Ga naar inhoud
0

Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!

Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Een heel groot deel van de werkenden heeft dus soms last van concentratieproblemen. Deze concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In deze blog vertellen wij u meer over de mogelijke oorzaken, de gevolgen en we bieden u 5 tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.

Wat zijn concentratieproblemen?

Wanneer u moeite heeft met het intensief vestigen van uw aandacht op een taak, is uw concentratie verminderd. Dit betekent niet direct dat u ook echt concentratieproblemen heeft. Houden deze problemen echter voor langere tijd aan en lijdt uw werk eronder, dan is er wel degelijk sprake van concentratieproblemen.

Bij concentratieproblemen wordt u afgeleid door prikkels zoals bewegingen of geluiden om u heen, maar dit kan ook door uw eigen gedachten gebeuren.

Jetlag tips

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van concentratieproblemen?

Concentratieproblemen komen ergens vandaan. Veelvoorkomende oorzaken zijn gevoelens van stress door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, en als gevolg daarvan treden mogelijk slaapproblemen op. Als u last heeft van stress, slaapt u vaak minder goed of minder lang. Hierdoor voelt u zich overdag vermoeider wat weer kan leiden tot concentratieproblemen.

Wanneer heeft u last van slaapproblemen? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van alle Nederlanders last soms of regelmatig heeft van slaapproblemen. Dat is een hoog percentage. Slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen op de werkvloer. U kunt slaapproblemen aan de volgende factoren herkennen:

  • U heeft minimaal drie nachten per week moeite met inslapen, doorslapen of u wordt veel te vroeg weer wakker
  • U heeft overdag moeite met functioneren
  • Uw klachten houden minimaal drie maanden aan.

Welke gevolgen hebben concentratieproblemen?

Wanneer u last heeft van concentratieproblemen, is het belangrijk dat u de ernst van de zaak inziet. Concentratieproblemen kunnen namelijk een behoorlijke invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Zo heeft u moeite met het vasthouden van uw concentratie op werk, waardoor uw werk niet afkomt. Concentratieproblemen op de werkvloer kunnen zelfs gevaarlijk zijn, vooral wanneer u met machines of gevaarlijke stoffen werkt, of in de zorg werkt of bij de hulpdiensten. Hierbij is een optimale concentratie uiterst belangrijk.

In het verkeer kunnen concentratieproblemen voor meer ongelukken zorgen doordat mensen niet gefocust zijn en daardoor trager reageren.

Kortom, het is belangrijk om wat te doen aan uw concentratieproblemen!

Uw concentratieproblemen oplossen met deze 5 tips

Wilt u iets aan uw concentratieproblemen doen? Wij hebben de belangrijkste 5 tips voor u op een rijtje gezet.

1. Beperk afleiding zo veel mogelijk

Beperk afleidende omgevingsfactoren, zoals geluiden en bewegingen, zo veel mogelijk. Zorg er daarom voor dat uw werkplek zodoende is ingericht dat deze afleiding minimaal is. Werkt u beter met muziek aan? Schaf dan een koptelefoon aan, zodat u geen last heeft van omgevingsgeluiden.

2. Geef het aan bij uw collega’s

Dat u last heeft van concentratieproblemen, is niet altijd voor een ander even duidelijk. Wordt u veel gestoord op het werk door uw collega’s? Geef aan dat u het lastig vindt om u te concentreren. Zo kunnen uw collega’s er rekening mee houden!

3. Voorkom multitasken

Tegenwoorden lijkt multitasken een must te zijn. Toch is het menselijk brein niet geschikt voor multitasken en zorgt dit er vaak voor dat taken minder zorgvuldig worden uitgevoerd. Zeker wanneer u last heeft van concentratieproblemen, is het verstandig om u te focussen op één taak. Maak daarom een duidelijke planning, zodat u gestructureerd te werk kunt gaan.

4. Zorg voor voldoende slaap

Concentratieproblemen komen veelal voort uit te weinig slaap. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende slaap krijgt. Hoeveel dit precies is, hangt af van u als persoon. De één heeft genoeg aan zes uur slaap, terwijl de ander acht uur slaap nodig heeft om te functioneren. Houd een vast ritme aan, waarbij u op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Uw lichaam vindt dit het prettigste.

5. Gebruik slaapmedicatie

Heeft u last met in slaap komen, doorslapen of wordt u ’s ochtends extreem vroeg wakker? Dan kunt u ervoor kiezen om slaapmedicatie te gebruiken. Slaapmedicatie kan helpen bij een betere nachtrust.

Beter slapen

Bij Dromenwinkel vindt u DroomSap en DroomCaps. Bij beiden wordt een betere nachtrust gestimuleerd. De producten van Dromenwinkel zijn op natuurlijke basis en zijn daarmee niet hetzelfde als klassieke slaappillen zoals temazepam of zolpidem.

DroomSap is een met een combinatie van natuurzuivere honing, 7 extracten van biologische kruiden en een klein beetje van het antihistaminicum doxylamine. De oorsprong van deze drank komt uit de fytotherapie (=de leer van de geneeskrachtige kruiden). Het drankje zorgt ervoor dat u ontspant en sneller in slaap valt. 

Lees meer over DroomSap

DroomCaps zijn melatonine capsules met 5 biologische kruiden en extra Magnesium. Deze capsules zijn vooral geschikt als u onregelmatige werktijden hebt of last hebt van een jetlag. Ze kunnen helpen bij het in slaap vallen.

Lees meer over DroomCaps

DroomSap of DroomCaps eens proberen? Vraag een probeerverpakking aan!

  • Combinatie van honing en kruiden
  • Rustgevend voor lichaam en geest
  • Stimuleert een goede nachtrust

Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 100 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.