Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Hoe kunnen ademshalingsoefeningen helpen bij beter slapen?

Slapeloosheid onder Nederlanders

Ruim 17% van de Nederlands kampt met burn-out klachten. Dat betekent dat bijna 1 op de 5 mensen hier last van heeft. Dat is behoorlijk wat. Een burn-out uit zich onder andere in slapeloosheid. U komt slecht in slaap, slaapt niet de hele nacht door of licht soms de hele nacht wakker. Dit is ontzettend vermoeiend. Tijd om er wat aan te doen!

Kalmeringsoefeningen voor het slapen

Meditatie en yoga worden steeds populairder en steeds meer Nederlanders vinden hier hun rust in. Wat de twee met elkaar gemeen hebben? Het gebruik van een gecontroleerde ademhaling. Het is ontzettend belangrijk om uw ademhaling onder controle te hebben. Dit zorgt ervoor dat stress verlaagt en u daardoor ook beter slaapt. Bent u benieuwd welke ademhalingsoefeningen helpen voor het slapen? Lees dan snel verder.

Yoga

Waarom zijn ademhalingsoefeningen goed voor u?

Voordat we u vertellen wat we gaan doen, is het eerst belangrijk om te weten waarom we het doen. Waarom zijn ademhalingsoefeningen bevorderlijk voor u en uw slaap?

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van een gecontroleerde ademhaling. Wanneer u ongeveer 6 keer per minuut ademhaalt, verhoogt uw hartslag variabiliteit. Dit heeft effect op uw hartslag, ademhaling, hormonen en de werking van uw darmen. Een hogere hartslag variabiliteit zorgt ervoor dat u meer ontspannen bent. 

Ook heeft een gecontroleerde ademhaling een rustgevend effect op uw hersenen. Bij mensen die ademhalingsoefeningen doen, is uit onderzoek gebleken dat de hoeveelheid stresshormoon een stuk lager was in vergelijking tot mensen die geen oefeningen voor hun ademhaling hadden gedaan.

U kunt beter slapen door het regelmatig doen van ademhalingsoefeningen. Probeer dagelijks een korte periode ademhalingsoefeningen te doen voor het slapengaan. U zult merken dat dit effect heeft!

Ademhalingsoefeningen

Welke ademhalingsoefeningen kunt u doen?

Bent u benieuwd welke ademhalingsoefeningen u kunt doen voor het slapengaan? Wij hebben de belangrijkste twee voor u op een rijtje gezet.

Langzame buikademhaling

Het is belangrijk om via uw buik adem te halen. Doet u dit niet? Dan haalt u op de verkeerde manier adem, wat kan zorgen voor kortademigheid of hyperventilatie. U kunt hiervoor oefeningen doen om de buikademhaling te stimuleren. 

Doe voor het slapengaan een aantal langzame buikademhalingen. Het effect? Uw zenuwstelsel wordt geprikkeld om ontspannende processen in werking te zetten. Stapsgewijs ziet dat er als volgt uit: 

1. Adem 2 tot 3 seconden in door uw neus.
2. Adem 2 tot 3 seconden uit door uw neus.
3. Pauzeer voor 1 seconde.
4. Herhaal deze stappen een aantal keren.

4-7-8 methode

De 4-7-8 methode is een ontspanningsoefening, ontwikkeld door dr. Andrew Weil. Ook deze oefening draagt bij aan ontspanning en een betere nachtrust.

Volg onderstaande stappen:

1. Zorg ervoor dat u rechtop zit.
2. Houd je tong gedurende de hele oefening met het topje tegen uw gehemelte, net achter uw voortanden.
3. Sluit uw mond.
4. Adem rustig in door uw neus (4 tellen).
5. Houd uw adem in (7 tellen).
6. Adem uit door uw mond en maak een sissend geluid. Houd het topje van uw tong tegen uw gehemelte (8 tellen).
7. Herhaal bovenstaande stappen drie keer.

Heeft u meer hulp nodig?

Lukt het na het doen van de ademhalingsoefeningen nog steeds niet om sneller in slaap te vallen of beter te slapen? Dan kunt u rustgevende medicatie proberen. Bij Dromenwinkel vindt u producten op natuurlijke basis waardoor u makkelijker in slaap valt. 

DroomSap is een drankje met een combinatie van natuurzuivere honing, extracten van 7 biologische kruiden en een klein beetje van het antihistaminicum doxylamine. Het drankje kan ervoor zorgen dat u ontspant en daardoor sneller in slaap valt.

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachets om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product

Meer inspiratie

Vrouw slaapt goed Dromenwinkel
Over slapen
Slaap is één van onze basisbehoeften. Toch hebben veel mensen last van slaapproblemen. De resultaten van onderzoeken naar het onderwerp van slapeloosheid laten onder andere zien dat gebrek aan slaap ons geheugen, onze cognitieve functies en zelfs onze hormonen kan beïnvloeden. Slapeloosheid wordt gekoppeld aan overgewicht en een behoefte aan calorierijke voeding.
Melatonine voor slaap: werkt het?
Melatonine-slaapmiddelen worden steeds populairder. Als u overweegt om melatonine te gebruiken, leest u in dit blog hoe melatonine werkt. 
Is DroomSap veilig te gebruiken? Onze visie op de Max Meldpunt uitzending

Misschien heeft u de uitzending van Omroep Max (Max Meldpunt) gezien over DroomSap. Ik kan me voorstellen dat u hierover vragen heeft, u vindt hier meer uitleg.

Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken