Ga naar inhoud
nl
Dromenwinkel

Droomsap, hét alternatief voor verslavende slaappillen

Problemen met slapen, ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft hier last van. Wanneer we praten over problemen hebben met slapen denken we aan moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Deze slaapproblemen geven een indicatie van de kwaliteit van slaap. En niet alleen Nederlanders ervaren dit probleem. 

Uit onderzoek van het IQVIA blijkt dat 2,3 miljoen Belgen in 2022 benzodiazepines voorgeschreven hebben gekregen. Benzodiazepines, ook wel benzo’s genoemd, zijn verslavende slaap- en kalmeermiddelen die enkel in uitzonderlijke situaties nuttig zijn. Volgens meerdere experts is het schrikbarend dat ongeveer één op de vijf Belgen benzodiazepines krijgt op aanraden van hun huisarts of psychiater. Overconsumptie van benzodiazepines is al jaren een bekend probleem. 

Wat zijn benzodiazepines? 

Benzodiazepines zijn een groep van geneesmiddelen die worden gebruikt om angst en slapeloosheid te behandelen, ze maken iemand suf en slaperig. Benzodiazepines worden door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten of voor de kortdurende behandeling van slapeloosheid, die ernstig is, die het normale functioneren verstoort óf die ernstig leed veroorzaakt 

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven door artsen vanwege hun kalmerende en angstverminderende effecten. Voorbeelden van benzodiazepines zijn oxazepam, temazepam, diazepam, lorazepam en alprazolam. Ook de benzodiazepine-agonisten zolpidem en zopiclon worden veel voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen echter zeer verslavend zijn en mogen alleen worden gebruikt onder nauw toezicht van een arts. Het abrupt stoppen van benzodiazepines kan ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken. 

Toename gebruik onder jongeren 

Het gebruik van benzodiazepines onder jongeren is de laatste jaren fors gestegen. In 2022 kregen meer dan 41.000 Belgische jongeren minstens één keer een benzo voorgeschreven, blijkt uit de cijfers. Corona kan één van de redenen zijn dat het gebruik de afgelopen jaren zo erg is gestegen, echter kan dit niet met zekerheid gezegd worden.  

We zien dat de 65-plussers het vaakst benzodiazepines gebruiken. Meer dan de helft van het totale benzodiazepinegebruik wordt ingenomen door 65-plussers. Ook in Nederland zien we een stijging van het gebruik van deze middelen. In 2021 kregen 1,37 miljoen mensen een benzodiazepine voorgeschreven.  

Wanneer is het gebruik van benzodiazepines nuttig? 

Het gebruik van benzodiazepines kan dus erg verslavend zijn en het abrupt stoppen hiervan kan leiden tot ernstige ontwenningsverschijnselen. Daarom wordt het gebruik van benzo’s alleen voorgeschreven bij ernstige gevallen, als iemand echt niet kan slapen of om iemand te kalmeren bij paniekaanvallen. De duur van het gebruik van deze medicijnen is dan ook erg belangrijk. Na één week moet de arts in gesprek gaan met de patiënt en de gezondheidsrisico's bespreken.  

Het alternatief voor verslavende slaappillen 

Het gebruik van benzodiazepines wordt niet aangeraden als u ‘een tijdje niet lekker slaapt’, probeer eerst natuurlijke slaapmiddelen. Moeder Natuur kan bevorderend zijn voor het beter doorslapen of in slaapvallen. Er zijn meerdere natuurlijke rustgevers die een positief effect hebben op uw nachtrust. 

DroomSap 

Een natuurlijk alternatief voor de verslavende benzodiazepine is DroomSap. DroomSap is een combinatie van zeven biologisch geteelde kruiden, natuurzuivere bijenhoning en een lage dosering doxylamine. DroomSap wordt zowel als “inslaper” als “doorslaper” gebruikt. U slaapt weer heerlijk en wordt ook nog eens energiek en uitgerust wakker. 

Slaapmiddelen worden de laatste jaren steeds vaker gebruikt, en niet alleen natuurlijke slaapmiddelen. Slaapmiddelen die u op recept verkrijgt, kunt u voor een kortere periode gebruiken. Deze slaapmiddelen zijn namelijk verslavend waardoor het bij langer gebruikt lastiger wordt om te stoppen. 

Dit blog is gebaseerd op een artikel van Vrt.be

DroomSap probeerverpakking
1,95

1 sachet om DroomSap eens zelf te proberen. De probeerverpakkingen bevatten elk 8 ml wat genoeg is voor ± 3 nachten “proefslapen” per sachet.

Bekijk product
DroomSap 300ml
43,95

Handige fles voor de regelmatige DroomSap gebruiker. 

Bekijk product
Lees meer over DroomSap

Meer inspiratie

Fyto-estrogenen uit Hop en borstkanker, hoe zit dat?

De claim dat plantaardige oestrogenen borstkanker kunnen voorkomen of remmen is oud. Na vele onderzoeken blijken fyto-oestrogenen inderdaad in het menselijk lichaam een oestrogene werking hebben. Lees hier meer!

 

Alcohol en DroomSap
Hoe zit het met alcohol in DroomSap? In dit blog leggen we uit hoe het precies zit en hoeveel alcohol u inneemt bij normaal gebruik van DroomSap. Lees meer!
Vrouw slaapt goed Dromenwinkel
Over slapen
Slaap is één van onze basisbehoeften. Toch hebben veel mensen last van slaapproblemen. De resultaten van onderzoeken naar het onderwerp van slapeloosheid laten onder andere zien dat gebrek aan slaap ons geheugen, onze cognitieve functies en zelfs onze hormonen kan beïnvloeden. Slapeloosheid wordt gekoppeld aan overgewicht en een behoefte aan calorierijke voeding.
Inloggen
Vul hieronder uw e-mail en wachtwoord in om in te loggen.
Account aanmaken
  • Sneller bestellen; uw gegevens worden automatisch ingevuld
  • Inzicht in alle eerdere bestellingen en facturen
  • Automatisch op de hoogte van alle acties, nieuws en tips
  • Spaar automatisch Droompunten voor interessante kortingen en unieke cadeaus
Account aanmaken