Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Het effect van de donkere dagen op uw nachtrust

Heeft u last van een vermoeidheid die alsmaar aanhoudt? Bent u wat sneller geïrriteerd en slaapt u slechter? Dit kan te maken hebben met de koude en donkere wintermaanden. Het is inmiddels januari en het is nu een paar maanden wintertijd. Toch kan het zijn dat u hier (nog steeds) last van heeft. De verandering van seizoenen heeft namelijk invloed op onze slaap. Het is steeds korter licht en de dag blijft langer donker. Het brein raakt hierdoor van slag. Met het gevolg dat vermoeidheid vaker optreedt. Simpelweg omdat de zon tijdens dit seizoen minder schijnt. Zijn het donkere dagen? Daar hoort vermoeidheid (helaas) een beetje bij… 

Donkere dagen 

In de wintermaanden wordt het opstaan voor sommigen mensen moeilijker. Wellicht is dit voor u ook herkenbaar. Dit is te verklaren door een verschuiving van uw biologische klok. In de nacht wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Dit hormoon maakt u slaperig. Maar er is ook een grote kans dat u tijdens deze winterdagen niet voldoende licht te zien krijgt. Vaak is in deze periode de balans zoek; mensen zien overdag te weinig licht en in de avond juist weer veel. Omdat we meer binnen in huis zitten, we kijken meer tv of op een ander scherm, of door te felle verlichting in huis. 

Winterdipje: wat is het effect? 

Heeft u last van een ‘winterdipje’?  Dan bent u niet de enige. Slaap in het algemeen, of een te kort daaraan heeft effect op hoe we ons voelen. Veel mensen herkennen dit als een winterdip of de ‘winterblues’. Door verschuiving van de balans tussen daglicht en donker raakt ons brein raakt van slag. En dat gaat dan soms ook overdag door met de productie van melatonine. Dat zorgt ervoor dat u vermoeid wordt. Dit verklaart dus dat u slaperig bent in de winterperiode. Waaraan kunt u merken dat u last heeft van zo’n winterdip? Klachten kunnen zijn:

  • Verstoorde nachtrust 
  • Sneller geïrriteerd
  • Minder energie 
  • Vermoeider of sneller vermoeid 
  • Vergeetachtig
  • Minder concentratie 

Bovenstaande symptomen zijn enkel een indicatie. In welke mate de verschillende effecten van de wintermaanden worden ervaren verschilt per persoon. 

Een goede nachtrust is essentieel 

Om u fit een energiek te voelen is een goede nachtrust belangrijk. Daarnaast kunnen er ook altijd andere aspecten van invloed zijn. Slaaptekort heeft effect op uw gezondheid, zowel mentaal als fysiek. U kunt last krijgen van vergeetachtigheid en van verminderde concentratie. Met het gevolg dat u minder productief bent op het werk. Een verminderd uithoudingsvermogen kan bijvoorbeeld daarvan een fysiek een gevolg zijn. Een goede nachtrust is daardoor des te belangrijker. Bent u benieuwd hoe u het best met de gevolgen van de donkere en koude wintermaanden kan omgaan? Lees dan de tips hieronder.  

Mobiel nachtrust

Rust, reinheid, regelmaat…

Door de term “Rust, reinheid en regelmaat” te hanteren in het dagelijks leven komt u deze periode fitter door. In de winter is het verstandig om zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan. En sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op. Naar het werk gaan is bijvoorbeeld een reden om op tijd op te staan. Door het vele thuiswerken kan dit ritme nogal verschillen. Probeer ondanks de flexibiliteit van het thuiswerken structuur aan te houden. Want structuur heeft een positief effect op de kwaliteit van uw nachtrust. Hieronder geven we nog een aantal tips: 

1. Erkenning

De eerste tip die u kan helpen is erkenning. Houd rekening met een lager energieniveau. Door bewustwording raakt uw lichaam hierop ingesteld. Pas uw dagelijkse activiteiten op uw energieleven aan en zorg voor een goede balans van verschillende soorten activiteiten. Het is een aanname dat actief bezig zijn zou zorgen dat mensen vermoeid te raken, of dieper slapen. Het tegendeel blijkt namelijk waar. Door actief te zijn vlak voor het slapen is het lastiger om in (een diepe) slaap te vallen. 

2. Rust

De tweede tip: neem rust. Stress is nooit goed en ook niet voor uw nachtrust. Overdag aan één stuk doorgaan is geen goed idee. Neem de tijd om tot rust te komen. Dan hoeft uw lichaam niet de hele tijd in de aan-stand te staan en komt dat daar weer makkelijker uit. Met het gevolg dat u makkelijker in slaap valt. Het product No-Stress kan ook helpen om overdag minder stress te ervaren. No-Stress is natuurlijke rustgever. Het werkt rustgevend en ontspannend. Het is een 100% natuurlijk product, gemaakt met een basis van natuurzuivere ahornsiroop. Gun uzelf gedurende de dag een pauze en neem voldoende rust.

3. Licht

De derde tip: verminder het gebruik van kunstlicht. Zet ‘s avonds bijvoorbeeld gezellig kaarsen aan, of maak gebruik van dimlicht. Hiermee vermijdt u te fel kunstlicht in de avond. Probeer overdag zoveel mogelijk zon- en daglicht mee te pakken. Met het oog op het thuiswerken is een rondje lopen in de ochtend een goede manier om in de actieve modus te komen. Een tip die we ook al eens eerder gaven: maak gebruik van lichttherapie. Denk aan een wake up light of een wekker met licht. Hierdoor went uw lichaam langzaam aan het licht en wordt u op een natuurlijke manier wakker. Dit zorgt voor een energieker gevoel in de ochtend.

4. Temperatuur

De vierde tip: zorg voor voldoende warmte als u gaat slapen. Wat iedereen prettig vindt qua slaapkamertemperatuur is persoonsgebonden. Een slecht geventileerde slaapkamer is niet bevorderlijk, maar er zijn ook aanwijzingen dat een te koude slaapkamer ook niet goed is. Het lichaam moet hierdoor te veel energie besteden aan het zichzelf warmhouden. 

Zorg in de koude wintermaanden voor een lekkere, warme schapenwollen deken. 

DroomSap

Niets is vervelender dan dat u zich de hele dag vermoeid voelt. Om vervolgens in de avond niet goed in slaap te kunnen komen. Hiervoor hebben wij DroomSap ontwikkeld. Dit is een slaapdrank voor mensen die moeite hebben met doorslapen en/of moeilijk in slaap vallen.

Het werkt rustgevend voor lichaam en geest. DroomSap wordt gemaakt van een basis van natuurzuivere honing, biologische kruidenextracten en een klein beetje doxylamine, wat op een natuurlijke wijze uw gezonde nachtrust stimuleert.

Tijdens de wintermaanden voelen veel mensen zich vaker vermoeid. Dit kan komen door verschillende factoren waaronder onvoldoende daglicht. Bovenstaande tips kunnen helpen om uw nachtrust te bevorderen. Een kop warme melk (eventueel met wat honing) voor het slapen gaan is voor sommige mensen ook nog steeds een gouden tip. 

Kortom, wat werkt kan voor iedereen verschillen. Maar onthoud: rust, reinheid en regelmaat helpt altijd!

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product

Meer inspiratie

Slecht kunnen slapen
Relatie magnesiumtekort en migraine

Tot wel 90% van de hoofdpijn die in de huisartsenpraktijk wordt geconstateerd betreft een zogenoemde primaire hoofdpijn. Onder primaire hoofdpijn vallen migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Een grote hoeveelheid literatuur suggereert een verband tussen magnesiumtekort en spanningshoofdpijn en migraine.

Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!
Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Wij bieden u 5 tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.
De juiste slaappositie
Wat is een goede slaaphouding?

Heeft u moeite met het vinden van een goede slaaphouding? Ligt u vaak te woelen? Of wordt u wakker met last van uw nek, hoofd of rug? Lees hier meer over de juiste houding om klachten te voorkomen.

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken