekijk product
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken