Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

L-Theanine - een veilig natuurlijk slaapmiddel

Origineel wetenschappelijke publicatie:

Theertham P. Rao, Motoko Ozeki & Lekh R. Juneja (2015) In Search of a Safe Natural Sleep Aid, Journal of the American College of Nutrition, 34:5, 436-447, DOI: 10.1080/07315724.2014.926153

Samenvatting van het artikel:

Invloed bij middelen slaaptekort

Langdurig slaaptekort gaat gepaard met een verhoogd risico op verschillende ziekten. Dit leidt tot een verminderde kwaliteit van leven en heeft negatieve sociaal-economische gevolgen. Om slaaptekort tegen te gaan wordt vaak gebruik gemaakt van slaap inductoren zoals medicijnen en kruidengeneesmiddelen. Echter leidt het gebruik hiervan tot afhankelijkheid of verslaving. Of zelfs tot andere bijwerkingen als gevolg van het gebruik. Een veilig natuurlijk slaapmiddel is L-Theanine. In dit artikel wordt het effect van deze stof verder uitgelegd.

Gevolgen van slaaptekort

  • Met slaapgebrek samenhangende morbiditeit (ziekte) is een toenemend probleem voor de volksgezondheid en vormt een aanzienlijke sociaal-economische last.
  • Chronische slaapstoornissen kunnen de kwaliteit van leven ernstig aantasten en kunnen etiologische factoren zijn bij een aantal chronische ziekten zoals depressie, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
  • De meeste slaapmiddelen zijn sedativa en hebben veel bijwerkingen en leiden tot verslaving.

L-Theanine bevordert ontspanning zonder slaperigheid

L-Theanine (γ-glutamylethylamide) is een aminozuur dat van nature overvloedig voorkomt in theebladeren van vooral groene, maar ook zwarte thee. Het heeft anxiolytische (angst remmende) effecten. Een goede angstremming is vereist voor het initiëren van een goede slaap. Het angstremmende affect wordt gecreëerd via de inductie van α-hersengolven zonder andere effecten. Terwijl er vaak bijwerkingen optreden bij conventionele slaapopwekkers. 

In de studie wordt het mechanisme, de veiligheid en de werkzaamheid van L-theanine beoordeeld. Gezamenlijk slaaponderzoeken op basis van actigrafie, de slaapinventarisatievragenlijst voor obstructieve slaapapneu (OSA), ontwaken na het begin van de slaap (WASO) en beoordeling van het autonome (willekeurige) zenuwstelsel (ANS), sympathische en parasympathische zenuwactiviteiten en een pediatrische slaapvragenlijst (PSQ) suggereren dat de toediening van 200 mg L-theanine voor het slapengaan een verbeterde slaapkwaliteit kan ondersteunen.

Omdat L-theanine geen slaperigheid overdag veroorzaakt, kan het op elk moment van de dag nuttig zijn.  De NOAEL-waarde (no observable adverse effect level, oftewel de niet waarneembare bijwerkingen dosis) voor mondelinge toediening van L-theanine werd vastgesteld op meer dan 2000 mg/kg/dag.

Voordelen van L-Theanine

  • L-Theanine bevordert ontspanning zonder slaperigheid.
  • In tegenstelling tot conventionele slaapmiddelen is L-theanine geen kalmerend middel, maar bevordert het een goede slaapkwaliteit door middel van anxiolyse (angstremming).
  • Deze review suggereert dat L-theanine een veilig natuurlijk slaapmiddel is.

Meer inspiratie

Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!
Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Wij bieden u 5 tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.
Het effect van de donkere dagen op uw nachtrust
Heeft u last van een vermoeidheid die alsmaar aanhoudt? Bent u wat sneller geïrriteerd en slaapt u slechter? Dit kan te maken hebben met de koude en donkere wintermaanden. Lees hier meer!
no stress: medicijnen zonder recept tegen stress
Ontspanningsoefeningen bij stress

Iedereen heeft weleens last van stress. Om tot rust te komen, kunt u starten met ontspanningsoefeningen en ondersteun deze met het 100% biologische middel No-Stress. Lees meer!

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken