Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Magnesium tekort in de overgang

De overgang is een natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Gemiddeld begint deze periode tussen het 40e en 60e levensjaar. De overgang gaat vaak gepaard met een aantal veel voorkomende klachten. Magnesium speelt ook een rol in deze periode en de bijbehorende klachten. In dit blog bespreken we de rol van magnesium in de overgang.

De overgang

De overgang is de periode waarin de menstruaties onregelmatiger worden en in aantal afnemen. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. De fase eindigt vaak pas jaren later, als iedere hormonale variatie door de steeds onregelmatiger wordende menstruatiecyclus is verdwenen. Ergens in dat traject van gemiddeld zeven jaar valt de menopauze. Na de overgang produceren de eierstokken alleen nog wat androgenen (ook wel ‘mannelijke’ geslachtshormonen genoemd). 

Klachten in de overgang

De overgang gaat vaak gepaard met een aantal verschillend aantal klachten, 80% van de vrouwen krijgt op een bepaald moment te maken met deze overgangsklachten. We bespreken er hier 4: verandering in menstruatiecyclus, opvliegers/zweten, vermoeidheid en botontkalking.

Verandering in ongesteldheid

Wanneer u in de overgang zit, heeft dit invloed heeft op uw menstruatiecyclus. Dit is vaak het eerste verschijnsel waar u de overgang aan kunt herkennen. Door veranderende hormoonspiegels (o.a. oestrogenen) in het lichaam rijpen de eicellen namelijk minder snel. Daardoor is het mogelijk dat u onregelmatig ongesteld wordt, met een kortere of langere tijd tussen de menstruaties. Het komt ook voor dat de periode dat u ongesteld bent, korter of langer duurt dan u gewend bent. Daarnaast is het mogelijk dat u erger ongesteld wordt en meer bloed verliest dan normaal. Wanneer u meer bloed verliest dan normaal, kunt u bloedarmoede krijgen. Klachten zijn dan bijvoorbeeld dat u erg moe of duizelig bent. Tot slot kan het zijn dat u andere klachten krijgt dan dat u gewend bent of dat de klachten erger zijn dan dan vroeger.

Opvliegers

Eén van de meest gehoorde klachten in de overgang zijn opvliegers. Het temperatuursysteem in het lichaam is een complex mechanisme dat onder andere wordt geregeld door het oestrogeengehalte. Uw hersenen, die de warmte van uw lichaam reguleren, moeten wennen aan dit wisselende hormoongehalte. Soms krijgt uw lichaam ineens seintjes van de hersenen dat het moet opwarmen, terwijl dat niet zo is. En zo ontstaat er een opvlieger.

Een opvlieger is een plotseling opkomend gevoel van intense warmte dat gepaard kan gaan met rood worden, overmatig transpireren en/of een koortsig gevoel. De ene vrouw heeft er slechts af en toe last van en de andere vrouw elke dag. Een opvlieger kan een minuut duren, maar ook een half uur. Dit kan erg vervelend zijn in gezelschap of op het werk. Opvliegers kunnen ook meer en intenser worden door stress of alcohol.

In de nacht kunnen opvliegers optreden met nachtzweten. Dit kan ervoor zorgen dat u regelmatig wakker wordt, waardoor u minder nachtrust hebt. Dit kan als gevolg ook vermoeidheid en irritatie veroorzaken.

Vermoeidheid

Ongeveer 90% van de vrouwen met klachten in de overgang heeft last van vermoeidheid. Dit komt voornamelijk door het verlaagde oestrogeengehalte. Oestrogeen regelt namelijk de energievoorziening van het lichaam van de vrouw. Wanneer een lichaam minder oestrogeen tot haar beschikking heeft, heeft het lichaam vaak ook minder energie. De vermoeidheid kan futloosheid, prikkelbare gevoelens, nergens zin in hebben en moeite om te concentreren als gevolg hebben. Door het verlaagde oestrogeengehalte is uw lichaam de hormoonbalans kwijt. Uw lichaam gaat dan op zoek naar een nieuw evenwicht. Ook dat kost energie. 

Botontkalking door afname van vrouwelijke hormonen

Wat veel vrouwen niet weten is dat door de afname van het oestrogeengehalte het risico op botontkalking groter wordt. Tijdens en na de overgang wordt er veel minder oestrogeen aangemaakt. Het is juist dit hormoon dat botvernieuwing stimuleert. De verminderde productie van oestrogeen heeft tot gevolg dat de botafbraak rond de overgang toeneemt. De kans op rugklachten en botbreuken neemt hierdoor toe. 

De rol van magnesium in de overgang

De overgang gaat dus gepaard met een aantal vervelende klachten die u graag wilt voorkomen. Magnesium kan hierin een sleutelrol spelen! Het speelt namelijk een belangrijke rol bij de energiestofwisseling, de botopbouw en de aanmaak van hormonen. Om deze reden kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen zoals vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid en lusteloosheid. Daarnaast werkt magnesium ook preventief bij andere veelvoorkomende klachten die optreden na de overgang zoals osteoporose. 

Door de hormonale schommelingen en stress die deze levensfase met zich meebrengt, is het mogelijk dat u minder magnesium binnenkrijgt of uw lichaam meer magnesium verbruikt dan normaal gesproken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium ligt normaal gesproken rond de 300 milligram voor vrouwen. De maximale extra dosis magnesium is gesteld op 400mg per dag. Een magnesiumtekort merkt u namelijk pas na een aantal weken, omdat uw lichaam een voorraad opslaat in uw botten en deze eerst 'opgebruikt'.

Wat u kunt doen om extra magnesium binnen te krijgen

Om voldoende magnesium binnen te krijgen kunt u magnesiumrijke voedingsmiddelen eten. Magnesium zit namelijk in erg veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in brood, vlees, vis, noten, zaden, groene bladgroenten en zelfs in chocolade! Dit is één manier om een magnesiumtekort te voorkomen. Maar u kunt er ook voor kiezen om supplementen te gebruiken om een eventueel magnesiumtekort te voorkomen. 

Magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende vormen. U kunt kiezen voor tabletten, poeders en capsules, maar ook voor magnesium in vloeibare vorm. 

Dromenwinkel LipoMag+ is een vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement. Het voordeel van een liposomaal supplement is dat er minimaal 95% van de werkzame stoffen wordt opgenomen door uw lichaam, ten opzichte van maar 5% tot 20% uit reguliere supplementen.

Uit een onderzoek van Dromenwinkel blijjkt dat 57% van de vrouwen doet niks tegen haar overgangsklachten. Vanuit de gedachte dat dit er nou eenmaal bij hoort of dat ze bang zijn om het natuurlijke overgangsproces te verstoren. Toch zijn de meeste klachten op een natuurlijke manier te ondersteunen. Extra inname van magnesium met LipoMag+ realiseert dit voor u. Een vloeibaar middel dat helpt om de vermoeidheid en overgangsklachten te verminderen. Het versterkt de botten en spieren en ondersteunt de functies van het brein en het zenuwstelsel.

Probeer Dromenwinkel LipoMag+ 

Dromenwinkel LipoMag+ is een uniek samengesteld liposomaal mineralencomplex, met de hoogwaardige mineralen magnesium, zink, selenium, chroom en het semi essentiële aminozuur taurine. De verschillende mineralen hebben elk hun eigen extra positieve werking ter ondersteuning van overgangsklachten. 

Probeer LipoMag+ gemakkelijk uit! Zo ervaart u zelf de voordelen van Dromenwinkel LipoMag+.

lipomag_magnesium_overgangsklachten
LipoMag+ 250ml
31,95
Helpt bij vermoeidheid en een magnesiumtekort.
Bekijk product

Meer inspiratie

Het slopende effect van insomnia
Het slopende effect van insomnia: hoe het uw dagelijks leven beïnvloedt

Last van slapeloosheid? Ontdek alles over insomnia, van de oorzaken tot de beste behandelingen. 

Waarom ventileren bijdraagt aan een betere nachtrust
De temperatuur van uw slaapkamer heeft invloed op uw nachtrust. Daarom is het belangrijk om een ideaal klimaat te creëren in de slaapkamer. Hoe u dit doet, leest u in deze blog.
Niet kunnen slapen door alcohol
De invloed van alcohol op uw nachtrust

Na de inname van alcohol kunt u wellicht sneller in slaap komen, maar het heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van uw nachtrust. Lees meer!

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken