Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Over onze producten

Wat is Doxylamine?

Doxylamine is een antihistaminicum, dus een middel tegen allergieën. Een veel voorkomende bijwerking van doxylamine is sedatie, oftewel sufheid of slaperigheid. Daarvoor wordt het de laatste decennia vooral toegepast, niet meer zozeer als anti allergie middel maar als slaapmiddel.

De dosering van doxylamine als slaapmiddel is meestal 25 tot 50mg, maar in DroomSap ligt de dosering een stuk lager, ongeveer 6,5 mg als u 2 ml inneemt. Doxylamine wordt in ons middel met name gebruikt om het proces van in slaap vallen en dan de nacht door te slapen te stimuleren.
Bijwerkingen van doxylamine variëren per persoon in incidentie en ernst. Wanneer ze optreden zijn ze meestal mild en voorbijgaand van aard. Gemelde bijwerkingen zijn bijvoorbeeld sufheid en een droge mond. Zie verder de uitgebreide productinformatie op onze website.

We hebben er bewust voor gekozen om de dosering doxylamine in DroomSap zo laag te houden.

Werkt DroomSap verslavend of gevaarlijk?

DroomSap (doxylamine) werkt niet verslavend. U moet er dus niet steeds meer van gaan gebruiken om de effecten te blijven voelen. Wij raden u wel aan om de inname van DroomSap na een aantal weken stapsgewijs te verminderen of om af en toe eens enkele nachten zonder DroomSap te slapen en dan te ervaren hoe het gaat. 

Voor alle slaapmedicatie geldt dat het verstandig is regelmatig een periode zonder gebruik van deze middelen in acht te nemen. Het zijn immers middelen die een symptoom bestrijden (de slapeloosheid) maar niet de onderliggende oorzaak van het probleem wegnemen. 

Alcohol en DroomSap

DroomSap bevat 3% alcohol. Dit is geen toegevoegde alcohol, maar is het “oplosmiddel” voor onze kruidenextracten. De alcohol die wordt gebruikt om de extracten van de kruiden te maken (ook wel tincturen genoemd) is gecertificeerd van biologische oorsprong (graan).

We krijgen regelmatig vragen over de alcohol in DroomSap en daarom leggen we hieronder uit hoe het precies zit en hoeveel alcohol u precies inneemt bij normaal gebruik van DroomSap.

We gebruiken de vergelijking met normaal verkrijgbaar Nederlands bier, pils genoemd en wat andere drankjes en supplementen. 

Bier bevat in de regel 5% alcohol, terwijl DroomSap 3% alcohol bevat. In alle gevallen spreken we over volume procenten, dus in “liter per liter” (alcohol 5% vol. staat er meestal op etiketten).

De basis van het begrip ligt in het feit dat er van DroomSap maar 2 ml moet worden ingenomen, het volume is dus heel laag. Daarvan is ook nog slechts 3/100 deel alcohol.

De volgende tabel vergelijkt de alcohol inname van DroomSap met verschillende drankjes:

ProductAlcohol gehalteGemiddelde eenheid / dosisAlcohol inname per eenheid / dosis
Pilsener bier5 %1 blikje/flesje = 300ml15,0 ml
Pilsener bier tap5%1 glas = 250ml12,5 ml
Wijn per glas11% - 14%1 glas = 100ml11,0 – 14,0 ml
Sterke drank en likeuren35 - 50%1 glas = 35ml12,25 – 17,50 ml
A. Vogel Echinaforce druppels65%Tot 5x daags 25 druppels = ± 6ml3,90 ml
VSM Chamomilla D3 druppels70%3 x daags 10 druppels = ± 1,5ml0,25 ml
DroomSap3%1 dosis = 2ml0,06 ml

Deze tabel in woorden en wat vergelijkingen: 

  • Pas na 250 dagdoseringen DroomSap (dit is een volle fles van 500ml !) heeft u evenveel alcohol op als na 1 flesje bier. En met een 500ml fles DroomSap doet u ruim een halfjaar.
  • De hoeveelheid alcohol in 1 dosis DroomSap is minder dan 1ml bier, dat zijn 20 druppels bier.
  • Pas na 200 dagen dagelijks gebruik van DroomSap heeft u evenveel alcohol op als na 1 glas wijn. Dus meer dan een half jaar lang DroomSap gebruiken is 1 glas wijn.
  • Met de vitaminedruppels of de kruidendruppels neemt u per dag 4x tot 65 x zoveel alcohol in als met DroomSap. Dus pas na 65 dagen dagelijks gebruik van DroomSap heeft u evenveel alcohol genomen als u in 1 dag met de Echinaforce neemt, en na 4 dagen DroomSap heeft u evenveel alcohol op als van 1 dag gebruik van de VitamineD3. 

De hoeveelheid alcohol in het bloed, na regulier gebruik van DroomSap is dus niet te meten, ook niet met de meest gevoelige apparatuur. 

Dit is bovendien zo weinig dat het ook in heel korte tijd door het lichaam is afgebroken en dus niet schadelijk voor de gezondheid. Slecht slapen is dat wel!

Kan ik overdag moe worden van DroomSap?

Het kan gebeuren dat wanneer u met DroomSap begint u juist wat moe wordt . Na een langere periode van slaapgebrek kan slapen er voor zorgen dat de opgebouwde vermoeidheid “eruit komt”. In de meeste gevallen zal na een dit gevoel na een aantal nachten verdwijnen en dan hebt u het doel bereikt, weer uitgerust wakker worden.

Is Doxylamine in Nederland verboden?

Is Doxylamine in Nederland verboden? Het korte en enige juiste antwoord op deze vraag is: “NEE”. 

Doxylamine is in Nederland door de autoriteiten (hierover gaat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, ook “CBG-MEB” genoemd) beoordeeld en toegelaten als geneesmiddel in Nederland.

Doxylamine in Nederland geregistreerd als middel bij kortdurende slaapstoornissen. Het toelatingsnummer (RVG) is 130094 en 130095. Dit nummer heet ook wel handelsvergunning. Dat heeft een partnerbedrijf van Dromenwinkel (Geiser Pharma uit Spanje) samen met ons gedaan.

Doxylamine zit overigens ook in een door de overheid toegelaten middel dat door artsen wordt voorgeschreven bij misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap bij vrouwen (een voorbeeld is het middel Xonvea). Hierin wordt doxylamine gecombineerd met pyridoxine (dat is Vitamine B6).

Er staat heel veel onjuiste, achterhaalde en niet te verifiëren informatie op internet, daar kunnen we helaas niets tegen doen. Ook niet tegen “feiten” die vaak eigenlijk meningen zijn.

Om te controleren of dit bericht juist is, kunt u naar de officiële website van de Nederlandse overheid gaan, waar alle toegelaten geneesmiddelen zijn vermeld. Die website is de Geneesmiddeleninformatiebank en die wordt beheerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Klik hier voor de link naar https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl en type dan “doxylamine” in het oranje veld met de tekst “Vind geneesmiddel” en klik op het vergrootglas of toets enter (”de ⏎ toets”).

U ziet: doxylamine is gewoon legaal en is in Nederland wettelijk toegestaan.

Kan ik het middel midden in de nacht innemen?
Wij raden dit af omdat u dan in de navolgende ochtend een duf of suf gevoel kunt hebben.
Kan ik DroomSap met andere medicijnen innemen?

Als u andere medicijnen inneemt is het raadzaam uw dokter te raadplegen voor gebruik van DroomSap of DroomCaps.

DroomSap mag u niet gebruiken bij een bekende allergie of gevoeligheid voor het geneesmiddel doxylamine of voor een van de andere ingrediënten.
DroomSap mag u niet gebruiken als u een antidepressivum gebruikt uit de MAO-A-remmer groep (zoals bijvoorbeeld moclobemide, Aurorix)

Wat zijn de verschillen tussen DroomSap en DroomCaps?

We hebben een apart blog geschreven, speciaal om de verschillen tussen deze 2 producten zo duidelijk mogelijk weer te geven en om u te helpen de juiste oplossing voor uw slaapprobleem te kiezen. "DroomSap versus DroomCaps: de verschillen uitgelegd".

Kan ik het middel innemen tijdens de zwangerschap?
Wij raden inname tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding af. Contacteer desgewenst uw arts.
Fyto-oestrogenen en borstkanker, hoe zit dat?

DroomSap bevat hop (Humulus lupulus L.). Hop is een fyto-estrogeen en er is nogal wat onduidelijkheid over het effect en het gebruik van fyto-oestrogenen, voornamelijk bij mensen die hormoongevoelige (ER+, PR+) borstkanker hebben of hebben gehad.

Kan ik dan DroomSap gebruiken? Het korte antwoord is "ja". Wij leggen u graag uit waarom.

Hop heeft bewezen geen negatief effect op borstkanker, en er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aantonen dat hop, onder bepaalde omstandigheden, zelfs een remmend of beschermend effect heeft.

Lees voor meer informatie ons blog, of neem contact met ons op via  de telefoon of met een e-mail voor de wetenschappelijke onderbouwing. Of download de informatie door hier te klikken.

U kunt natuurlijk ook altijd uw behandelend arts of apotheker raadplegen.

 

Is DroomSap geschikt voor diabetici?

Voor diabetici is het belangrijk om te weten dat DroomSap honing en suiker bevat.

Daarover geven we u hier graag wat preciezere informatie. Het gehalte aan suikers staat op de verpakking. Omdat DroomSap in een heel kleine hoeveelheid wordt ingenomen, krijgt u ook relatief weinig suiker binnen. In de aanbevolen dosering van 2 ml zit bijvoorbeeld een totaalgehalte van 0,65 gram suikers (dat is de suiker uit de Sirupus Simplex inclusief de suikers van de honing). Dit komt overeen met ongeveer 1/7 deel (15%) van een standaard suikerklontje van 4,4 gram.
Anders gezegd: als u elke avond een dosis DroomSap gebruikt, heeft u in 1 volle week net iets meer dan 1 suikerklontje genomen (namelijk 4,55 gram).

Bij twijfel adviseren we altijd om dit met uw behandelend arts, diabetoloog of internist te bespreken.

Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon, dat het lichaam zelf ook aanmaakt. Het is dus een lichaamseigen stof. Melatonine regelt het slaap-waakritme van het lichaam. Het wordt uitgescheiden door een klier in de kleine hersenen. Wanneer de avond valt, wordt het donker en dat zorgt voor een verhoogde aanmaak van melatonine in het lichaam. Daarmee wordt het lichaam "klaargemaakt voor de nachtrust". Voor meer informatie kunt u ook op Wikipedia kijken, klik op deze link naar de pagina over Melatonine.

Zijn DroomSap en DroomCaps geschikt voor vegetariërs en veganisten?

DroomSap is wel geschikt voor vegetariërs maar niet voor veganisten, omdat DroomSap is gemaakt met 17% natuurlijke bijenhoning.

DroomCaps bevat geen ingrediënten van dierlijke oorsprong, de capsules van DroomCaps zijn gemaakt van 100% plantaardige cellulose en bevatten géén gelatine en zijn derhalve geschikt zowel vegetariers als voor veganisten.

Wat is de houdbaarheid van DroomSap of DroomCaps?

U kunt DroomSap na opening tot een jaar bewaren in de koelkast (5°C).

Ook DroomCaps dienen na opening in de koelkast bewaard te worden en zijn dan ook nog een jaar houdbaar.

Voor de uiterste gebruiksdatum zie het etiket op de fles, de houdbaarheidsdatum staat bij "T.H.T.:"
Ook op de flacon DroomCaps staat de uiterste gebruiksdatum op het etiket bij "T.H.T.:"

Het DroomSap lijkt dunner / dikker dan de vorige fles, hoe kan dat?

DroomSap wordt gemaakt van natuurzuivere bijenhoning, puur natuurlijke kruidenextracten en met bijna uitsluitend natuurlijke hulpstoffen. Omdat dit puur natuurlijke producten zijn is het niet mogelijk om elke batch die we maken exact dezelfde smaak, geur, kleur en viscositeit (= de mate van vloeibaarheid) te geven.

Deze verschillen hebben alleen een effect op de smaak, geur, kleur of vloeibaarheid. De ene batch is soms wat dunner en vloeibaarder en de andere batch is juist weer wat dikker en stroperiger. De ene batch kan wat donkerder moutachtig bruin zijn en de andere batch heeft een iets lichtere honingkleur.

Hoe moet ik DroomSap en DroomCaps bewaren?

DroomSap kan ongeopend het beste donker en bij kamertemperatuur worden bewaard. 

Na openen van de fles moet deze in de koelkast worden bewaard bij max 5°C.

DroomSap zal bij deze lagere temperatuur dikker en stroperiger worden dan dat het bij kamertemperatuur is en dat is normaal.

Op het etiket van de fles staat naast het Batchnummer ook de houdbaarheidsdatum aangegeven, bij “T.H.T.:”

Voor DroomCaps geldt precies hetzelfde, ongeopend bij kamertemperatuur bewaren, na openen van de aluminium verzegeling op de flacon deze in de koelkast bewaren om verkleuring van de capsules tegen te gaan.

Kan het zijn dat de smaak soms afwijkt?

Ja, omdat wij met puur natuurlijke kruidenextracten werken kan het zijn dat de smaak afwijkt. Dit komt omdat de smaak grotendeels afhankelijk is van deze kruidentincturen. Een licht afwijkende smaak tussen verschillende flesjes is dus volstrekt normaal. 

Het heeft geen enkel effect op de werkzaamheid, want de actieve stoffen zijn steeds dezelfde.

Bevat DroomSap of DroomCaps gluten of lactose?

Nee, DroomSap is glutenvrij en lactosevrij.

Wat veel mensen niet weten is dat haver een graansoort is die geen gluten bevat.

Glutenvrije haverhaver bevat van nature geen gluten. De reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoort schaart, is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge.

Maar bij onze leverancier van de biologische kruiden, Biosfeer in Groede, worden geen allergenen geteeld, dus geen graan, mosterd etc. Er staan ook geen velden met wel glutenbevattende granen in de buurt. De haver kan dus ook niet eens besmet zijn met gluten.

Tevens gaat het hier om een extract van bloeiende dus groene haver, wat helemaal al geen gluten bevat, de oogst is ruim voor de gluten houdende gewassen in de polder, het kan er dus ook niet inwaaien. Bij Biosfeer in Groede doet men zelf regelmatig een glutentest en het is nog nooit waargenomen. Een gerust gevoel!

Astma en DroomSap

Waarom staat er dat er voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van DroomSap bij mensen die astma of COPD hebben? Dat legt onze apotheker hieronder uit:

In DroomSap zit een klein beetje van een geneesmiddel dat doxylamine heet. Dat is een zogenaamd H1-antihistaminicum, een groep middelen die onder andere wordt gebruikt tegen bepaalde allergieën zoals rinitis of conjunctivitis (dit zijn ontstekingen aan respectievelijk de neusslijmvlies en het oog) maar ook bij algemene jeuk en bij reisziekte, of bij misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen.

Een bijwerking van doxylamine die heel soms optreedt is een zogenaamde anticholinerge bijwerking. Dat betekent onder andere een verhoogde mucussecretie in de luchtwegen en de longen, dus een verhoogde slijmproductie. Dit kan voor mensen met door astma of COPD vernauwde luchtwegen mogelijk tot benauwdheid leiden, of een al bestaande benauwdheid verder verergeren.

Omdat er maar heel weinig doxylamine in DroomSap zit, is de kans op deze bijwerking uitermate klein, maar Dromenwinkel is graag transparant over onze producten. U kunt dus gewoon DroomSap gebruiken, mits u zich aan de aanbevolen dosering houdt en alert bent op mogelijke benauwdheid. Deze bijwerking gaat overigens ook snel weer voorbij als gestopt wordt met DroomSap.

Mocht u na lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met Dromenwinkel of bespreek dit artikel met uw arts, gespecialiseerd verpleegkundige of apotheker.

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken