Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Heeft u last van concentratieproblemen op uw werk? Zo pakt u deze aan!

Bijna twee derde van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich weleens slecht te kunnen concentreren op werk. Een groot deel van de werkenden heeft dus last van concentratieproblemen. Wanneer u last heeft van concentratieproblemen heeft dit een grote invloed op de kwaliteit van de werkzaamheden die u uitvoert op werk, en dit wilt u voorkomen. Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In deze blog vertellen wij u meer over de mogelijke oorzaken, de gevolgen en geven wij tips die u kunnen helpen bij het oplossen van de concentratieproblemen.

Wanneer heeft u last van concentratieproblemen?

Wanneer u moeite heeft met het intensief vestigen van uw aandacht op een taak, is uw concentratie verminderd. Dit betekent niet direct dat u ook echt concentratieproblemen heeft. Houden deze problemen echter voor langere tijd aan en lijdt uw werk eronder, dan is er wel degelijk sprake van concentratieproblemen. Bij concentratieproblemen wordt u afgeleid door prikkels zoals bewegingen of geluiden om u heen, maar dit kan ook door uw eigen gedachten gebeuren.

Jetlag tips

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van concentratieproblemen?

Concentratieproblemen komen ergens vandaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van concentratieproblemen is de hoge werkdruk, waardoor u moeite heeft om zich te concentreren op de werkzaamheden. Daarnaast kunnen persoonlijke factoren ook een rol spelen bij concentratieproblemen, deze factoren worden nog wel eens onderschat. Wij hebben alle oorzaken van concentratieproblemen ingedeeld in 3 type oorzaken: Werk gerelateerde oorzaken, persoonlijke oorzaken en technologische oorzaken.

Werk gerelateerde oorzaken

Werk gerelateerde oorzaken zijn de meest voorkomende oorzaken als we praten over concentratieproblemen op werk. Logisch, omdat dit zich ook afspeelt op de plek waar u concentratieproblemen ervaart.

Te veel afleiding
Te veel afleiding kan een oorzaak zijn van concentratieproblemen. Het kan zijn dat u snel overprikkeld bent door geluiden van collega’s, voornamelijk wanneer u met veel collega’s in dezelfde ruimte werkt.

Stress
Stress door werk of door persoonlijke omstandigheden kan er voor zorgen dat u verminderde concentratie ervaart. Een hoog niveau van stress zorgt voor gedachte en gevoelens waardoor het efficiënt uitvoeren van werkzaamheden vermoeilijkt wordt. Verder leidt stress tot vermoeidheid… en dit beïnvloedt ook weer het vermogen om te concentreren.

Gebrek aan uitdaging
Misschien niet het eerste waar u aan denkt maar een gebrek aan uitdaging kan wel degelijk leiden tot een verminderde concentratie. Een gebrek aan uitdaging kan leiden tot verveling en desinteresse. De motivatie neemt af, u verliest de concentratie en de prestaties worden aangetast.

Slechte werkomgeving
De juiste werkomgeving draagt bij aan het positief beïnvloeden van de concentratie van de medewerkers. U kunt hierbij denken aan de juiste verlichting, comfortabele stoelen en tafels en de luchtkwaliteit. Voornamelijk de luchtkwaliteit speelt een belangrijke rol bij de concentratie van werknemers. Een slechte ventilatie kan de luchtkwaliteit beïnvloeden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en concentratieverlies.

Persoonlijke oorzaken

Naast werk gerelateerde oorzaken spelen persoonlijke oorzaken een grote rol bij concentratieproblemen. Vaak is niet iedereen binnen het bedrijf op de hoogte van de persoonlijke problemen waardoor het moeilijk is om dit te delen met collega’s.

Slaaptekort
Slaaptekort heeft een grote impact op het dagelijks leven, niet alleen op concentratieproblemen op werk. Slaaptekort leidt tot verminderde cognitieve functies zoals, aandacht, geheugen en reactietijd, wat weer leidt tot verminderde prestaties op het werk. Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, slechte slaapgewoonten, slaapstoornissen of een oncomfortabele slaapomgeving.

Gebrek aan lichaamsbeweging
In de pauze een rondje lopen of af en toe de benen strekken om een bak koffie te halen bevordert de concentratie. Genoeg lichaamsbeweging, zowel onder werktijd als buiten werktijd, wordt geadviseerd. Een zittende levensstijl leidt tot vermoeidheid en kan concentratiegebrek tot gevolg hebben. Lichaamsbeweging helpt om de bloedtoevoer en zuurstofvoorziening naar de hersenen te verbeteren. Dit leidt tot verbetering van de cognitieve functies zoals aandacht en geheugen.

Slechte voeding
De derde en laatste persoonlijke oorzaak van concentratieproblemen op het werk is een slechte voeding. Een slecht eetpatroon met bijvoorbeeld veel suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot vermoeidheid, een gebrek aan energie en verminderde concentratie. Het binnenkrijgen van voldoende vitamines en mineralen beïnvloed de cognitieve functies op een positieve manier.

Technologische oorzaken

Technologische oorzaken spelen ook een rol bij concentratie problemen. Denk hierbij aan sociale media, de afleiding die hierdoor wordt veroorzaakt is enorm en kan een probleem veroorzaken op werk.

Overmatig gebruik van smartphones en sociale media
U raakt snel afgeleid door inkomende berichten, meldingen en updates, waardoor u, uw aandacht niet meer bij u werk kunt houden. Dit kan zich ontwikkelingen tot het overmatig gebruik van sociale media. Overmatig gebruik van smartphones en sociale media leidt tot verminderde productiviteit en concentratie.

Slaapt u slecht door concentratieproblemen? Probeer DroomSap. Dit is een combinatie van biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine. DroomSap heeft een sederend effect, waardoor het u kan helpen om sneller in slaap te vallen. 

De gevolgen van concentratieproblemen op werk?

Wanneer u last heeft van concentratieproblemen, is het belangrijk dat u de ernst van de zaak inziet. Concentratieproblemen kunnen namelijk een behoorlijke invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Zo heeft u moeite met het vasthouden van uw concentratie op werk, waardoor uw werk niet afkomt. Concentratieproblemen op de werkvloer kunnen zelfs gevaarlijk zijn, vooral wanneer u met machines of gevaarlijke stoffen werkt, of in de zorg werkt of bij de hulpdiensten. Hierbij is een optimale concentratie uiterst belangrijk.

Verminderde productiviteit

Verminderde productiviteit is misschien wel het meest directe gevolg van concentratieproblemen. Doordat u zich niet kunt concentreren raakt u afgeleid waardoor u bepaalde werkzaamheden niet afkrijgt. Voornamelijk efficiëntie speelt hierbij een grote rol. Niet alleen de productiviteit wordt hierdoor verminderd, de kwaliteit wordt er ook niet beter van.

Fouten en ongelukken op de werkvloer

Bij concentratieproblemen op werk denkt men vaak aan het werken achter een bureau. Maar ook op de werkvloer kunnen concentratieproblemen een negatief effect hebben. Op de werkvloer wordt er vaak gewerkt met machines, ongelukken zitten hier dan ook in een klein hoekje. Voornamelijk wanneer er problemen zijn met de concentratie van de medewerkers. Wanneer medewerkers niet goed kunnen focussen op hun werkzaamheden, kunnen ze belangrijke details missen en fouten maken in hun taken.

Verhoogde stress en burn-outklachten

Overweldiging en frustratie kunnen veroorzaakt worden door concentratieproblemen. Dit kan op zijn beurt leiden tot verhoogde stressniveaus en uiteindelijk zelfs tot burn-outklachten. Burn-outklachten komen tegenwoordig veel vaker voor. Daarom zijn werkgevers ook bewust bezig met het creëren van een veilige en ontspannen werksfeer om burn-outklachten tegen te gaan.

Verminderde werktevredenheid en verhoogd verzuim

Wanneer werknemers zich niet goed kunnen concentreren tijden het uitvoeren van hun werkzaamheden, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie en ontevredenheid over hun prestaties en de algehele werkervaring. Dit kan leiden tot een verhoogd verzuim, verminderde werktevredenheid, en zelfs het besluit van medewerkers om het bedrijf te verlaten

Kortom, concentratieproblemen kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om wat te doen aan uw concentratieproblemen! Wij helpen je met een aantal tips.

Tips om concentratieproblemen op het werk te verminderen

 1. Beperk afleiding zo veel mogelijk: beperk afleidende omgevingsfactoren, zoals geluiden en bewegingen, zo veel mogelijk. Zorg er daarom voor dat uw werkplek zodoende is ingericht dat deze afleiding minimaal is. Werkt u beter met muziek aan? Schaf dan een koptelefoon aan, zodat u geen last heeft van omgevingsgeluiden.
 2. Geef het aan bij uw collega’s: dat u last heeft van concentratieproblemen, is niet altijd voor een ander even duidelijk. Wordt u veel gestoord op het werk door uw collega’s? Geef aan dat u het lastig vindt om u te concentreren. Zo kunnen uw collega’s er rekening mee houden!
 3. Neem op werk voldoende pauze: het nemen van voldoende pauze tijdens het werk is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Tijdens de pauze kan het lichaam ontspannen en tot rust komen. Tevens kan het nemen van pauzes helpen om onze mentale helderheid en focus te verbeteren. Dit leidt weer tot een hogere productiviteit en betere besluitvorming.
 4. Maak je werkplek comfortabel en ergonomisch verantwoord: ergonomisch verantwoord werken is een begrip wat u de laatste tijd waarschijnlijk vaker langs hebt zien komen. Zorg voor een comfortabele stoel en werkplek. Dit voorkomt fysieke ongemakken. Niet alleen is een comfortabele werkplek cruciaal voor de gezondheid, maar ook voor de productiviteit. Het is daarom belangrijk dat werkgevers investeren in een werkplek die comfortabel en ergonomisch verantwoord is om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te waarborgen.
 5. Voorkom multitasken: tegenwoordig lijkt multitasken een must te zijn. Toch is het menselijk brein niet geschikt voor multitasken en zorgt dit er vaak voor dat taken minder zorgvuldig worden uitgevoerd. Zeker wanneer u last heeft van concentratieproblemen, is het verstandig om u te focussen op één taak. Maak daarom een duidelijke planning, zodat u gestructureerd te werk kunt gaan.
 6. Beperk sociale media en stel grenzen aan je schermtijd: het beperken van sociale media en het stellen van grenzen aan je schermtijd helpt u om de productiviteit te verhogen. Het gebruik van sociale media is één van de meest benoemde oorzaken als het gaat om afleiding op het werk. Berichten die u binnenkrijgt, even snel Facebook checken of tussendoor een appje sturen. Het werkt niet mee om de productiviteit te verhogen. Zet u mobiel daarom tijdens het werk op ‘niet storen’ of uit. Dit voorkomt afleiding op het werk.
 7. Vermijd alcohol en een hoge inname van cafeïne: alcohol heeft een negatieve invloed op uw concentratie. Het heeft een negatieve invloed op de cognitieve functies van de hersenen en kan leiden tot verminderde focus, aandacht en reactietijd. Een kleine hoeveelheid cafeïne is daarentegen niet erg, het kan zelf gunstig zijn en de focus en concentratie positief beïnvloeden. Echter is overmatige inname van cafeïne wel slecht voor de concentratie. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, angst en slapeloosheid, wat de productiviteit en concentratie kan verminderen.
 8. Zorg voor voldoende slaap: concentratieproblemen komen veelal voort uit te weinig slaap. Zorg er daarom voor dat u altijd voldoende slaap krijgt. Hoeveel dit precies is, hangt af van u als persoon. De één heeft genoeg aan zes uur slaap, terwijl de ander acht uur slaap nodig heeft om te functioneren. Houd een vast ritme aan, waarbij u op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd opstaat. Uw lichaam vindt dit het prettigste.
 9. Gebruik slaapmedicatie: heeft u last met in slaap komen, doorslapen of wordt u ’s ochtends extreem vroeg wakker? Dan kunt u ervoor kiezen om slaapmedicatie te gebruiken. Slaapmedicatie kan helpen bij een betere nachtrust.

Het belang van de aanpak van concentratieproblemen

Zoals u heeft gelezen kunnen concentratieproblemen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om de oorzaken aan te pakken, zodat u de negatieve gevolgen omzet in positieve gevolgen.

Slaap speelt een belangrijke rol bij concentratieproblemen. Slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen, maar ook andersom. Concentratieproblemen leiden ook tot slaapproblemen. Als u last heeft van stress, slaapt u vaak minder goed of minder lang. Hierdoor voelt u zich overdag vermoeider wat weer kan leiden tot concentratieproblemen.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst 40% van alle Nederlanders soms of regelmatig last heeft van slaapproblemen. Dat is een hoog percentage. Daarom is het belang van slaap erg groot. Bij Dromenwinkel vindt u DroomSap. Bij DroomSap wordt een betere nachtrust gestimuleerd. De producten van Dromenwinkel zijn op natuurlijke basis en zijn daarmee niet hetzelfde als klassieke slaappillen zoals temazepam of zolpidem.

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachets om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product

Meer inspiratie

NRC artikel: "In slaap dankzij de bijwerking"

Misschien heeft u het artikel in NRC gelezen over DroomSap. Ik kan me voorstellen dat u hierover vragen heeft en in dit blog ik behandel ik er vijf.

Hoe werkt uw slaapcyclus? Lees meer over de werking van de slaapcyclus
Hoe werkt uw slaapcyclus precies? Vier fasen die u per nacht meerdere malen doorloopt. Problemen met slapen? Lees deze tips!
Het slopende effect van insomnia
Het slopende effect van insomnia: hoe het uw dagelijks leven beïnvloedt

Last van slapeloosheid? Ontdek alles over insomnia, van de oorzaken tot de beste behandelingen. 

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
 • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
 • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
 • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
 • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken