Wat is een goede slaaphouding?
Heb je moeite met het vinden van een fijne slaaphouding? Lig je vaak te woelen? Of word je wakker met pijn in je nek, hoofd of rug? Met de juiste houding kun je zulke klachten voorkomen. Je wordt uitgerust wakker, zonder pijn en hebt overdag meer energie. Een goede nachtrust is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Neem je slaaphouding serieus en kies voor een houding die bij je past. In deze blog lees je welke slaaphouding het beste is voor je lichaam en geest.
Welke slaaphoudingen zijn er?
Er zijn drie verschillende slaaphoudingen mogelijk. Het komt ook voor dat je wisselt tussen deze houdingen. De een kan niet zonder op de buik te slapen, de ander slaapt liever op z’n zij en weer een ander ligt graag op z’n rug. Iedereen heeft een voorkeur voor een van deze drie houdingen. Hieronder lees je wat elke houding inhoudt en hoe vaak ze voorkomen.
Op je zij slapen
De meest voorkomende slaaphouding is op je zij. Hierbij ligt je lichaam op de linker- of rechterkant, ondersteund door je armen en benen. Dit wordt ook wel de foetushouding genoemd. Door de nacht heen neemt de druk op je armen en benen toe, waardoor je van kant wisselt en een stabiele zijligging aanneemt. Als er weer drukpunten ontstaan, draai je terug naar je oorspronkelijke kant. Het is een wisselend proces waarbij je lichaamszijde steeds contact houdt met het matras.
Op je rug slapen
Naast zijligging is slapen op je rug ook populair. In deze houding ligt je lichaam plat en horizontaal, met je rug op het matras. Je armen en benen zijn meestal bijna volledig gestrekt. Het is een natuurlijke houding, vergelijkbaar met staan en wandelen overdag. Niet alleen wordt deze houding vaak in bed aangenomen, maar ook tijdens yoga. Aan het einde van een yogales wordt het lichaam vaak wervel voor wervel ontspannen, totdat je in volledige rust bent.
Op je buik slapen
De minst populaire slaaphouding is op je buik. Hierbij kies je er bewust voor om met je buik tegen het matras in slaap te vallen. Het is een wat vreemde houding voor mensen die gewend zijn om op hun zij of rug te slapen. Ook voor je lichaam is dit een onnatuurlijke houding, omdat de druk op je buik komt te liggen. Overdag vangt de wervelkolom de druk op en zorgt voor stabiliteit. Tijdens je slaap doet je buik dat. Je lichaam beweegt niet veel, maar je nek is vaak onbewust in beweging om voldoende zuurstof binnen te krijgen.
Geen spanning op rug en nek
Hoewel iedereen een voorkeur heeft voor een slaaphouding, draagt niet elke houding evenveel bij aan een goede nachtrust. Vooral slapen op je buik is niet goed voor je nek. Het is beter om te proberen deze houding te veranderen. Ook slapen op je rug kan spanning op je nekspieren veroorzaken. Je hoofd buigt vaak naar links of rechts, wat spierspanning geeft. Daarnaast komt snurken vaker voor bij rugslapers, omdat de tong in de keel kan vallen en zo de ademhaling belemmert.
Slaap op je zij of rug
Om de nacht zo ongestoord mogelijk door te brengen, wordt aangeraden om op je zij te slapen. Voor je spieren is dit de meest comfortabele houding. Met zijligging heb je de minste kans op rug- of nekklachten. Slapen op je rug is ook geen slechte keuze, omdat het zorgt voor een gelijkmatige verdeling van je lichaamsgewicht. Het is echter niet te voorkomen dat je tijdens je slaap draait.
De randvoorwaarden voor een goede slaaphouding zijn: voldoende ruimte om te ademen, ontspanning van de nekspieren en bewegingsvrijheid. Als je slaaphouding hieraan voldoet, word je uitgerust wakker.
Ondersteun de nachtrust met Dromenwinkel
Breng je elke nacht door op je zij of rug, maar heb je toch slaapproblemen? Probeer dan eens DroomSap! Dit natuurlijke slaapdrankje kan je nachtrust verbeteren. DroomSap is een kruiden- en honingproduct met een klein beetje doxylamine, waardoor je sneller slaperig wordt. Geen uren meer wakker liggen of piekeren in bed! Duizenden mensen gebruiken DroomSap met succes, en meer dan 6.000 mensen hebben een review achtergelaten. DroomSap is ook populair bij mensen met onregelmatige werktijden, zoals nachtdiensten of jetlags.
Met een DroomSap-probeerverpakking kun je voordelig kennismaken en drie tot vier nachten "proefslapen".
DroomSap proberen?
- Gratis verzending, past door je brievenbus
- 3 à 4 nachten proefslapen
- Maximaal één aanvraag per persoon
- 15% korting op je volgende bestelling