Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Invloed van de biologische klok op de kwaliteit van slaap

De biologische klok kunt u zien als een interne klok die uw lichaam reguleert en u helpt om een ​​gezonde slaap-waakcyclus te behouden. Wanneer u last heeft van slaapproblemen, zoals slapeloosheid en slaapgebrek kan het zijn dat de cyclus verstoord is. In dit artikel gaan we dieper in op hoe de biologische klok onze slaapkwaliteit beïnvloedt en wat je kunt doen om je slaap te optimaliseren.

Insomnia

Wat is de biologische klok en hoe werkt het? 

De biologische klok is een interne klok die uw lichaam reguleert en u helpt om een ​​gezonde slaap-waakcyclus te behouden. Het is een complex systeem dat wordt gereguleerd door het zenuwstelsel, hormonen en genen. De biologische klok werkt door signalen te ontvangen van onze omgeving, zoals licht en donker, die helpen om onze interne klok te synchroniseren met de buitenwereld.

Hoe beïnvloedt de biologische klok onze slaap? 

Onze biologische klok speelt, zoals u heeft kunnen lezen, een belangrijke rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Wanneer uw interne klok synchroon loopt met uw omgeving en buitenwereld, voelt u zich alert en wakker overdag, en wordt u 's avonds moe en heeft u zin om te slapen. Loopt de interne klok niet synchroon? Dan kan het leiden tot slapeloosheid en slaapgebrek. 

Wat zijn de oorzaken van een verstoord slaap-waakritme?

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het verstoren van het bioritme. Soms kun je er zelf voor zorgen dat je het verstoren van het bioritme kunt aanpassen, helaas kan dit niet altijd.

Tijd
Het bioritme kan (tijdelijk) ontregeld worden door de verschuiving van tijd. Het meest bekendste en logische voorbeeld hiervan is een jetlag. Maar ook mensen die in ploegendienst werken kunnen hier last van ervaren.

Licht
Licht speelt een belangrijke rol bij de biologische klok. Blootstelling aan fel licht ‘s nachts kan de afgifte van melatonine onderdrukken en de biologische klok verstoren. Zorg daarom voor een donkere slaapomgeving, dit verbetert de kwaliteit van uw slaap.

Voeding
Regelmatige eetgewoonten is belangrijk om het slaapritme niet te verstoren. Een onregelmatig dieet kan de biologische klok namelijk verstoren en slaapproblemen veroorzaken.

Medicijnen
Wanneer u medicijnen gebruikt kan dit gevolgen hebben voor uw slaapkwaliteit. Sommige medicijnen hebben invloed op de biologische klok en kunnen deze verstoren. Raadpleeg de huisarts wanneer u vermoed dat uw medicijnen invloed hebben op het slaapritme.

Stress
Ook stress kan de biologische klok verstoren. Helaas kunnen we er niet altijd voor zorgen dat we geen stress meer ervaren. Natuurlijk zijn er wel een aantal manieren om stress te verminderen, denk hierbij aan ontspanningsoefeningen zoals meditatie of yoga.

Hoe kunnen we de slaapkwaliteit verbeteren door de biologische klok aan te passen?

Er zijn ook een aantal manieren hoe we zelf onze biologische klok kunnen aanpassen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Zorg voor een slaapvriendelijke omgeving
Het creëren van een slaapvriendelijke omgeving is één van de meest eenvoudige manieren om de biologische klok te helpen aanpassen. Eén van de belangrijkste manieren om de slaapkwaliteit te bevorderen is het vermijden van het gebruik van elektrische apparaten voor het slapen gaan. Kijk geen tv en leg je mobiel op tijd weg voordat je gaat slapen. Zorg daarnaast voor een donkere, rustige en koele slaapomgeving.

Regelmatig slaapschema
Een regelmatig slaapschema helpt om de biologische klok aan te passen. Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar boven te gaan en ook weer op hetzelfde tijdstip op te staan. Zo creëer je een regelmatig slaapschema en dit bevordert de slaapkwaliteit.

Vermijd cafeïne en alcohol
Het is algemeen bekend dat cafeïne en alcohol de slaap niet bevorderen, het verstoort de biologische klok en vermindert de slaapkwaliteit. Vermijd deze stoffen en andere stimulerende middelen en drink voldoende water gedurende de dag.

Beweging
Regelmatige lichaamsbeweging is één van de belangrijkste dingen in het dagelijks leven. Zo ook voor de slaapkwaliteit. Vermijd zware lichamelijk activiteit vlak voor het slapen en probeer ongeveer 30 minuten per dag te bewegen. Dit kan al in de vorm wandelen.

De invloed van slaap op uw gezondheid

Zoals we aan het begin van het artikel schreven is slaap erg belangrijk en herstelt het lichaam zich wanneer u slaapt van de mentale en fysieke inspanningen. Dit betekent ook dat wanneer u last heeft van slaaptekort, dit uw geestelijke en lichamelijk gezondheid beïnvloed. Misschien herkent u het wel, als u minder heeft geslapen wordt u meer prikkelbaar en heeft u moeite met concentratie. Slaap is dus erg belangrijk.

DroomSap proberen? Vraag een probeerverpakking aan!

  • Combinatie van honing en kruiden
  • Rustgevend voor lichaam en geest
  • Stimuleert een goede nachtrust
DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachets om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken