Ga naar inhoud
0

L-Theanine - een veilig natuurlijk slaapmiddel

droomsap_kids_l_theanine

Origineel wetenschappelijke publicatie:

Theertham P. Rao, Motoko Ozeki & Lekh R. Juneja (2015) In Search of a Safe Natural Sleep Aid, Journal of the American College of Nutrition, 34:5, 436-447, DOI: 10.1080/07315724.2014.926153

Samenvatting van het artikel:

Slaaptekort gaat gepaard met een verhoogd risico op verschillende ziekten en leidt tot een verminderde kwaliteit van leven en heeft negatieve sociaal-economische gevolgen.

Slaap inductoren zoals medicijnen en kruidengeneesmiddelen kunnen vaak leiden tot afhankelijkheid of verslaving en andere bijwerkingen hebben. 

L-Theanine (γ-glutamylethylamide), een aminozuur dat van nature overvloedig voorkomt in theebladeren van vooral groene maar ook zwarte thee, heeft anxiolytische (angst remmende) effecten via de inductie van α-hersengolven zonder andere effecten en de bijwerkingen vaak optreden bij conventionele slaapopwekkers. Een goede angstremming is vereist voor het initiëren van een goede slaap. 

In deze studie beoordelen we het mechanisme, de veiligheid en de werkzaamheid van L-theanine. Gezamenlijk slaaponderzoeken op basis van actigrafie, de slaapinventarisatievragenlijst voor obstructieve slaapapneu (OSA), ontwaken na het begin van de slaap (WASO) en beoordeling van het autonome (willekeurige) zenuwstelsel (ANS), sympathische en parasympathische zenuwactiviteiten en een pediatrische slaapvragenlijst (PSQ) suggereren dat de toediening van 200 mg L-theanine voor het slapengaan een verbeterde slaapkwaliteit kan ondersteunen, niet door sedatie maar door anxiolyse. 

Omdat L-theanine geen slaperigheid overdag veroorzaakt, kan het op elk moment van de dag nuttig zijn. 

De NOAEL-waarde (no observable adverse effect level, oftewel de niet waarneembare bijwerkingen dosis) voor orale toediening van L-theanine werd vastgesteld op meer dan 2000 mg/kg/dag.

Belangrijkste leerpunten:

  • Met slaapgebrek samenhangende morbiditeit (ziekte) is een toenemend probleem voor de volksgezondheid en vormt een aanzienlijke sociaal-economische last.
  • Chronische slaapstoornissen kunnen de kwaliteit van leven ernstig aantasten en kunnen etiologische factoren zijn bij een aantal chronische ziekten zoals depressie, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • De meeste slaapmiddelen zijn sedativa en hebben veel bijwerkingen en leiden tot verslaving.
  • L-Theanine bevordert ontspanning zonder slaperigheid.
  • In tegenstelling tot conventionele slaapmiddelen is L-theanine geen kalmerend middel, maar bevordert het een goede slaapkwaliteit door middel van anxiolyse (angstremming).
  • Deze review suggereert dat L-theanine een veilig natuurlijk slaapmiddel is.

Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 100 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.