Ga naar inhoud

De beste tips om een jetlag te verminderen

Waardoor ontstaat een jetlag?

Een jetlag ontstaat wanneer er wordt gereisd tussen verschillende tijdzones. In totaal zijn er 24 verticale tijdzones. In Sydney, Australië is het bijvoorbeeld 10 uur later dan in Nederland. Wanneer u naar Australië afreist, betekent dit dat u een ander ritme zal moeten volgen. Doordat het verschil zo groot is, zal uw lichaam hieraan moeten wennen. U komt lastiger in slaap of wordt juist heel vroeg wakker. Dit noemen we een jetlag. 

Jetlag tips

Symptomen van een jetlag

Een jetlag kan enorm vervelend zijn. Zeker wanneer u geen tijd heeft om uit te rusten, maar gelijk weer aan het werk of aan de studie moet. Per uur tijdsverschil wordt er doorgaans één dag gerekend om bij te komen van de jetlag. In het geval van Australië, betekent dit dat u na 10 dagen pas van uw jetlag af zult zijn. 

Hoe herkent u een jetlag? Uiteraard kunt u zelf beste inschatten of u een jetlag heeft. Wanneer u reist tussen verschillende tijdzones, is het zeer waarschijnlijk dat u last zult krijgen van een jetlag. De symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Verlies van eetlust, of juist extreme honger
 • Uitdroging
 • Prikkelbaar
 • Maag- en darmklachten
 • Hoofdpijn
 • Misselijk
 • Concentratieproblemen

Kunt u een jetlag voorkomen?

Hoewel een jetlag bij een tijdsverschil van 10 uur vrijwel niet te voorkomen is, kunt u proberen om de ernst van de  jetlag te verminderen. 

1. Slaap tijdens de vlucht overeenkomstig met uw bestemming

Heerlijk slapen tijdens een lange vlucht? Dat kan, maar slaap enkel als het nacht is op uw eindbestemming. Door direct uw slaapritme aan te passen aan de nieuwe tijdzone, wordt het op de bestemming makkelijker om in slaap te komen. Hetzelfde geldt voor de terugweg, zet uw horloge al bij vetrek wer op de Nederlandse tijd en probeer 's nachts te slapen!

2. Blijf gehydrateerd

Uitdroging is een veelvoorkomend symptoom bij een jetlag en verergert de jetlag. Zorg er daarom voor dat u voor en tijdens de vlucht voldoende drinkt. Vermijd alcohol en koffie! Alcohol en koffie zorgen ervoor dat u meer energie krijgt op korte termijn, maar werken juist dehydraterend en verergeren dus de jetlag. Het is drinken van veel water is het beste.

3. Gelijk acclimatiseren

Bent u moe na uw lange reis, maar is het nog middag? Probeer dan niet te gaan slapen! Het is even doorzetten, maar ga zoveel mogelijk op de normale tijd naar bed. Dit zorgt ervoor dat u sneller over uw jetlag heen bent. 

Jetlag tips bij thuiskomst of aankomst op bestemming

Bij thuiskomst óf op aankomst van bestemming, wilt u zo snel mogelijk kunnen genieten of werken. Daar past een jetlag dus niet bij. Daarom hebben wij tips voor u opgesteld om uw jetlag te verminderen. 

1. Aanpassen aan het plaatselijke ritme

Zoals eerder genoemd, is het heel belangrijk om u direct bij aankomst aan te passen aan het plaatselijke ritme. Ga op de juiste tijden eten en slapen. Hiermee wordt de duur van de jetlag beperkt.

2. Ontwaak met behulp van daglicht

Wanneer het donker is, wordt ons lichaam vanzelf moe. Licht heeft de tegenovergestelde werking. Door daglicht wordt u juist minder vermoeid. Met behulp van daglicht is het voor de mens makkelijker om wakker te worden. Zorg er daarom voor dat uw slaapkamer verduisterd is op momenten dat u gaat slapen. Wilt u makkelijker ontwaken? Schaf dan een lichttherapielamp aan. Deze lamp simuleert daglicht 's ochtends, waardoor uw lichaam het seintje krijgt om wakker te worden. U zult hierdoor beter uitgerust wakker worden.

3. Vermijd zware maaltijden en alcohol

Het is gedurende de jetlag verstandig om zware maaltijden, alcohol en koffie zo veel mogelijk te vermijden. Zowel alcohol als koffie zorgt ervoor dat er minder vocht wordt vastgehouden in uw lichaam (dehydratatie). Dit zorgt voor uitdroging, een veelvoorkomend symptoom bij een jetlag. Zware maaltijden zorgen voor extra vermoeidheid, iets dat u ook wil voorkomen.

4. Gebruik slaapmedicatie

Om sneller te wennen aan het nieuwe ritme, kan slaapmedicatie gebruikt worden. Tijdens de eerste nachten na aankomst is het lastig om in slaap te vallen en om de hele nacht door te slapen. Door rustgevende medicatie te gebruiken, slaapt u beter. 

Bij Dromenwinkel vindt u DroomSap. Dit is een drankje met een combinatie van natuurzuivere honing, 7 extracten van biologische kruiden en een klein beetje van het antihistaminicum doxylamine. Het drankje zorgt ervoor dat u ontspant en daardoor sneller in slaap valt. 

Bij een jetlag is het herstellen van het slaap-waak ritme de beste therapie. DroomCaps bevatten een unieke combinatie van Melatonine, 5 rustgevende biologisch geteelde kruiden, Magnesium en GABA. Samen zorgen deze voor een optimaal resultaat. Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimale inname van 0,5 mg kort voor het slapengaan op de eerste reisdag en enkele dagen na de aankomst op de plaats van bestemming.

Lees meer over DroomSap

DroomSap of DroomCaps eens proberen? Vraag een probeerverpakking aan!

 • Combinatie van honing en kruiden
 • Rustgevend voor lichaam en geest
 • Stimuleert een goede nachtrust
Vraag een probeerverpakking aan

Heeft u vragen over DroomSap? Neem contact met ons op!


Meer inspiratie

Word ook Dromer en ontvang direct 50 droompunten!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en krijg elke maand de beste slaaptips, exclusieve aanbiedingen en nieuwtjes. Meld u af wanneer u wilt.