Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Relatie magnesiumtekort en migraine

Tot wel 90% van de hoofdpijn die in de huisartsenpraktijk wordt geconstateerd betreft een zogenoemde primaire hoofdpijn. Onder primaire hoofdpijn vallen migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Een grote hoeveelheid literatuur suggereert een verband tussen magnesiumtekort en spanningshoofdpijn en migraine.

Wat is migraine?

Migraine is een aandoening die zich in aanvallen presenteert. Zo’n migraine-aanval kan tussen een halve dag en tot wel drie dagen duren, zorgt voor een bonzende of kloppende pijn en zit aan één kant van het hoofd. Over de oorzaak van migraine is nog weinig bekend. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlands hebben last van migraine.

Oorzaak van migraine

Zoals eerder vermeld is er over de oorzaak van migraine nog weinig bekend. Wel is het inmiddels duidelijk dat het te maken heeft met een ontregeling in de hersenstam. Migrainepatiënten zijn overgevoelig voor bepaalde prikkels en triggers. Triggers zoals stress, hormonale veranderingen, vermoeidheid, bepaalde voedingsmiddelen en veranderingen in slaap- en eetpatronen kunnen migraineaanvallen uitlokken.

Relatie tussen migraine en magnesiumtekort

Verschillende grotere studies suggereren dat er een verband bestaat tussen magnesiumtekort en hoofdpijn of migraine. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de regulatie van de neurale activiteit en de vasculaire reacties, ook in de hersenen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot verstoring van deze processen, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor migraineaanvallen. Studies hebben ook aangetoond dat supplementen met magnesium de frequentie en ernst van migraineaanvallen kunnen verminderen. Hoewel verdere onderzoek nodig is om de precieze rol van magnesiumtekort bij migraine te begrijpen, suggereren deze bevindingen dat het aanvullen van magnesium een nuttige aanvulling kan zijn op de behandeling van migraine.

Magnesium biedt een alternatief voor traditionele medicatie. Traditionele medicatie, meestal worden vrij verkrijgbare pijnstillers uit de NSAID groep zoals diclofenac, naproxen of ibuprofen gebruikt, brengen meerdere problemen met zich mee zoals bijwerkingen en van sterkere pijnstillers zoals opiaten is er een reëel gevaar van verslaving. De inname van magnesium veroorzaakt geen of slechts weinig milde bijwerkingen. Daarom is magnesium een goed alternatief voor traditionele medicatie. Magnesium is voornamelijk een goed alternatief voor groepen waarbij de bijwerkingen minder gewenst zijn zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Hoe ontstaat magnesiumtekort?

Magnesiumtekort kan door verschillende oorzaken optreden. Eén van de meest voorkomende oorzaken is onvoldoende inname van magnesium via de voeding. Daarnaast kan een slechte absorptie ook zorgen voor een magnesiumtekort: sommige medische aandoeningen, zoals Coeliakie of de ziekte van Crohn, kunnen leiden tot een verminderde absorptie van magnesium uit de darmen. In sommige gevallen kan een magnesiumtekort worden gemaskeerd doordat uw botten de grootste voorraad van magnesium in het lichaam opslaan, zo’n 99%. Dit zit in de botten (~ 40%) en in spieren en bindweefsel (~60%). Wanneer magnesium een langere tijd te weinig aanwezig is of helemaal ontbreekt in uw voedingspatroon ervaart u klachten. Een tekort aan magnesium kan gepaard gaan met verschillende klachten, zoals misselijkheid, braken, nervositeit/angst en stress.

Waarom magnesium uw migraine kan verminderen

Meerdere onderzoeken hebben een verband gesuggereerd tussen magnesiumtekort en migraine. In een patiënt-controleonderzoek onder patiënten met migraine werden verlaagde magnesiumgehaltes gevonden in serum en hersenvocht. Soortgelijke resultaten werden waargenomen in verschillende andere patiënt-controleonderzoek. Uit een magnesiumbelastingtest blijkt dat patiënten die lijden aan migraine een systemisch magnesiumtekort hebben in vergelijking met mensen die geen migraine ervaren. Alles bij elkaar genomen suggereren deze resultaten een verband tussen magnesiumtekort en migraine, en het is opmerkelijk dat ze suggereren dat magnesiumtekort een onafhankelijke risicofactor is voor het optreden van migraine.

Vermoed u dat u last heeft van magnesiumtekort? Breng dan een bezoek aan de huisarts. Magnesiumtekort kan gediagnosticeerd worden aan de hand van een bloedtest. Echter kunnen de waarden niet altijd nauwkeurig weergeven of er een tekort aan magnesium aanwezig is. Dit komt doordat het grootste deel van magnesium in het lichaam zich in de weefsels bevindt en niet vrij beschikbaar is in het bloed.

LipoMag+ bij migraine

Bovenstaande resultaten bevestigen een verband tussen magnesiumtekort en migraine. Het gebruik van magnesium is vooral relevant bij groepen die bijwerken ervaren van traditionele medicijnen. Denk hierbij onder andere aan vrouwen in overgang. Voor deze groepen zijn magnesiumsupplementen een oplossing. LipoMag+ is een vloeibaar liposomaal magnesiumsupplement dat tot wel 95% van de werkzame stoffen opneemt in u lichaam ten opzichte van 5% - 20% uit reguliere supplementen.

lipomag_magnesium_overgangsklachten
LipoMag+ 250ml
31,95
Helpt bij vermoeidheid en een magnesiumtekort.
Bekijk product

Meer inspiratie

Melatonine voor slaap: werkt het?
Melatonine-slaapmiddelen worden steeds populairder. Als u overweegt om melatonine te gebruiken, leest u in dit blog hoe melatonine werkt. 
De beste tips om een jetlag te verminderen

Wanneer u tussen verschillende tijdzones reist, kunt u last van een jetlag krijgen. Dit heeft vaak slapeloosheid en gebroken nachten tot gevolg. Lees meer!

Niet kunnen slapen door alcohol
De invloed van alcohol op uw nachtrust

Na de inname van alcohol kunt u wellicht sneller in slaap komen, maar het heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van uw nachtrust. Lees meer!

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken