Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Met deze tips slaat u zich door de wintertijd heen!

Met deze tips slaat u zich door de wintertijd heen!

De start van de wintertijd

Op de laatste zondag van oktober is het altijd zover: de wintertijd gaat in. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur vroeger gezet. Dat betekent dat wanneer het 3 uur ’s nachts is, de klok terug wordt gezet naar 2 uur ’s nachts en waardoor onze dag een uur langer duurt.

Verstoorde nachtrust

Een uur extra klinkt rooskleurig, toch blijkt het tegendeel bewezen. Veel mensen ervaren namelijk een verstoorde nachtrust door het verzetten van de klok. In de weken die volgen, kunnen mensen moeilijker in slaap komen of slapen zij lastiger door. Om te voorkomen dat u veel klachten ervaart rondom het verzetten van de klok, delen wij onze tips!

Waarom heeft u moeite met het verzetten van de klok?

Biologische klok

Verstoring van de nachtrust door het verzetten van de klok heeft alles te maken met uw biologische klok. Dit is een soort slaap-waakritme waarmee uw lichaam bepaalt wanneer u moe bent en moet gaan slapen en wanneer u na het rusten weer kaar bent om de dag te beginnen. De meeste mensen hebben een biologische klok die de dag verdeelt in acht uur “slaap” en 16 uur “waak” op een etmaal.

Serotonine en melatonine

Onze biologische klok werkt op licht en donker. Dat zit als volgt in elkaar: Als het licht wordt, maakt uw lichaam serotonine aan. Hierdoor krijgt u energie en kunt u met de dag starten. Wanneer het donker wordt, maakt uw lichaam melatonine aan. Door de aanmaak van melatonine, neemt onder andere uw hersenactiviteit af daalt de lichaamstemperatuur en daarmee maakt uw lichaam zich klaar voor de ruststand.

Verdeling licht en donker

Naarmate de winter nadert, verandert de verdeling tussen de tijd die het licht en donker is. Elke dag gaat de zon 2 minuten later op en 2 minuten eerder onder. Dit zorgt ervoor dat het op overdag korter licht is en in de nacht dus langer donker. Hier past uw lichaam zich geleidelijk op aan. In de zomer is deze verdeling precies omgekeerd. Dan is een etmaal langer licht en is het in de nachten dus kortere tijd donker.

Jetlag tips

Aanpassingsvermogen van uw lichaam

Na dit gelezen te hebben, is het makkelijker te begrijpen dat u klachten rondom uw nachtrust kunt ervaren als de wintertijd ingaat. Uw biologische klok wordt simpelweg verstoord. Door het verzetten van de klok, wordt er van uw lichaam verwacht dat zij zich in snelle tijd aanpast aan de verhouding licht en donker op een dag, wat voorheen geleidelijk ging. Het is ineens een uur eerder donker waardoor uw lichaam start met het aanmaken van melatonine, terwijl het nog geen bedtijd is.

Gevolgen van het verzetten van de klok

Sommigen mensen ervaren tot wel vier weken of meer last van de tijdsaanpassing. Ze moeten gaan slapen als het lichaam nog niet moe is en opstaan als het lichaam nog niet klaar is om wakker te worden. Dit heeft invloed op het functioneren gedurende de dag. U bent minder geconcentreerd en uw productiviteit neemt af. Ook in het verkeer kunt u minder alert zijn, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Wat kunt u doen?

Om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk klachten ervaart, is het goed om uw lichaam voor te bereiden op het verzetten van de klok. De volgende tips kunnen u hierbij helpen.

1. Tijd voor bezinning

Wanneer u uzelf bewust maakt van het feit dat u last zult hebben van het begin van de wintertijd en dat het een logisch gevolg is van uw lichaam om verstoord te reageren, zult u er beter mee om kunnen gaan, u accepteert het makkelijker.

2. Ritme aanpassen

Zorg dat u elke dag voorafgaand aan het verzetten van de klok dag iets eerder gaat slapen en ook weer iets eerder opstaat. Maak desnoods uw kamer wat donkerder. Zo bereid u uw lichaam langzaam voor op de verandering die komen gaat.

3. Flexibele werktijden

Probeer werktijden wat flexibeler in te delen. U kunt bijvoorbeeld vroeger starten met werk om meer in het ritme te komen of juist later beginnen. Luister naar uw lichaam en begin wanneer uw lichaam en geest energiek is.

4. Skip de powernap

Bent u gewend om tussendoor een dutje te doen? Dan kunt u dat beter even laten. Door deze tijd op te sparen, zult u sneller toe zijn aan uw nachtrust en eerder in slaap vallen.

5. Verplaats inspanning naar de middag

Beweging is goed, maar zorgt ook voor extra hersenactiviteit. Als u gewend bent om in de avond te bewegen adviseren wij om dit vooral ’s middags te doen. Mocht dit niet mogelijk zijn wegens werk, dan graag het bewegen doen nog voor het avondeten.

Natuurlijke ingrediënten voor een betere nachtrust

Mochten bovenstaande tips niet voldoende helpen, dan kunt u natuurlijke slaapmedicatie proberen. Dromenwinkel maakt al jaren gebruik van kruiden en honing in de receptuur van de slaapbevorderende middelen. Hiermee kan de nachtrust op een natuurlijke manier worden gestimuleerd.

DroomSap

DroomSap is een slaapdrankje dat is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met doorslapen en/of moeilijk in slaap komen. DroomSap werkt rustgevend voor lichaam en geest en kan daarom de nachtrust op gezonde wijze stimuleren. U wordt slaperiger en komt eerder in de ruststand.

DroomSap 100ml
19,95

Ideaal om DroomSap eens uit te proberen of mee te nemen op reis.

Bekijk product

Meer inspiratie

no stress: medicijnen zonder recept tegen stress
Hoe kruiden kunnen helpen bij een goede nachtrust!
Kunt u niet goed slapen en wilt u graag weer een goede nachtrust? Moeder Natuur kan u in vele gevallen helpen. Bent u benieuwd hoe kruiden, die bekend staan om hun rustgevende effecten, kunnen bijdragen aan uitgeslapen wakker worden? Lees dan snel verder! 
Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!
Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Wij bieden u 5 tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.
Droomsap, hét alternatief voor verslavende slaappillen
Benzodiazepines, ook wel benzo’s genoemd, zijn verslavende slaap- en kalmeermiddelen die enkel in uitzonderlijke situaties nuttig zijn. Volgens meerdere experts is het schrikbarend dat ongeveer één op de vijf Belgen benzodiazepines krijgt op aanraden van hun huisarts of psychiater. 
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken