Ga naar inhoud
0

Eten en drinken voor het slapen?

Nog even een kleine snack voor het slapen gaan... U zult het vast herkennen. De maaltijd van de avond is al wat weggezakt en u begint trek en dorst te krijgen. Iets zoets, iets hartigs of iets lichts? U heeft er allemaal zin in. Maar is het verstandig om nog iets te nemen voor het slapen? Zo ja? Wat kunt u het beste nemen, zonder dat uw nachtrust beïnvloed wordt? En wat moet u juist vermijden voor het slapen? In dit blog leggen we uit wat u het beste kunt doen. 

De duur van voedselverwerking

Voor we vertellen wat de invloed van eten voor het slapen gaan op uw nachtrust is, leggen we uit hoe de verwerking van eten werkt. Stel u eet rond 18:00 uur een avondmaaltijd en u doet daar ongeveer een uur over tot 19:00 uur. Dan duurt het vervolgens drie uur, voordat dit eten is opgenomen in uw lichaam. U zult dus rond 21:00 uur trek kunnen krijgen. Dit is een normale reactie van uw lichaam gezien de verwerkingsduur van de vorige maaltijd. 

Moment van inname

Met de wetenschap dat uw lichaam drie uur doet over de verwerking van een maaltijd, is het goed om rekening te houden met het moment van inname van de maaltijd. Wilt u voor het slapen nog iets nemen? Dan is dat geen probleem, mits u iets kleins eet. Dit kan zelfs nog een uur van tevoren. Een portie wordt namelijk tijdens de nacht veel trager verteerd. Mocht u met een lege maag gaan slapen, kunt u juist hinder ervaren.

Door iets kleins te eten krijgt u een bodem en slaapt u ongestoord zonder trek. Belangrijk bij inname zijn voedingsstoffen die niet zwaar op de maag liggen en alleen uw hongergevoel strelen.  In onderstaande tips, delen wij onze adviezen.

Suikervrije snacks

In de keuze voor een portie eten zijn er tal van mogelijkheden. Wij adviseren wel om zoveel mogelijk van snacks af te blijven na een avondmaaltijd. Vooral snacks die veel suiker bevatten, kunnen de kwaliteit van uw nachtrust verminderen. Enkele snacks die veel suiker bevatten zijn chocola, snoep en koekjes. 

Eet iets warms of iets lichts

Mocht u toch trek krijgen en graag iets willen eten voor het slapen, dan kunt u het beste iets warms of iets lichts eten. Denk aan een kleine portie yoghurt, een glas warme melk of dadels. Zo kunt u ontspannen mét een gevulde maag gaan slapen, zonder dat het zwaar op de maag ligt. 

1. Noten

Van amandelen is bekend dat ze de slaapkwaliteit verbeteren, omdat ze, net als de meeste noten, een geweldige bron van melatonine zijn, die verantwoordelijk is voor het reguleren van uw interne klok en het signaleren aan het lichaam dat het tijd is om te slapen. Amandelen bevatten ook magnesium en voorzien in 19% van onze voedingsbehoeften. Als u voldoende magnesium binnenkrijgt, kunt u uw slaapkwaliteit verbeteren, vooral als u aan slapeloosheid lijdt.

2. Fruit

Een kiwi is een voedzame en caloriearme vrucht met een rijke hoeveelheid serotonine en ontstekingsremmende antioxidanten, waardoor het bekend staat als een natuurlijke slaaphulp. Bananen zijn een geweldige bron van magnesium.

3. Vette vis

Vette vis zoals tonijn, makreel, forel en zalm biedt fantastische gezondheidsvoordelen. Wat hen onderscheidt van andere vissen, is de buitengewone hoeveelheid vitamine D die ze bevatten. Bovendien bevatten vette vissen omega-3-vetzuren; deze worden gecombineerd met vitamine D, waardoor de slaapkwaliteit mogelijk wordt verbeterd door de productie van serotonine.  

Zeg nee tegen pikant eten

Veel mensen zijn in voor pikant eten. Zo niet als maaltijd, dan als snack. Toch raden wij af om pikant eten te nuttigen voorafgaand aan uw nachtrust. Pikant eten heeft namelijk nadelige effecten op uw lichaam. Zo ervaren velen een opgeblazen gevoel en kunt u last krijgen van winderigheid of veelvoudig wc-bezoek. Iets waar u niet op zit te wachten als u wilt gaan slapen.  

En hoe zit dat met drinken voor het slapen?

Naast voedingsstoffen, zijn vloeistoffen ook van invloed op de nachtrust. Heeft u wel eens voor het slapen een kop koffie gedronken? U zult uit ervaring spreken als u herkent dat u hierna niet direct kunt slapen. In onderstaande tips leggen we uit wat u het beste kunt doen om ook de inname van drinken op de juiste manier te doen.

1. Verminder de inname van cafeïne

Tijdens de inname van een kop koffie of een glas cola krijgt u cafeïne binnen. Een stofje waar u energie van krijgt. U kunt zich wel voorstellen dat het opwekken van energie in uw lichaam niet bijdraagt aan een rusttoestand. Een rusttoestand is nodig om in slaap te kunnen vallen. We raden u daarom aan minder cafeïne drinken voor het slapen gaan.

2. Drink een ontspannende kruidenthee

Hoe u cafeïne vermindert? Dat kan gemakkelijk! Door een kopje koffie over te slaan en dit te vervangen door een ontspannende kruidenthee. Kruidenthee bevat geen cafeïne waardoor u rustiger wordt tijdens het drinken van de thee. Dit heeft een rustgevend effect op uw nachtrust. Enkele rustgevende theekruiden zijn:

  • kamille
  • munt
  • lavendel
  • valeriaan

3. Dag alcohol!

Alcohol is een factor die slaap beïnvloed. Na inname van alcohol, valt u weliswaar sneller in slaap, maar verslechtert alcohol de kwaliteit van uw slaap. Door alcohol kunt u sneller dorst krijgen, onrustiger in uw hoofd zijn en zweten. Om een gezonde nachtrust te ervaren kunt u beter water of groene thee drinken.

Beter slapen met Dromenwinkel

Ter aanvulling op bovenstaande tips, delen we graag onze producten voor het stimuleren van een goede nachtrust. Als voorstander van slaap, zijn wij dagelijks bezig met het adviseren en helpen van mensen die kampen met slaapproblemen. Om juist hen te helpen hebben wij producten ontwikkeld die slaap kunnen bevorderen. 

DroomSap

Ongestoord slapen en uitgerust wakker worden? DroomSap kan hierbij helpen. Door een unieke samenstelling van honing en rustgevende kruiden kunt u beter slapen.

DroomSap probeerverpakking
1,95

Een sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakking bevat 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten "proefslapen" met DroomSap.

Bekijk product

DroomCaps

Heeft u moeite met in slaap vallen? Dan is DroomCaps een goede optie. Vooral mensen die kampen met jetlags, nachtdiensten of menopauze gebruiken DroomCaps.

Groene thee

Even een moment voor uzelf? Met de Chinese Tze Tji Chun groene thee kunt u ontspannen voor het slapen gaan. Onze theebladeren zijn verwerkt volgens een eeuwenoude traditie.

chinese_groene_thee_250_gram
Groene Thee 250 gram
27,95
Geniet van uw rustmoment met Tze Tji Chun Chinese groene thee uit Taiwan.
Bekijk product

Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 100 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.