Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

De beste tips om een jetlag te verminderen

Waardoor ontstaat een jetlag?

Een jetlag ontstaat wanneer er wordt gereisd tussen verschillende tijdzones. In totaal zijn er 24 verticale tijdzones. In Sydney, Australië is het bijvoorbeeld 10 uur later dan in Nederland. Wanneer u naar Australië afreist, betekent dit dat u een ander ritme zal moeten volgen. Doordat uw biologische klok, die uw slaap-waakritme regelt, in de war raakt door de verandering in uw omgeving ontstaat een jetlag. Dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. 

Symptomen van een jetlag

Een jetlag kan enorm vervelend zijn. Zeker wanneer u geen tijd heeft om uit te rusten, maar gelijk weer aan het werk of aan de studie moet. Per uur tijdsverschil wordt er doorgaans één dag gerekend om bij te komen van de jetlag. In het geval van Australië, betekent dit dat u na 10 dagen pas van uw jetlag af zult zijn. 

Hoe herkent u een jetlag? Uiteraard kunt u zelf beste inschatten of u een jetlag heeft. Wanneer u reist tussen verschillende tijdzones, is het zeer waarschijnlijk dat u last zult krijgen van een jetlag. De symptomen zijn:

Kunt u een jetlag voorkomen?

Hoewel een jetlag bij een tijdsverschil van 10 uur vrijwel niet te voorkomen is, kunt u proberen om de ernst van de jetlag te verminderen. 

1. Pas uw slaapschema aan voordat u op reis gaat

Voorkomen is beter dan genezen, pas daarom uw slaapschema aan voordat u op reis gaat. Enkele dagen voordat u op reis gaat, kunt u uw slaapritme aanpassen op de tijdzone waar u naar toe gaat. Dit betekent dat u uw bedtijd en tijd wanneer u wakker wordt geleidelijk aan verschuift, zodat u uw lichaam geleidelijk aan laat wennen aan de nieuwe tijdzone. 

2. Slaap tijdens de vlucht overeenkomstig met uw bestemming

Heerlijk slapen tijdens een lange vlucht? Dat kan, maar slaap enkel als het nacht is op uw eindbestemming. Door direct uw slaapritme aan te passen aan de nieuwe tijdzone, wordt het op de bestemming makkelijker om in slaap te komen. Hetzelfde geldt voor de terugweg, zet uw horloge al bij vertrek weer op de Nederlandse tijd en probeer 's nachts te slapen!

3. Blijf gehydrateerd

Uitdroging is een veelvoorkomend symptoom bij een jetlag en verergert de jetlag. Zorg er daarom voor dat u voor en tijdens de vlucht voldoende drinkt. Vermijd alcohol en koffie! Alcohol en koffie zorgen ervoor dat u meer energie krijgt op korte termijn, maar werken juist dehydraterend en verergeren dus de jetlag. Het is drinken van veel water is het beste.

4. Beweeg regelmatig tijdens de vlucht

Tijdens de vlucht is het belangrijk om regelmatig te bewegen of te stretchen. Uw lichaam wordt namelijk erg stijf en kan daarom ongemakkelijk aanvoelen. Bewegen en stretchen tijdens de vlucht helpen om vermoeidheid en andere symptomen van een jetlag te verminderen. 

5. Gelijk acclimatiseren

Bent u moe na uw lange reis, maar is het nog middag? Probeer dan niet te gaan slapen! Het is even doorzetten, maar ga zoveel mogelijk op de normale tijd naar bed. Dit zorgt ervoor dat u sneller over uw jetlag heen bent. 

Jetlag tips bij thuiskomst of aankomst op bestemming

Bij thuiskomst óf op aankomst van bestemming, wilt u zo snel mogelijk kunnen genieten of werken. Daar past een jetlag dus niet bij. Daarom hebben wij tips voor u opgesteld om uw jetlag te verminderen. 

6. Aanpassen aan het plaatselijke ritme

Zoals eerder genoemd, is het heel belangrijk om u direct bij aankomst aan te passen aan het plaatselijke ritme. Ga op de juiste tijden eten en slapen. Hiermee wordt de duur van de jetlag beperkt.

7. Ontwaak met behulp van daglicht

Wanneer het donker is, wordt ons lichaam vanzelf moe. Licht heeft de tegenovergestelde werking. Door daglicht wordt u juist minder vermoeid. Met behulp van daglicht is het voor de mens makkelijker om wakker te worden. Zorg er daarom voor dat uw slaapkamer verduisterd is op momenten dat u gaat slapen. Wilt u makkelijker ontwaken? Schaf dan een lichttherapielamp aan. Deze lamp simuleert daglicht 's ochtends, waardoor uw lichaam het seintje krijgt om wakker te worden. U zult hierdoor beter uitgerust wakker worden.

8. Vermijd zware maaltijden en alcohol

Het is gedurende de jetlag verstandig om zware maaltijden, alcohol en koffie zo veel mogelijk te vermijden. Zowel alcohol als koffie zorgt ervoor dat er minder vocht wordt vastgehouden in uw lichaam (dehydratatie). Dit zorgt voor uitdroging, een veelvoorkomend symptoom bij een jetlag. Zware maaltijden zorgen voor extra vermoeidheid, iets dat u ook wil voorkomen.

9. Gebruik DroomSap

Om sneller te wennen aan het nieuwe ritme, kan DroomSap gebruikt worden. Tijdens de eerste nachten na aankomst is het lastig om in slaap te vallen en om de hele nacht door te slapen. Door rustgevende middelen te gebruiken, zoals DroomSap, slaapt u beter. 

Droomsap is een combinatie van zeven biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine. Droomsap werkt zowel als "inslaper" als "doorslaper" en is vegetarisch, glutenvrij en lactosevrij. Zo kan Droomsap het proces van in slaap vallen stimuleren en tijdens de nacht de slaap bevorderen zodat u uitgerust en vitaal wakker wordt.  Lees hier meer over DroomSap.

DroomSap eens proberen? Vraag een probeerverpakking aan!

  • Combinatie van honing en kruiden;
  • Rustgevend voor lichaam en geest;
  • Stimuleert een goede nachtrust.
DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product

Meer inspiratie

Het effect van de donkere dagen op uw nachtrust
Heeft u last van een vermoeidheid die alsmaar aanhoudt? Bent u wat sneller geïrriteerd en slaapt u slechter? Dit kan te maken hebben met de koude en donkere wintermaanden. Lees hier meer!
6 tips voor als je examen doet

Doe jij binnenkort examen? Dan kun je deze tips vast goed gebruiken. Zo ga je goed voorbereid op je examens, ondersteund met het 100% natuurlijke middel No-Stress. 

Alcohol en DroomSap
Hoe zit het met alcohol in DroomSap? In dit blog leggen we uit hoe het precies zit en hoeveel alcohol u inneemt bij normaal gebruik van DroomSap. Lees meer!
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken