Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

10 tips om uw kind lekker te laten slapen

Net als volwassenen kunnen ook kinderen van alle leeftijden te maken hebben met slaapproblemen. Voor een kind is een goede nachtrust van groot belang, omdat dit invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Op het moment dat uw kind moeite heeft met slapen, zijn daar diverse oorzaken voor aan te wijzen. Belangrijk is natuurlijk om te proberen je kind het natuurlijke gezonde slaappatroon weer terug te laten krijgen. Daar zijn verschillende tips voor.

1. Focus op het slaapritme

Een cruciale factor in een goede nachtrust is ritme. Elk kind beschikt over een biologische klok en het is belangrijk dat daarmee een goede aansluiting gevonden wordt. Ze moeten dus op tijd naar bed en lang genoeg slapen. Na een intensieve dag zal een kind vanzelfsprekend sneller in slaapvallen, dan na een dag met nauwelijks inspanningen.

2. Ventileer de slaapkamer

Frisse lucht is essentieel voor het slaapcomfort. Tijdens de nachtrust verliest het lichaam vocht. Door de slaapkamer te ventileren zal de vervuilde en te vochtige lucht uit de ruimte verdwijnen. Wanneer er niet voldoende geventileerd wordt kan je zowel last krijgen van schimmels in de kamer als irritatie van de luchtwegen krijgen. Ventileren kan al door het raam een heel klein beetje open te zetten. Dit moet voortdurend gebeuren.

3. Ruim de slaapkamer op

Kinderen zijn enorm gevoelig voor prikkels. Zo kan een boek of knuffel de aandacht trekken in de slaapkamer. De slaapkamer behoudt haar functie als het een rustige ruimte blijft waar niet te veel speelgoed, rondslingerende kleren of rommel ligt. Zo voorkom je dat je kind snel afgeleid raakt. 

Naast een rustige slaapkamer is ook een donkere kamer belangrijk. Het kan zijn dat uw kind bang is in het donker, doe dan klein lampje aan. Er zijn speciale nachtlampjes te koop die je kind een veilig gevoel geven zonder de kamer teveel te verlichten.

4. Probeer een natuurlijk hulpmiddel

Om een kind goed en voldoende te laten slapen is het zaak dat een kind vlot in slaap valt. Dit kan één van de problemen zijn, waardoor een kind de volgende dag slaperig is en blijft of moeilijk wakker wordt. Het kan geen kwaad om naar natuurlijke middelen te kijken die het in slaap vallen bevorderen, waardoor het biologische ritme aangehouden kan worden. Een middel dat hiervoor uitstekend geschikt is, is DroomSap KIDS.

5. Vermijd suikers en koolhydraten

Voor een snoepje wil ieder kind ’s nachts wakker gemaakt worden. Toch is het beter om de inname van suikerhoudend voedsel en snoep voorafgaand aan de nachtrust te vermijden. Suikerinname belemmert namelijk de aanmaak van melatonine. Dat is het lichaamseigen hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam zich klaar gaat maken om te slapen. Melatonine is essentieel voor een goede nachtrust.

6. Slaap niet direct na het eten

Om een avondmaaltijd te verteren moet het lichaam hard werken. Hiervoor is energie en hersenactiviteit nodig. De kunst van het slapen gaan is juist een afname in hersenactiviteit. Vooral voor kinderen is het daarom belangrijk om na het eten een rustmoment in te plannen. Zo kan het voedsel op de juiste manier opgenomen worden en is er daarna voor het lichaam de gelegenheid om melatonine aan te maken.

7. Geen intensieve bewegingen

Nog heel even buiten spelen of een spelletje doen voor het slapen gaan is een cadeautje voor een kind. Toch is het goed om de intensiteit van een activiteit te verminderen. Zeker wanneer hij of zij daarna gaat slapen. Door een intensieve activiteit uit te voeren, zal het moeilijker worden om in slaap te vallen. Bij inspannende activiteiten maakt het lichaam adrenaline aan, en dat brengt het lichaam in een alerte waakstand. Vermijd daarom drukte en zorg voor rust in de periode voor het slapen gaan.

8. Frisse lucht van buiten

Naast het ventileren van de slaapkamer voor voldoende frisse lucht, helpt het inademen van de buitenlucht bij een goede nachtrust. Er gaat niets boven zuurstof van buiten. Door de natuur zal uw kind slaperig worden. Even afspoelen onder een warme douche en uw kind zal slapen als een roosje.

9. Geen elektronica, geen “schermpjes”

De populariteit van smartphones, tablets en laptops neemt alsmaar toe. Ook kinderen krijgen er geen genoeg van. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen is funest voor de nachtrust… Het zogenaamde blauw licht van electro-apparaten activeert de hersenen. Vooral de elektromagnetische stralingen van vertragen en verstoren het inslapen.

10. Draag losse kleding

Slapen is ontspanning en herstel voor het lichaam. Het dragen van een strakke pyjama werkt die ontspanning tegen. Zorg daarom dat uw kind losse kleding draagt tijdens de nacht. Zo krijgt het lichaam alle ruimte om vocht te verliezen, te “ademen” en zich op te laden voor een nieuwe dag. Als de temperatuur in de kamer vanwege het weer ’s nachts te hoog blijft, is alleen wat ondergoed uiteraard ook een optie.

 

Medicijngebruik

DroomSap Kids
33,95

DroomSap Kids 200ml, stimuleert natuurlijke slaap bij kinderen. 

Bekijk product

DroomSap Kids

Bij Dromenwinkel kunt u DroomSap Kids kopen. Het recept van dit nieuw ontwikkelde product is speciaal voor kinderen, is 100% natuurlijk en bestaat uit diverse biologische kruidenextracten in een basis van natuurlijke bijenhoning. 

DroomSap Kids dient vlak voor het slapengaan in een kleine hoeveelheid ingenomen te worden, waarna het snel in werking treedt en het kind slaperig zal worden. Na inname zal uw kind sneller slaap krijgen, dus vlotter in slaap vallen. Vervolgens zal de normale slaapcyclus afgewerkt worden, zonder enige vorm van vertraging. Omdat het product het 100% natuurlijk en merendeels biologisch is, geeft u geen enkele kunstmatige of schadelijke stof aan uw kind.

In het DroomSap voor kinderen zit onder andere L-Theanine, wat een aminozuur is dat in voorkomt in theebladeren. Dit samen met het aminozuur GABA, wat een lichaamseigen stof is: Gamma-Aminoboterzuur. Deze 2 speciale ingrediënten van DroomSap Kids zorgen voor een angst remmende werking op de hersenen, waardoor het lichaam sneller naar een slaapstand over zal gaan. Dit bevordert dus het proces van in slaap vallen, waardoor een kind meer slaapuren krijgt en meer uitgerust wakker wordt. 

Meer inspiratie

5 tips voor onbezorgde feestdagen
Het einde van het jaar nadert en de feestdagen staan voor de deur. Toch overstroomt het gevoel van drukte en stress. Hoe u de feestdagen onbezorgd doorkomt? Met deze tips!
Slecht kunnen slapen
Relatie magnesiumtekort en migraine

Tot wel 90% van de hoofdpijn die in de huisartsenpraktijk wordt geconstateerd betreft een zogenoemde primaire hoofdpijn. Onder primaire hoofdpijn vallen migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Een grote hoeveelheid literatuur suggereert een verband tussen magnesiumtekort en spanningshoofdpijn en migraine.

Melatonine voor slaap: werkt het?
Melatonine-slaapmiddelen worden steeds populairder. Als u overweegt om melatonine te gebruiken, leest u in dit blog hoe melatonine werkt. 
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken