Dromenwinkel

Voordelen van een goede nachtrust

Een goede nachtrust is, samen met gezond eten en bewegen, belangrijk om je goed te voelen. Ongeveer twee derde van de mensen in Nederland is niet tevreden over de kwaliteit van hun nachtrust. Misschien ben jij er één van, en merk je dat je moeite hebt met in- of doorslapen. Vervelend!

We leggen je in dit blog uit wat een goede nachtrust nou eigenlijk is, wat de voordelen van een goede nachtrust zijn én we geven je tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Illustratie van vrouw in bed met kat op de dekens

Wat is een goede nachtrust?

Eerst even terug naar de basis: wat is een goede nachtrust eigenlijk? Wanneer je goed slaapt, krijgen zowel je lichaam als je geest voldoende rust, waardoor ze beter kunnen functioneren. Een goede nachtrust voldoet meestal aan de volgende punten:

  • Je slaapt voldoende. Hoeveel uur slaap je nodig hebt, verschilt per persoon

  • Je slaapt diep en wordt niet vaak wakker

  • Je wordt ‘s ochtends energiek en fris wakker

  • Je functioneert overdag goed en zit goed in je vel

Een goede nachtrust draait niet alleen om hoeveel je slaapt, maar vooral om de kwaliteit van je slaap. Een lange nacht hoeft dus niet te betekenen dat je een goede nachtrust hebt, als je tussendoor telkens wakker wordt.

Vrouw van middelbare leeftijd rekt zich uit in bed

De invloed van slaap op je lichaam

Slaap is als een resetknop voor je lichaam. Terwijl je aan het slapen bent, gebeurt er van alles in je lijf. Maar wat is de invloed van slaap op je lichaam?

Tijdens je slaap werken je spieren aan hun herstel. Je lichaam maakt groeihormonen aan, die beschadigd weefsel repareren en zorgen voor spieropbouw. Ook is slaap goed voor je hart en bloedvaten, omdat je bloeddruk stabiliseert en je hart minder hard hoeft te werken. Daarnaast speelt slaap een grote rol bij je weerstand. Terwijl jij ligt te slapen, werkt je immuunsysteem bij het bestrijden van virussen en bacteriën. Voor een goede weerstand is een goede nachtrust dus ook belangrijk.

Het effect van slaap op de mentale gezondheid

Een goede slaap en mentale gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Je hebt vast weleens gemerkt dat je overdag emotioneler en prikkelbaar bent als je een nacht slecht hebt geslapen. Een goede nachtrust is belangrijk voor je lichaam, maar onderschat het effect van slaap op je mentale gezondheid niet!

Tijdens de slaap verwerken je hersenen namelijk prikkels en emoties. Hierdoor ben je overdag stressbestendiger en emotioneel stabieler. Goed slapen helpt je beter te concentreren en voorkomt dat je sneller prikkelbaar of somber wordt. Merk je dat je verdrietig bent of niet zo lekker in je vel zit? Probeer er dan voor te zorgen dat je zo goed mogelijk slaapt. Doe bijvoorbeeld een ontspanningsoefening, zorg ervoor dat je je telefoon op tijd weglegt en zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft.

Slaap en sport

Sport je? Goed bezig! Niets lekkerder om onder de wol te kruipen na die gewonnen voetbalwedstrijd of pittige training. Een goede nachtrust helpt je bij je sportprestaties. Andersom heeft sporten juist weer een positief effect op je slaap!

Tijdens je slaap is je lichaam hard aan het werk. Je spieren herstellen, je energievoorraad wordt aangevuld en je brein verwerkt alle bewegingen die je overdag hebt gemaakt. Heb je een slaaptekort? Dan herstel je langzamer, heb je minder kracht en reageer je trager.

Gelukkig werkt het ook andersom! Door regelmatig te sporten, val je sneller in slaap en slaap je dieper. Let daarbij wel op dat je niet vlak voordat je gaat slapen nog intensief gaat sporten. Dan kan je lijf juist te actief blijven, waardoor in slaap vallen lastiger wordt.

Tips voor een goede nachtrust

Goed slapen is jammer genoeg niet vanzelfsprekend. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen. Deze vijf tips voor een goede nachtrust helpen je op weg.

1.   Houd je aan een vast slaapritme

Je lichaam houdt van regelmaat. Door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan (ook in het weekend!) stel je je biologische klok in op een beter slaapritme. Houd je daarom aan een vast slaapritme.

2.   Ontspan voor het slapengaan

Ontspannen voor het slapengaan klinkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar stress is funest voor een goede nachtrust. Maak je hoofd leeg met een ontspannende routine, zoals een boek lezen, ademhalingsoefeningen of een warme douche.

3.   Let op wat je eet en drinkt

Cafeïne en suikers geven je een energieboost, maar maken in slaap vallen lastiger. Vermijd koffie en zware maaltijden in de avond en kies liever voor iets lichts, zoals een banaan, een handje noten of een kop kruidenthee.

4.   Maak je hoofd leeg voor het slapengaan

Pieker je veel in bed? Dan kan het helpen om je gedachten op papier te zetten. Schrijf voor het slapengaan kort op wat er in je hoofd zit.. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en met een rustiger gevoel te gaan slapen.

5.   Gebruik DroomSap

Soms kun je een steuntje in je rug gebruiken om beter te kunnen slapen. Een natuurlijk alternatief voor verslavende slaapmedicatie is DroomSap. Dit supplement bevat een uitgebalanceerde mix van zeven biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een kleine dosis doxylamine. DroomSap helpt zowel bij het sneller in slaap vallen als bij het doorslapen. Zo geniet je van een diepe, ongestoorde nachtrust en word je fris en energiek wakker!

Probeer DroomSap

DroomSap
DroomSap
  • Goed voor de nachtrust
  • Combinatie van 7 kruiden, honing en doxylamine
  • Rustgevend voor lichaam en geest

Kunnen we je ergens mee helpen?

Bij vragen over je order, graag je ordernummer vermelden.
Phone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang direct 100 Droompunten!

Ontvang iedere maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes.
Door je in te schrijven ga je akkoord met de verwerking van jouw gegevens volgens onze privacy statement.